Кондициони тренер Душко Марковић о првој недељи припрема на Копаонику

30

Кошаркаши Црвене звезде мтс вредно се припремају за почетак нове сезоне на Копаонику.

Црвено-бели у врло специфичним условима и у време пандемије ковид-19, али у складу са врло строгим правилима и здравственим протоколима, одрађују већ пети дан базичних припрема и стварају темељ за врло захтевну сезону по свим параметрима која очекује КК Црвена звезда.

Кондициони тренер Душко Марковић врло детаљно припремио је тај део програма, а под његовим вођством момци за сада обављају све задатке и спремају се за све изазове који следе.

Окупили смо се у неком јако специфичном тренутку за све, нарочито за спорт, јер су ово околности на које нико није навикао. Имам пуно непознаница, са тиме морамо да живимо и да проналазимо решења. Оно што је најважније, и што је био обавезни први корак, је стриктно поштовање ковид протокола и препоруке Евролиге и АБА лиге. Обавили смо све тестове на ковид-19, сви смо негативни, дозвољено нам је да радимо и да будемо у групи која заједно функционише. Након тога обавили смо све остале неопходне тестове како бисмо добили праву слику стања наших играча. Јако смо задовољни тим резултатима, имајући у виду колика је била пауза, као и да смо имали двојицу играча који су играли дуже до краја јуна, а сви остали су били на непланираној паузи од скоро 6 месеци. Момци су радили, али то није као када постоји организована активност“.

Прва недеље, посебно сада, и у овим околностима предвиђена је за постепено увођење екипе у јачи ритам, али корак по корак:

Направили смо наш протокол и план припрема, узели смо факторе у обзир како бисмо били прецизнији, у обиму интензитета, у обиму оптерећења, како би све то прошло најбезболније и најсигурније за играче. Због тога смо се одлучили у првој недељи апсолутно не буде контакта, и „тејп“ тренинга. Покушавамо читаву екипу да доведемо до тог нивоа, да они могу да истрпе контакт, јаче силе, заустављање, што у принципу не би морало да се ради да су другачије околности. Углавном су са мном пре подне, то је онај део који и не воле превише. Циљ је да полако подижемо ниво физичке припремљености до неког нивоа када бисмо могли да се укључимо у нормалан процес рада следеће недеље. У другој недељи настављам са мојим радом и појачањем физичких карактеристика, али се то полако „прелива“ на кошарку која да тако кажем узима свој део „колача“ у све већој мери”.

Нови тренер црвено-белих који је у свом делокругу рада и у ритму оптерећења и утакмица које у календару има КК Црвена звезда, од изузетне важности за функционисање тима, уверен је да ће екипа бити спремна за почетак сезоне.

Уверен сам да ћемо за ових 17 дана успети да спроведемо програм у целини како бисмо од септембра могли несметано да кренемо са тренинг утакмицама и са свим активностима у пуној мери и снази. Момци су добри, добро раде, има их доста који се знају од раније. Очекујемо добар рад и добре резултате нашег рада, очекујем њихов напредак и спремамо се за све изазове који нас очекују“, рекао је тренер црвено-белих о уводним данима припрема КК Црвена звезда мтс на Копаонику.