Саопштење за јавност СТК Црвена звезда

130

Саопштење за јавност СТК Црвена звезда након одлуке СТСС о проглашењу СТК Банат из Зрењанина за првака Србије.

Поштовани представници медија,

Након одлуке Стонотениског савеза Србије од 10 јула 2020. године у којој се такмичење у мушкој Супер лиги прекида, обзиром да меч финала PLAY OFF-a између Баната и Црвене звезде није одигран по одлуци Стонотениског савеза Србије, који је напомињемо био и организатор поменутог такмичења, а СТК Банат из Зрењанина се проглашава за победника Супер лиге Србије за сезону 2019/2020, из разлога што је на крају лигашког дела имао више бодова, дужни смо да се и званично огласимо путем средстава јавног информисања.

Имајући у виду тренутно стање у Београду и повећање броја заражених корона вирусом нисмо желели да организујемо конференцију за штампу па став нашег клуба износимо путем овог саопштења.

Одлука Стонотениског савеза Србије о проглашењу екипе СТК Банат из Зрењанина за победника Супер лиге Србије за сезону 2019/2020, на основу тога што у лигашком делу имао највише бодова, која је донета на електронској седници Извршног одбора 01. јула 2020 године, послата је клубовима и постављена на интернет страници Стонотениског савеза Србије тек 10 јула, са заводним бројем 70 и датумом 10 јули, дакле чак 10 дана након одлуке Извршног одбора. Тај податак довољно говори о начину рада и самом функционисању органа и канцеларије Савеза, и такође указује да се у периоду између електронске седнице Извршног одбора и обавештења клубовима очигледно свашта дешавало.

Црвена звезда овакву одлуку Стонотениског савеза Србије сматра не само противзаконитом јер нема упориште ни у једном правном акту, већ и скандалозном. Ми смо одмах по пријему одлуке од канцеларије Савеза тражили да нам се ХИТНО достави следеће јер су у питању информације од јавног значаја:

– Како је гласила формулација питања која је послата на одлучивање члановима Извршног одбора за ту електронску седницу. Сумњамо да је већ самим питањем које је послато члановима Извршног одбора за изјашњење прекршен Закон о спорту и Пропозиције лигашког такмичења од стране руководства Савеза.

– Како су гласали појединачно сваки од чланова Извршног одбора.

– Од Стонотениског савеза Србије се захтева, да оних 5 чланова Извршног одбора који су гласали ЗА проглашење Баната за победника Супер лиге Србије нам доставе образложење на основу ког члана ког правног акта Савеза су донели такву одлуку.

Стонотениски савез Србије је овом донетом одлуком, као и неким одлукама које су донете након прекида ванредног стања и наставка такмичења у Супер лиги Србије прекршио чланове Закона о спорту и то: члан 4, 100, и 157. Такође, је прекршио и Пропозиције лигашких такмичења које су донете 16.08.2019. године и заведене под бројем 217-2/2019 и то чланова: 7,8,15,16,21,22,27,28,29,31,33, као и Анекс Пропозиција лигашких такмичења члан 2.

Супротно својим донетим актом – Пропозицијама лигашког такмичења, Извршни одбор је наведеном одлуком прескочио је комплетан поступак регистрације меча. Најпре се морала донети одлука руководиоца такмичења о судбини самог неодиграног меча, затим следи евентуални жалбени поступак незадовољне стране, најпре руководиоцу такмичења у првом степену и након тога Такмичарској комисији као другостепеном органу чија је одлука коначна. Тек онда незадовољна страна може затражити заштиту законитости од Извршног одбора.

Извршни одбор је у овом случају прескочио читава два степена одлучивања и уместо да штити законитост, директно прекршио Закон о спорту члан 100 и Пропозиције и Анекс Пропозиција лигашких такмичења као свој правни акт и то на електронској седници што је такође скандалозно.

Како је Извршни одбор донео одлуку о прекиду такмичења у мушкој Супер лиги Србије након одиграног полуфинала PLAY-OFF-а и неодиграног финала PLAY-OFF-а, чланови Извршног одбора су морали знати да: када се започне PLAY-OFF такмичење, више није могуће након тога ретроактивно се вратити на лигашки део првенства и тумачити да на основу њега неко може бити проглашен победником. Тако нешто не постоји ни у једном правном акту Савеза.

Чак шта више, у Анексу Пропозиција лигашких такмичења члан 2 став 5 стоји следеће: “Победници полуфиналних такмичења играју финале PLAY-OFF такмичења, а победник финалног такмичења постаје сениорски екипни првак државе за текућу сезону“ Дакле, и из овога се јасно види да не постоји могућност другачијег начина како би неки клуб постао првак државе, поготово не ретроактивног враћања на лигашки део.

PLAY-OFF је према Пропозицијама и Анексу Пропозција наставак такмичења након већ завршеног лигашког дела првенства тј. његов следећи ниво. По његовом почетку реултати из лигашког дела првенства више немају никаквог утицаја на даљи наставак такмичења изузев предности домаћег терена што у овом случају такође није био случај због одлуке Савеза о промени система играња PLAY-OFF такмичења након завршетка ванредног стања.

Да није одиграно полуфинале PLAY-OFF-а, можда би могли и да разумемо одлуку да се лигашки део узме као меродаван, овако је ван сваке памети. На исти начин је Извршни одбор могао донети одлуку да се узму само резултати до почетка ванредног стања на пример, и да се тако прогласи првак када је Црвена Звезда била најуспешнији клуб у супер лиги до тог момента. Или шта би се десило на пример да се екипа Баната није пласирала у финале а да се финални меч таккође не одигра, да ли би онда Извршни одбор донео исту одлуку. Суштина је да се не могу доносити одлуке од случаја до случаја без упоришта у правним актима. Све одлуке морају бити утемељене у актима Савеза и за сваку ситуацију потпуно идентичне.

Уосталом Стонотениски савез Србије је имао и друге могућности завршетка такмичења када је већ донео одлуку о наставку првенства 9-ог јуна, без писмене сагласности Министарства омладине и спорта, а на основу наводног усменог разговора Александра Каракашевића и Министра Вање Удовичића који је по речима Каракашевића дао зелено светло за наставак такмичења које се морало брзински завршити до краја јуна наврат-нанос. Ми смо након скоро 3 месеца паузе највише водили рачуна да полако уводимо играче у тренажни процес јер су повреде биле могуће након толике паузе, трудећи се да их адекватно припремимо тек за мечеве PLAY-OFF-а који су одлучивали о титули првака државе према постојећим актима Савеза.

Иначе није нам познато да је још неки спорт у затвореном простору наставио своја такмичења. Стони тенис јесте. Колико знамо већина спортова у затвореном је прекинула своје првенство не прогласивши првака изузев одбојкашког савеза који је прогласио првака на основу тренутног пласмана до почетка ванредног стања.

Сматрамо да је нарочито скандалозан поступак Савеза да о оваквом питању доноси одлуку на електронској седници, без јавне расправе чланова и упознавања са ситуацијом. Нормално би било и да се позову заинтересовани клубови да присуствују истој.

У вези неодиграног меча наводимо следеће чињенице: На интернет презентацији Стонотениског савеза Србије 24. јуна 2020 године пар дана пред почетак PLAY-OFF такмичења и завршних баражних турнира за попуну Супер и Прве лиге на Меморандуму Савеза објављен је текст “Мере заштите здравља“ које је донела влада РС за сузбијање и заштиту ширења заразне болести КОВИД 19, у коме у предпоследњем ставу стоји следеће: “Одговорно лице клубова је дужно, у случају сумње да неки члан клуба има симптоме болести (повишена температура, краткоћа даха и др), да без одглагања препоручи да се то лице одмах јави надлежном дому здравља“. У последњем ставу истог текста стоји следеће: “У случају да се код било ког спортисте или тренера појаве симптоми, такмичење се прекида“.

Поштујући донете мере заштите здравља од стране Стонотениског савеза Србије објављене на интернет презентацији савеза 24. јуна, а не желећи да ништа ризикује, руководство Црвене звезде је урадило све у складу са донетим мерама. Обавештен је Председник савеза Александар Каракашевић као организатор турнира и руководилац такмичења Предраг Милићевић да се наш играч Марко Јевтовић не осећа добро. Позван је дежурни лекар СЦ Визура где се такмичење одвијало, прегледао Марка Јевтовића, измерио температуру, утврдио постојање исте (38,4) и на основу још неких симптома изразио сумњу на корона вирус и ХИТНО упутио на тестирање у надлежну установу.

Председник савеза Александар Каракашевић и руководилац такмичења Предраг Милићевић су у складу са донетим мерама од 24. јуна донели одлуку о неодржавању финалног меча и преко разгласа одлуку објавили публици. Дакле непобитна чињеница је да је организатор PLAY-OFF турнира, Стонотениски савез Србије отказао меч а не СТК Црвена звезда.

Следећа непобитна чињеница је да меч финала PLAY-OFF-а званично није ни почео. Протокол није направљен, нису постављене екипе, тј. није ни постојао записник са меча, нити предате такмичарске легтимације. Црвена звезда дакле није предала меч, играчи су били присутни на месту догађаја. Црвена звезда је такође испунила све предвиђене нормативе у складу са донетим пропозицијама лигашких такмичења у вези одигравања утакмице.

Два дана након отказаног меча Стонотениски савез Србије је 1. јула у 11:08 часова послао е-маил нашем клубу потписан од Генералног секретара г-ђице Смиљке Радивојчевић у коме се тражи да их ХИТНО известимо о здравственом стању Марка Јевтовића, да ли је исти урадио тест на КОВИД 19 и да ли је добио резултате, како би СТСС донео одлуку о отказаном мечу и како би у случају да је исти играч позитиван на КОВИД 19, Савез могао обавестити све људе који су могли бити у евентуалном контакту са њим.

Истог дана (1. јула) у 13:35 часова (дакле 2 сата од добијеног маила) Црвена звезда обавештава Стонотениски савез Србије о здравственом стању Марка Јевтовића у коме наводи да се играч тестирао и да је резултат позитиван. Ни ево 12 дана након нашег обавештења Стонотениски савез Србије не налази за сходно да у циљу спречавања заразе вирусом КОВИД 19 обавести све који су могли бити у контакту са нашим капитеном, да је исти позитиван на корона вирус. Поступак за сваку осуду.

Оно што посебно изазива сумњу је: да се одмах истог дана (1. јула) по нашем обавештењу о позитивном тесту нашег играча на корона вирус, сазива електронска седница Стонотениског савеза Србије која доноси одлуку да је Банат првак са 5 гласова ЗА, 2 ПРОТИВ, 1 УЗДРЖАН и 1 НИЈЕ ГЛАСАО, а иста се обелодањује тек након 10 дана, тачније 10. јула.

Питамо, шта се толико дуго чекало?

Црвена звезда ће се најпре кроз институције Савеза се обратити Надзорном одбору у складу са чланом 60 Закона о спорту и члановима 49 и 53 Статута СТСС и покушати да се ова незаконита одлука поништи. Након тога следи обраћање Министарству омладине и спорта – служби за инспекцијски надзор и Олимпијском комитету Србије, а уколико буде потребно покренуће се поступак пред надлежним правосудним органима.

Како је из свега напред наведеног потупуно јасно кршење свих могућих аката Стонотениског савеза Србије и Закона о спорту, просто неће бити могуће да нико не сноси одговорност за учињено.

Овим путем не желимо да улазимо у побуде и разлоге за доношење овакве одлуке већ желимо да станемо на крај кршењу закона и правних аката Савеза од стране руководећих органа.

Као клуб са реномеом и резултатима који нас прате, дужни смо да штитимо себе и свој рад. Имамо ту обавезу према својим члановима, спонзорима и навијачима.

УО СТК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА
Генерални секретар
Жељко Божовић

Претходни текстДетаљан рад на тактици за крај трећег дана
Следећи текстСтанковић и Милијаш “тестирали” голмане