Бен у топ 10 фудбалера Африке

93

Ел Фарду Бен је један од најбољих странаца у историји нашег клуба, а то доказује свакодневно. Он је ове сезоне у Суперлиги постигао 13 погодака, што га сврстава међу 10 најефикаснијих афричких фудбалера у првим ранговима европских лига.

Нападач са Комора је уједно и најбољи стрелац Црвене звезде у домаћем првенству. Одиграо је 21 меч, а погађао је против: Мачве (3), Радничког (2), Радника (2), Вождовца (2), Јавора (1), Младости (1), Војводине (1) и Инђије (1). Дакле, више од пола лиге је осетило немилосрдност Бена у ситуацијама пред голом. С обзиром на то да је у тиму Владана Милојевића, а потом и Дејана Станковића на терену провео 1758 минута, значи да се у стрелце уписивао на сваких 135 минута, а све то још добија на важности када се узме у обзир да Бен није класичан нападач.

Ипак, друштво у ком се налази по ефикасности је и више него одабрано. Први у конкуренцији најбољих стрелаца са афричког континента у првим ранговима европских лига је Патсон Дака, нападач Ред Бул Салцбурга који се 24 пута уписао у стрелце на 28 мечева. Други је Жан Пјер Енсаме, центарфор швајцарског Јанг бојса који је на 24 утакмице постигао 23 гола. Треће место припада Папису Сисеу, искусном голгетеру који носи дрес турског Алањаспора. Он је на 27 утакмица постигао 19 погодака. Међу првих 10 налази се и феноменални трио из енглеске Премијер лиге – Салах, Мане и Обамејанг.

Оно што је заједничко фудбалерима са листе је то да су сви одиграли између три и осам мечева више од Бена, што због чињенице да лиге у којима наступају имају више кола, али и због фактора да у нашем тиму игра велики број квалитетних играча, па су ротације честе. Питање је колико би Бен голова још постигао да је био у прилици да одигра толики број утакмица, а импресивно је да је иза себе оставио фудбалере као што су: Виктор Осимхен (Лил), Хаким Зијех (Ајакс), Вилфред Заха (Кристал Палас).

ЛИСТА СТРЕЛАЦА:

1. Патсон Дака (Салцбург, Замбија) – 28 мечева и 24 гола;

2. Жан Пјер Енсаме (Јанг бојс, Камерон) – 24 утакмице и 23 гола;

3. Папис Сисе (Алањаспор, Сенегал) – 27 утакмица и 19 голова;

4. Ђемерси Ембокани (Антверпен, ДР Конго) – 28 утакмица и 18 голова;

5. Јусеф ел Араби (Олимпијакос, Мароко) – 25 утакмица и 17 голова;

6. Мохамед Салах (Ливерпул, Египат) – 27 утакмица и 17 голова;

7. Пјер Емерик Обамејанг (Арсенал, Габон) – 29 утакмица и 17 голова;

8. Сирил Десерс (Хераклес, Нигерија) – 26 утакмица и 15 голова;

9. Садио Мане (Ливерпул, Сенегал) – 28 утакмица и 15 голова;

10. Ел Фарду Бен (Црвена звезда, Коморска острва) – 21 утакмица и 13 голова.

Претходни текстДупла круна за јуниоре на Екипном првенству Србије
Следећи текстЗвезда добила признање за хуманитарни рад