Резиме сезоне – Везни ред од 69 голова

102

Црвена звезда је ове сезоне у Суперлиги Србије имала велики број фудбалера који су играли у везном реду. Податак да су сви заједно, рачунајући укупан број асистенција и голова, постигли 69 погодака у домаћем шампионату довољно говори о ефектности Звездине средине терена.

Наши тренери, Дејан Станковић и Владан Милојевић, у сезони 2019/2020, користили су укупно 17 фудбалера у везном реду Звездиног тима. Највише минута у дефанзивном делу средине сакупио је Његош Петровић, укупно 1302 минута на 17 утакмица, а успео је да упише асистенцију и погодак. Следећи је Милош Вулић који је одиграо 1230 минута у домаћем првенству на 21 утакмици уз два гола против Младости и Спартака.

После њих двојице, највише минута сакупио је Душан Јованчић, 939 на 14 мечева, затим Хозе Кањас који је одиграо 725 минута на девет утакмица, а стигао је и да се упише у стрелце у утакмици против Мачве. Због повреде, Бранко Јовичић је пропустио велики део првенства, па је тако наш „Бакула“ одиграо седам утакмица, а за 414 минута колико је провео на терену у црвено-белом дресу постигао је и један гол против Јавора у првом колу.

Такође, зимско појачање, Секу Саного, забележио је деби у последњем колу против Пролетера када је одиграо само 25 минута, али од њега се тек очекује да покаже неоспоран квалитет јер је скоро читаву полусезону пропустио због повреде.

Предњи део везног реда ове сезоне чинили су углавном Мирко Иванић, који је знао да одигра и по крилу, Вељко Николић и капитен Црвене звезде у јесењем делу првенства Марко Марин. Иванић је одиграо 939 минута на 19 утакмица, уписао се два пута у стрелце, али је и два пута асистирао саиграчима. Бисер црвено-беле школе Вељко Николић у пролећном делу шампионата имао је запажену улогу, а на 762 минута из 11 утакмица уписао је гол и асистенцију.

Марко Марин је, док је носио црвено-бели дрес, забележио 1018 минута за 12 утакмица и на њима уписао три гола и шест асистенција.

Звезда је, у сезони иза нас, имала разноврстан избор сјајних крилних играча. Леви бок Звездиног напада чинили су Алекса Вукановић, Вељко Симић, Жељко Гаврић и Раџив Ван ла Пара, док су на десној страни „битке били“ Ел Фарду Бен, Матео Гарсија, Милан Јевтовић и бисер Звездине омладинске школе Андрија Радуловић.

Алекса Вукановић је ове сезоне одиграо 20 мечева, тј. 1013 минута и забележио шест голова и пет асистенција. Звездино дете, Вељко Симић одиграо је 601 минут на 17 мечева, уписао се у стрелце три пута, а имао је и две асистенције. Такође момак који је поникао у Звездиној фабрици – Жељко Гаврић, у пролећном делу имао је и више него запажену улогу, одиграо је 604 минута на девет утакмица, постигао је погодак, а забележио је и две асистенције. Четврти играч који је играо по левој страни је Раџив Ван ла Пара, који је у првенство одиграо 245 минута на четири утакмице и уписао асистенцију.

Први стрелац екипе и један од најбољих странаца у историји нашег клуба Ел Фарду Бен ове сезоне у Суперлиги одиграо је 1758 минута – по чему предњачи у односу на све наше везисте, на 21 мечу, а уписао се 13 пута у листу стрелаца, а забележио је и четири асистениције. Звездин Аргентинац Матео Гарсија је на 910 минута из 15 утакмица уписао четири гола и две асистенције. Милан Јевтовић, који је у црвено-белом дресу био током јесење полусезоне, одиграо шест утакмица кроз 394 минута, а уписао је два гола и две асистенције.

Момак који је, после паузе изазване корона вирусом, прекомандован у први тим из омладинске селекције Андрија Радуловић, већ на почетку сениорске каријере показао је велики таленат и квалитет. Одиграо је три утакмице кроз 80 минута, а уписао је и погодак, на дебију против Радника, као и асистенцију, али свакако од момка из Котора очекујемо да буде Звездина будућност.

Претходни текстКадети допутовали у Бајину Башту
Следећи текстДвострука победа Лазаревићеве на Трофеју Београда