Приче из историје – Драган Перић

756

75 година велике Звезде!

„Седамдесетпет година Спортског друштва Црвена звезда! Седамдесетпет година радости, победа, пораза, среће, страсти, па и туге. Спортско друштво Црвена звезда је прича о угледу и значају спорта. Прича о успоменама на велике победе. Прича о великим клубовима. Прича о изузетним резултатима Звездиних спортиста који су 75 година представљали и убудуће ће представљати амбасадоре спорта своје Црвене звезде, Београда и Србије.“ (Зоран Аврамовић, главни и одговорни уредник Звездине ревије и директор Црвена звезда маркетинга, из уводника број 669)

На данашњи дан у Живиницама, 8. маја 1964. године рођен је чувени бацач кугле Драган Перић, најбољи спортиста Спортског друштва Црвена звезда 2001. године.

Атлетиком је почео да се бави у Слободи из Тузле, па преко осијечке Славоније и Партизана, стигао у Црвену звезду 1995. године.

Перић је Звезди донео 10 појединачних титула првака државе – 8 у бацању кугле и две у бацању диска, радећи са тренерима Дмитром Марчетом, па Вељком Чегаром и Николом Томасовићем који га је водио и до 1995. године.

Најбољи пласман на Светским првенствима Перић је остварио у Едмонтону 2001. године када је заузео 5. место са „личним рекордом на великим такмичењима“ – 20,91 метар.

Перић тада није освојио пето место већ је изгубио треће, јер је после три серије „био“ на постољу, а на крају је за светском бронзом заостао само два сантиметра.

На Европским првенствима, као Звездин репрезентативац, Перић је освојио два четврта места, оба 1998. године – у дворани са 20,21 метар и на отвореном у Будимпешти са 20,65 метара.

У Атланти 1996. године био је финалиста Олимпијских игара. Заузео је осмо место бацивши куглу 20,06 метара, а 25. априла 1998. године на митингу у Бару поставио је државни рекорд, као што је најчешће чинио, у првом хицу – 21,77 метара. Био је то други резултат сезоне у свету. И 22 године касније је национални рекордер у бацању кугле, а са 61,94 метара је рекордер државе и у бацању диска.

Драган Перић је у каријери освојио две медаље на најзначајнијим светским и европским такмичењима, сребро на ЕП у дворани у Паризу 1994. и бронзу на Светском дворанцком првенству у Барселони 1995. године. Као члан Црвене звезде учествовао је три пута на Олимпијским играма у Атланти 1996, у Сиднеју 2000. и Атини 2004. године, а учествовао је и 1992. године на Олимпијским играма у Барселони.

Претходни текстМладеновић: Потпуна доминација, испуњени су сви циљеви
Следећи текстБорјан: Обрадоваћемо навијаче дуплом круном