Приче из историје – Шампионски дани Звездиних „оклопника“

220
Ekipa hokejassa Crvene zvezde sa peharom Kupa Jugoslavije u ledenoj dvorani Pionir april 1996. godine Foto: Marko Metlass

75 година велике Звезде!

„Седамдесетпет година Спортског друштва Црвена звезда! Седамдесетпет година радости, победа, пораза, среће, страсти, па и туге. Спортско друштво Црвена звезда је прича о угледу и значају спорта. Прича о успоменама на велике победе. Прича о великим клубовима. Прича о изузетним резултатима Звездиних спортиста који су 75 година представљали и убудуће ће представљати амбасадоре спорта своје Црвене звезде, Београда и Србије.“ (Зоран Аврамовић, главни и одговорни уредник Звездине ревије и директор Црвена звезда маркетинга, из уводника број 669)

Од свог оснивања 1946. године Хокејашки клуб Црвена звезда је дуго чекао на свој први трофеј. Црвено-бели су педесетих и шездесетих година прошлог века, у жестокој конкуренцији, освајали углавном четврта, пета и шеста места.

Први трофеј наши хокејаши освајају 1980. године у Загребу када су у финалу Купа Југославије победили домаћу Младост. Звезда је у сезони 1984/85 била надомак освајања прве титуле, али је у Суперфиналу изгубила од одличне словеначке екипе Јесеница.

Ненад Илићћ

Шампионски дани Црвене звезде стигли су почетком деведесетих. Предвођени капитеном Ненадом Илићем, Игором Косовићем и Игором Полугом наши „ледени оклопници“ стижу до своје прве шампионске титуле у сезони 1991/92. Убрзо затим освојен је и Куп државе, па је Звезда са оба пехара у домаћим такмичењима крунисала историјску сезону.

И наредне сезоне црвено-бели су освојили шампионску титулу, а 1994. године и 3. место у Балканској лиги. Највећи успех до тада наши хокејаши су остварили у сезони 1995/96. Освајањем Купа и Првенства државе Црвена звезда се домогла своје друге дупле круне, а пласирала се и међу осам најбољих тимова Европе.

Те сезоне наш тим успешно пролази први круг квалификација за Куп шампиона освајањем другог места на квалификационом турниру. Четвртфинале Купа европских шампиона организовао је наш клуб у „Пиониру“, а поред Црвене звезде учествовали су првак Мађарске Дунафер, првак Бугарске Славија из Софије и турски шампион БСК Каваклидерс. Црвено-бели су победили Славију са 3:1, БСК са 9:2, а поражени су од Дунафера са 4:2. Сјајним одбранама бриљирао је наш голман Жан Владисављевић, а одлично је играо капитен Коља Лазаревић. Друга позиција Звезду је одвела на полуфинални турнир у Бордо, где је освојено четврто место, што наравно није било довољно за пласман на финални турнир Купа шампиона.

Коља Лазаревић

Црвено-бели 1997. године долазе до своје треће дупле круне, надмоћно су освојени Првенство и Куп државе. И у 1998. години настављен је трофејни низ наших сениора када је освојен Куп.

Биле су ту шампионске године Звездиних „оклопника“ када је остварен и највећи успех на евро сцени. Црвено-бели су прошле 2018/19 сезоне освојили први регионални пехар у ИХЛ лиги и надамо се наговестили још сјајније дане за наш хокејашки клуб.

Претходни текстЛазетић: Играмо нашу игру и побеђујемо
Следећи текстЗвезда трећи најуспешнији клуб Европе