Приче из историје – Јелена Јанковић

361

75 година велике Звезде!

„Седамдесетпет година Спортског друштва Црвена звезда! Седамдесетпет година радости, победа, пораза, среће, страсти, па и туге. Спортско друштво Црвена звезда је прича о угледу и значају спорта. Прича о успоменама на велике победе. Прича о великим клубовима. Прича о изузетним резултатима Звездиних спортиста који су 75 година представљали и убудуће ће представљати амбасадоре спорта своје Црвене звезде, Београда и Србије.“ (Зоран Аврамовић, главни и одговорни уредник Звездине ревије и директор Црвена звезда маркетинга, из уводника број 669)

Некадашњи број 1 светског тениса Јелена Јанковић 2004. године проглашена је за најбољу спортисткињу Спортског друштва Црвена звезда.

Рођена је 28. фебруара 1985. године у Београду. Тенисом јe почела да се бави од најраније младости, a члан Црвене звезде постаје 1994. године са својих девет година.

Јелена Јанковић је још као пионирка и јуниорка најавила да ћe бити врхунска светска тенисерка. Освојила је Грен слем турнир у Аустралији када је 2001. године победила у конкуренцији јуииорки у Мелбурну. Потребно је напоменути да је тада имала само 16 година, а да је освојила турнир где су наступале јуниорке до 18 година. Тада је и постала прва јуниорка до 18 година на свету.

Јелена Jанковић је постигла велике резултате и у појединачној, а и у екипној конкуренцији. Наступајући за Црвену звезду освојила је све пионирске, јуниорске и сениорске екипне титуле које је наш клуб освојио у периоду од 1998. до 2004. године (шест сенироских шампионских титула). Године 2001. освојила је и јуинорско појединачно првенство Југославије до 18 година. Убрзо после тога Јелена Јанковић прелази у тениски камп чувеног тениског стручњака Ника Болетијерија, јер је запажена као најбоља јуниорка света. Тада почиње и Јеленина међународна и професионална каријера.

У том периоду Јелена Јанковић осваја много турнира прве, друге и треће ИТФ категорије, и у том циклусу турнира постиже највећи успех у Дубаију када 2003. године осваја ИТФ турнир. Тада почнње да наступа и нa ВТА турнирима, a то су највећи турнири у женској категорији уз Грен слем турнире. 2004. године Јелена Јанковић осваја први BТA турнир у Будимпешти што је до тада највећи успех у каријери. Ту годину завршава на 28. месту светске ранг листе тенисерки што је највећи успех неке Звездине тенисерке у историји.

Јелена је била незаустављива на путу ка врху. Достигла је полуфинала Отвореног првенства Аустралије (2008), Отвореног првенства Француске (2007, 2008, 2010) и Отвореног првенства Сједињених Држава (2006), као и финале истог турнира (2008), у ком је изгубила од Серене Вилијамс. Заједно с Британцем Џејмијем Маријем, освојила је Вимблдон 2007. у конкуренцији мешовитих парова.

Освојила је и 7 турнира из највише категорије (некада турнири I категорије, а од 2009. премијер мандатори и премијер 5), а то су: Чарлстон (2007), Рим (2007, 2008), Москва (2008), Синсинати (2009), Индијан Велс (2010) и Торонто (2013. у конкуренцији парова).

Играчица је са највише остварених победа у репрезентацији Србије, са којом је дошла до финала Фед купа 2012. године.

Мада у својој каријери није освојила ниједан Гренд слем турнир у синглу, позната је као једна од најконстантнијих играчица, јер је међу најбољих 10 на ВТА листи непрестано била више од четири године. Једна је од само три тенисерке које су биле број 1 и у јуниорској и у сениорској конкуренцији.

На месту број 1 светске ВТА ранг листе нашла се 11. августа 2008. године и на том месту провела је 17 узастопних недеља. Позната је и по томе што је била прва тенисерка у историји ВТА тура која је годину завршила на 1. месту а да није освојила ниједан Грен слем турнир.

Претходни текстИз архиве – Бата Стане прави амбасадор
Следећи текстИн мемориам – Бојана Милошевић Брнад (1965-2020)