На данашањи дан – Остојић разнео Панатинаикос

166

Црвена звезда је 14. априла 1971. године на Маракани савладала Панатинаикос 4:1 (2:0) у првој утакмици полуфинала Купа европских шампиона уз рекордну продају од 93.500 улазница. Меч је обележио Стеван Остојић који је постигао три поготка.

Црвена звезда у историји до те 1971. године није била ближе финалу Купа шампиона него после победе над Панатинаикосом у Београду од 4:1. Али, пораз у реваншу од 3:0 који је на “Вембли” одвео Грке, остао је и после 49 година највећа мистерија у историји нашег клуба.

Наш тим је те сезоне до полуфинала избацивао мађарску Ујпешт Дожу (0:2, 4:0), румунски УТА Арад (3:0, 3:1) и источнонемачки Карл Цајс из Јене (2:3, 4:0). Сјајни тим који је са клупе предводио Миљан Миљанић је пред пуном Мараканом, уз рекордно забележену продају од 93.500 улазница, декласирао Грке 4:1 у мечу за памћење који је са ти поготка обележио Стеван Остојић.

И без капитена Драгана Џајића, искљученог у Јени, Звезда је већ у 14. минуту стигла до вођства. Слабо је интервенисао голман ривала после шута Новковића, а Остојић је поклон рутински искористио. Јован Куле Аћимовић је бриљирао у том мечу, соло акцијом ослободио је простор Јанковићу. Његов ударац Икономопулос није успео да заустави, а лопта је прешла пола метра гол линију пре него што је била избијена у поље. Грци су се бунили, али судија Линемајер, један од најбољих у то време, није имао дилему па је Звезда у 40. минуту повела 2:0. Меч против “зелених” из Атине је био директно преношен на телевизији те је и снимак показао да је Аустријанац био у праву.

На старту другог полувремен а уследио је нови погодак напшег тима. Слободан Цоле Јанковић је изврсно центрирао са десне стране, а Остојић је спремно сачекао лопту и вештим трзајем главом послао је у леви угао за 3:0 у 46. минуту. Грци се нису предавали и искористили су моменте опуштености нашег тима па су у 55. минуту преко Камараса смањили предност. Коначан резултат поставио је Остојић у 70. минуту после још једног сјајаног центаршута Аћимовића. До краја меча, голман Дујковић је два пута сјајно интервенисао и нико није очекивао да би после овако убедљиве партије, Црвеној звезди могло да измакне велико финале и борба за најпрестижнији трофеј у Европи. Ипак, дуго су се препричавале речи тренера Панатинаикоса, славног Ференца Пушкаша после меча:

-Фудбал је непредвидив, сваки резултат је достижан…

Црвена звезда – Панатинаикос 4:1 (2:0)

Београд, 14. април 1971. Стрелци: Остојић у 15, 46. и 70. и Јанковић у 40. за Црвену звезду, а Камарас у 55. минуту за Панатинаикос. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 93.500. Судија: Ерих Линемајер (Аустрија).

Црвена звезда: Дујковић, Ђорић, Кленковски, Новковић, Павловић, Богићевић, Јанковић, Караси, Остојић, Аћимовић, Филиповић. Тренер: Миљан Миљанић.

Панатинаикос: Икономопулос (од 72. Василиос Константину), Томарас, Влахос, Камарас, Капсис, Сурпис, Домазос, Елефтеракис, Грамос, Антонијадис, Филакурис. Тренер: Ференц Пушкаш.

Претходни текстОмладинци доносили поклоне и осмехе
Следећи текстПриче из историје – Љубомир Љубојевић