Јагодић Куриџа: Ово је живот, а не игра!

91

Већина кошаркаша Црвене звезде мтс након проглашења ванредног стања надлежних органа на територији Републике изазваног пандемијом вируса „COVID 19“, налази се у својим домовима са својим породицама.

Ситуација која је паралисала цео свет и вирус који односи на хиљаде жртава, паралисала је целокупан спорт. Одлуком клуба све активности КК Црвена звезда мтс обустављене су до даљег и доласка неких бољих времена, сада је приоритет свих останак у домовима и очување људских живота. И тако је већ скоро месец дана од велике победе над Макабијем и утакмице Евролиге на којој је клуб обележио 75-година постојања, првотимци црвено-белих практично нису одиграли такмичарску утакмицу.

Сви странци, изузев Мајкла Оџа, отпутовали су својим кућама, домаћи играчи су у Републици Србији. Крилни центар Марко Јагодић Куриџа који је током сезоне стигао у клуб и показао да је велико појачање и на паркету и поред њега својим људским квалитетима, у овим временима дели судбину свих нас:

– Са породицом сам, супругом и децом. Стање је изузетно тешко, нисам рекао никакву мудрост, али није лако када се борите против невидљивог непријатеља и када слушате да умиру људи свакодневно. Са друге стране, ми спортисти имали смо нека искуства са изолацијама током припрема, пред неке важније утакмице, наравно не овако радикалним,нити је ова трагична ситуација упоредива са било чим са чиме смо имали искуство или се сусретали до сада. Време проводим као и сви други, придржавам се инструкција, имам већ неку дневну рутину, проводим време са породицом, са децом, имам времена за неке ствари које нам ритам утакмица и тренинга које смо имали није дозвољавао, играмо се, гледамо филмове, покушавам и да тренирам помало, али то је у оваквим условима готово немогуће. Али оно што је најважније је да се придржавамо инструкција, будемо дисциплиновани, и надамо се да ће ово проћи што пре.

Професионалим спортистима који су имали ритам са великим бројем утакмица и тренинга, ова пауза делује као вечност. Већ практично месец дана без тимског тренинга, и шута на кош:

Нисмо до сада били у оваквој ситуацији. Па и када се заврши сезона, у обавези смо да одржавамо лагано форму и током одмора, никада то опуштање није трајало дуже од недељу-две дана. Сада смо већ месец дана ван ритма. И сва је прилика да ће још потрајати. Покушавам, тренирамо основне вежбе колико је то могуће, али све је то далеко од такмичарског ритма. Међутим, не желим пуно да причам на ту тему, чујем се са момцима, у контакту смо, али нико не размишља о кошарци. То је сада нека друга тема,најважније је да се ово заврши, када и како, видећемо, али ситуација је врло алармантна свуда у свету – рекао је поуздани крилни центар црвено-белих.

За крај, уз жељу да сви заједно што пре, и уз што мање жртава победимо ову глобалну пандемију, Марко је имао и поруку за све:

Заиста молим све да се придржавамо свих савета које нам упућују на првом месту лекари, па онда и сви надлежни. Некада ми је невероватно када видим колико се неке ствари игноришу, посебно савет о дистанцирању људи као једином за сада знаном и поузданом начину да обуздамо ову епидемију. И зато не могу да верујем када видим да и поред свих жртава и бројних заражених, има појединаца који мисле да су важнији од свих? Сви настрадали и заражени нису бројеви, већ људи, нечији очеви, мајке, браћа сестре…Зато још једном молим све да се придржавамо свих мера јер ћемо онда моћи да причамо ускоро о оним обичним стварима које чине живот нормалним и лепим, а онда ћемо лако да причамо и кошарци. Сада је то у неком другом плану,јер је ово живот и питање здравља свих нас, а не игра! – рекао је Марко Јагодић Куриџа.

Претходни текстЉубиша Мајдов најбољи тренер у овом олимпијском циклусу
Следећи текстПетровић: Возим бицикл преко 20 километара