Преминуо један од оснивача КК Црвена звезда Борислав Станковић

48

Некадашњи играч и један од оснивача КК Црвена звезда и нашег спортског друштва, Бора Станковић, преминуо је у петак 20.марта у Београду у 95.години живота.

Опус и заоставштина легендарног „чика Боре“ српској, европској и светској кошарци је огроман: Станковић је био један од оснивача кошаркашког клуба Црвена звезда,као и ОКК Београда, репрезентативац Југославије, дугогодишњи генерални секретар ФИБА и члан Међународног олимпијског комитета, и човек који је постигао први кош у историји светских првенстава. Такође, док је као први човек ФИБА водио ту организацију, залагао се и изборио за неке од револуциноарних промена у светској кошарци ко-је важе и данас

Бора Станковић је у марту 1945.године био један од људи који је присуствовао оснивачкој седници СД Црвена звезда 1945. и са кошаркашком секцијом, заједно са Поповићем, Гецом,Калембером И осталим великанима наше кошарке утабао прве кораке кошарке на Малом Калемегдану И на овим просторима. Са КК Црвена звезда освојио је три титуле првака Југославије у тиму за који су наступали Гец, Соколовић, Стефановић, Калембер, Роклицер, Демшар, а предводио их још један од темеља наше кошарке и такође оснивача КК Црвена звезда – Небојша Поповић.

Наступао је за КК Партизан, један је од оснивача ОКК Београда још једног српског клуба,са којим је такође освојио три титуле првака Југославије.

Био је генерални секретар КСЈ (1956-1966) а од 1969.године стално је био ангажован у светској кошаркашкој федерацији ФИБА. Од 1976.године обављао је функцију генсека ФИБА и до одласка 2002.године ова организација доживела је бројне промене.

Учествовао је на 28 Европских првенстава, 14 светских и 14 Олимпијских игара, као и на 12 конгреса ФИБА.

Борислав Станковић је рођен 9.јула 1925.године у Бихаћу, преминуо је у свом дому у Београду, који је био његова стална адреса од 1945. године.

Одласком Борислава Станковића, једног од оснивача нашег Спортског друштва и кошаркашког клуба, Црвена звезда, светска, европска и српска кошарка су доживели ненадокнадив губитак.

КК Црвена звезда мтс

(ШАМПИОНСКИ ТИМ КК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ИЗ 1948. ГОДИНЕ – БОРИСЛАВ СТАНКОВИЋ НОСИО ЈЕ ДРЕС СА БРОЈЕМ 7)

Претходни текстСтанковић: Фудбалери максимално поштују програм рада
Следећи текстОдлазак последњег „мускетара“ Боре Станковића (ВИДЕО)