На данашњи дан смо покорили Дрезден

247

Црвена звезда је 20. марта 1991. године победила у реванш мечу четвртифнала Купа шампиона Динамо у Дрездену 2:1 иако је меч прекинут у 79. минуту и пласирала се у полуфинале.

Златна генерација нашег тима у Дрезден је дошла са убедљивом предношћу од 3:0 из Београда, али је меч на истоку Немачке протекао у великим немирима навијача домаћина па је судија био приморан да у 79. минуту прекине утакмицу при вођству нашег тима од 2:1. УЕФА је затим регистровала меч постигнутим резултатом, а Црвена звезда је отишла у полуфинале и двомеч са Бајерном из Минхена.

Кад је Гичов из пенала у 3. минуту донео вођство Динаму, пошто је Рефик Шабанаџовић играо руком, навијачи домаћина су се понадали у чудо. Међутим, сјајни тим Љубомира Љупка Петровића успоставио је апсолутну контролу, пропуштао шансе у првом полувремену и све надокнадио у наставку.

Дејан Савићевић је у правом слалому нанизао неколико играча и у 52. минуту изједначио резултат. Звезда није стала, после зицера Драгише Бинића кад је погодио спољни део мреже, Дарко Панчев је сјајно завршио акцију Владимира Југовића и у 69. минуту донео предност од 2:1. Прекид меча настао је у 79. минуту јер су тврди предмети летели око главе Роберта Просинечког у моменту када се спремао да изведе корнер. С обзиром да се навијачи Динама нису смиривали, а да полиција чак ни шмрковима није успевала да заведе ред, шпански судија Емилио Соријано Аладрен одсвирао је крај.

Динамо Дрезден – Црвена звезда 1:2 – прекид у 79. минуту

Стрелци: Гичов у 3. из пенала за Динамо, а Савићевић у 52. и Панчев у 69. минуту за Црвену звезду. Стадион: Рудолф Харбиг. Гледлааца: 15.000. Судија: Емилио Соријано Алдарен (Шпанија).

Динамо Дрезден: Келер, Либерам, Шеслер, Траутман, Шолц, Хауптман, Штибнер, Пилц, Битнер, Реслер (од 57. Минге), Гичов (од 57. Аливи).

Црвена звезда: Стојановић, Радиновић (од 71. Маровић), Михајловић (од 75. Стошић), Шабанаџовић, Белодедић, Најдоски, Просинечки, Југовић, Панчев, Савићевић, Бинић.

Претходни текстПриче из историје – 75 година велике Звезде!
Следећи текстНиколић: Здравље на првом месту