Велика победа Црвене звезде! Гранитна одбрана води ка плеј-офу!

83

Кошаркаши Црвене звезде мтс имали су тежак испит, али су га положили и уписали највреднији тријумф у досадашњем току АБА лиге. Црвено-бели су у 20. колу АБА лиге савладали Цедевита Олимпију резултато 88:73 и на тај начин успели да упишу 13. победу у регионалном такмичењу.

Свесни значаја утакмице црвено-бели су играли веома мотивисано, али у исто време и веома паметно. Чврстина у одбрани која је једна од главних карактерситика екипе показала се у најбољем светлу у дворани ‘’Александар Николић’’ где је скоро 5.000 навијача бодрило Црвену звезду.

Против директног конкурента у борби за плејоф црвено-бели су у раној фази утакмице стекли двоцифрено вођство, а изузимајући мањи пад у четвртој четвртини, такво вођство практично нису испуштали до последњег звука сирене. Није се осетио и изостанак Огњена Добрића и Чарлса Џенкинса који су и даље на листи повређених играча, а за то је била задужена феноменална тимска игра.

У последњих два минута улог је било и 11 поена разлике колика је била залиха Цедевита Олимпије из љубљанског окршаја, али изврсном ролом капитена Бранка Лазића у завршници, прецизном руком Билија Берона и чврстом тимском игром црвено-бели су и то надокнаила. У случају идентичног међусобног скора ове две екипе на крају регуларног дела АБА лиге, боље пласирана екипа на табели биће Црвена звезда мтс.

Најефикаснији актер утакмице био је Марко Јагодић – Куриџа који је утакмицу завршио са 18 поена, а статистика не показује сав његов допринос у изврсној утакмици коју је одиграо. Били Берон и Кевин Пантер постигли су по 14 кошева.

Црвено-бели су веома мотивисано ушли у утакмицу. Чврсти у одбрани и растрчани у контранападу контролисали су дешавања на терену. Били Берон је био шутерски расположен, отворио је утакмицу са две тројке, а када је Лорензо Браун проиграо Јагодића-Куриџу и он закуцао Звезда је повела 8:0 после три минута игре.

Јагодић-Куриџа је бриљирао на почетку и то на обе стране терена. Након његових нових поена, а имао их је у раној фази већ осам, донели су Црвеној звезди мтс 12 поена предности – 16:4.

Прва деоница је заиста у потпуности припала Звездиној одбрани и Јагодићу-Куриџи који је био брилијантан, као и остатак тима истини за вољу. Након десет минута игре Звезда је имала великих 17 поена предности, а поменути крилни центар црвено-белих на свом конту 11 поена колико и укупно гостујућа екипа – 28:11.

Звезда је била веома чврста. За 12 минута игре Цедевита Олимпија је постигла само 11 пона и црвено-бели су стекли 21 поне предности – 32:11.

Изабраници Драгана Шакоте су заиста играли брилијантно у првом полувремену. До краја четвртине висока предност је без већих проблема задржана, а она је износила ‘’плус 18’’ након 20 минута игре. Последње поене у првом полувремену постигао је Кевин Пантер пред звук сирене – 46:28.

Изузетан приступ из првог полувремена који су имали црвено-бели поновио сеи на почетку треће деонице. Цедевита Олимпија је играла боље у односу на првих 20 минута, али је Звезда била у ритму и контролисала дешавања на терену.

Шутери гостију су ушли у ритам, али сваки њихов пропуст у одбрани кажњавали су црвено-бели. Били Берон је погађао своје шутеве, Јагодић-Курџа и Лорензо Браун били су у одличном нападачком ритму и били су заслужни што је висока предност са полувремена очувана је и после 30 минута игре – 64:48.

Последња деоница почела је поготком Џејмса Гиста, а онда је уследио мањи пад који је резултовао серијом гостију 7:0 – 66:55. То је био позив за опрез, али није било разлога за панику. Кевин Пантер је прекинуо серију ривала и везао четири поена – 70:55.

Црвено-бели су мало изгубили нападачки ритам који су имали током прве три четвртине.Одбрана је добро функционисала, али и она није успевала да надомести недостатак боље нападачке игре у последњој четвртини. Олако изгубљене лопте казнио је плејмејкер Цедевита Олимпије Артис који је везао две тројке и смањио разлику на девет поена – 74:65.

Уследили су поени Владимира Штимца, а капитен Бранко Лазић је на мање од два минута пре краја постигао изразито важну тројку која је вратила Црвеној звезди двоцифрену предност – 79:67.

У завршници утакмице улог је била и разлика, а Цедевита Олимпија је имала залиху од 11 поена. Ипак, чврста игра у одбрани коју је предводио капитен Бранко Лазић и одговоран приступ донели су Црвеној звезди заслужено и убедљиву победу.

КК Црвена звезда мтс – Цедевита Олимпија 88:73 ( 28:11, 18:17, 18:20, 24:25)

Црвена звезда мтс: Пантер 14, Браун 9 (4ас), Перпероглу 3, Давидовац, Лазић 8, Берон 14, Гист 7 (4ск), Лукас 2, Јагодић-Куриџа 18, Џенкинс, Оџо 5, Штимац 8 (8ск).

Драган Шакота, КК Црвена звезда мтс:

‘’Пре свега честитам играчима за победу која је остварена убедљиво и на томе што смо успели да надокнадимо разлику што је био један од задатака. Почетак је био баш како треба, а једини проблем који смо имали у првом полувремену је био офанзивни скок јер је Цедевита Олимпија имала 11 истих у првом полувремену. Завршили су са 14, али не можете све да зауставите у игри противника. Гледамо напред, гледамо утакмице које ће бити одлучујуће за плеј-оф’’.

‘’Још увек није препорука лекара да путујем авионом, али биће то све ок’’.

‘’Није ми било лако да гледам утакмицу против Басконије и не бих се посебно ни освртао на њу. Имали смо састанак пред ову утакмицу у жељи да подигнемо атмосферу и то смо успели. Никоме није пријатно када екипа игра промењиво, али то није феномен који прати нас већ важи за остале. Ако је нешто било важно у утакмици против Басконије то је добра подела минутаже. Ми смо водили рачуна о томе јер нас чека веома тешка недеља. Претпостављам, играчи су жива бића, када осетиш да не иде и да не може помало се предаш. Није лепо за гледање, али дешава се’’.

‘’Ми смо свесни када уђемо у плејоф да не можемо да избегнемо најбоље екипе и не размишљамо о томе. До ове утакмице постала је опасност да се уопште не пласирамо. Имали смо једну Приморску која је веома одмакла и поред свих измена су били у конкуренцији за плејоф. Премало је утакмица у АБА лиги и када су се већ догађали киксеви било је тешко да се надокнаде касније’’

‘’Феномен ове године да нисмо комплетни се наставља, али нека позитивна ствар је да нисмо користили Џенкинса који није потпуно спреман, али је веома битан за нас као карактер и као играч. Имали смо доста проблема, Стратоса смо чекали и пожелели да се врати што пре… Али то није баш тако. Опоравак је такав да се један дан осећа боље, а други дан лошије. Разлика између фудбала и кошарке је у томе што када уђе играч на позицију левог бека зна шта је његов посао, а овде је све много динамичније. Марко се уклапао доста дуго, изгубио је свој ритам услед повреде, ослањао се на борбеност, а данас је показао и друге квалитете. Одиграо је мушку партију. Такав је програм, знате да нам иде поново дупла недеља, а последња таква ће бити пред плеј-оф. То су ствари на које се Евролига очигледно не обазире’’.

‘’Пред Џенкинсом је било пет до седам дана паузе, пробао је и тренирао. Каже да се осећа боље, али он је играч физикалија и када се не осећа чврсто на тој нози то није то. Надам се да ће за недељу дана бити спреман’’.

Претходни текстЦрвена звезда – Обилић 27:29 (14:14)
Следећи текстСтанковић: Били смо храбри