Басконија боља од Црвене звезде

46

Кошаркаши Црвене звезде мтс нису успели да остваре победу у 26. колу Евролиге. Црвено-бели су поражени у Виторије од Басконије резултатом 71:56 (21:15, 18:13, 15:15, 17:13). Мало шта је полазило за руком играчима Црвене звезде који су трагали за правим ритмом готово свих 40 минута. И поред тога, уз велику борбу, успели су у неколико наврата да се врате у резултатски егал, али је у тим тренуцима увек нешто недостајало да се преокрене резултат.

У последњој четвртини догодио се велики пад, пре свега у нападу, а тада се и највише осетио изостанак првог тренера Драгана Шакоте који је због здравствених проблема био приморан да остане у Београду, ал и бековског тандема Чарлс Џенкинс – Огњен Добрић који су због повреда пропустили ову утакмицу.

Најефикаснији у редовима Црвене звезде био је Владимир Штимац који је меч завршио са 13 поена, а уз то додао и седам скокова. Требало би поменути да је у овој утакмици у црвено-белом дресу дебитовао Кејлин Лукас који је меч завршио са два поена и три асистенције.

Од почетка утакмице обе екипе су оправдале епитет једних од најбољих дефанзивних тимова Европе. Играло се веома чврсто, на ивици фаулова и у почетку се Црвена звезда боље снашла и повела 5:0. Међутим, у наставку игре Звезда је играла и даље чврсто, али је Басконија почела да погађа тешке шутеве, док су црвено-бели помало испали из нападачког ритма. У таквом односу снага домаћин је стекао осам поена предности у завршници четвртине, али је Кевин Пантер успео да смањи разлику из карактеристичног шута – 21:15.

Почетак другог периода припао је дебитанту Кејлину Лукасу који је уписао прве минуте у црвено-белом дресу. Веома брзо је стигао његов леп потез, асистенција за поене Мајкла Оџа. Међутим, расположени Торнике Шенгелија је креирао ново највеће вођство Басконије – 28:19. А, тада је Лукас одговорио поенима из флоутера и најавио мини серију која је вратила црвено-беле на четири поена заостатка – 28:24.

Ипак, догодио се нови пад у игри Црвене звезде. Недостајало је течности у нападачкој игри и углавном су се црвено-бели ослањали на шут за три поена, док су пропусти у одбрани доносили Басконији прегршт лаких поена из рекета. Серија је домаћина износила је 8:3 и то је донело девет поена предности Шпанцима – 36:27.

До краја деонице Звезда је постигла још само још један кош са линије слободних бацања, али је добра одбрана била заслужна што предност домаћина није била већа од 11 поена – 38:27.

Након великог одмора црвено-бели су изгледали знатно боље. Игра у одбрани је била веома добра, а и у нападу је све изгледало течније. Лорензо Браун је коначно пронашао ритам и то се одразило на игру Звезде која је ухватила резултатски прикључак – 44:39. Ипак, уследило је још неколико грешака црвено-белих, а као последица тога и нова серија ривала 10:4 нова двоцифрена предност на крају треће четвртине – 54:43.

За четири минута игре у последњој четвртини Звезда је постигла само два поена и чинило се да црвено-белима утакмица клизи из руку. До краја утакмице црвено-бели нису успели да се врате резултатски у утакмицу.

Басконија – Црвена звезда мтс 71:56 (21:15, 18:13, 15:15, 17:13)

Црвена звезда мтс: Пантер 12, Браун 10, Перпероглу 1, Давидовац 2, Лазић 3, Берон 7 (4ск, 4ас), Гист, Лукас 2, Јагодић-Куриџа 4, Симанић, Оџо 2 (4ск), Штимац 13 (7ск).

(Foto: euroleague.net)

Претходни текстНикола Манојловић потписао први професионални уговор са КК Црвена звезда мтс
Следећи текстНеђић: Успешне припреме, спремни за пролеће