Терзић: Испуњавамо зацртане циљеве

100

На данашњој Скупштини Црвене звезде делегатима се обратио генерални директор Звездан Терзић.

Поштовани чланови Скупштине, драги пријатељи,

Пре свега желим да вас поздравим и пожелим успешан рад на данашњој скупштини. Иза нас је 2019. година, трећа година заредом која ће бити уписана златним словима у историји Црвене звезде. Много разлога имамо за понос и задовољство урађеним у прошлој години.

Сви знамо да је ова скупштина усвојила три основна циља:

1. Спортски резултат (шампионска титула и групна фаза УЕФА такмичења)

2. Финансијска стабилизација

3. Инфраструктура

Дозволите ми да вас у пар речи подсетим урађеног у протеклој години.

1. Спортски резултати:

• Црвена звезда је трећи пут заредом учесник групне фазе УЕФА такмичења, од тога два пута Лиге шампиона.

• Освојили смо у мају 2019. године шампионску титулу, јубиларну 30, доминантно са огромном бодовном разликом.

• Сада смо први са 11 бодова предности у односу на Партизан са реалним шансама да освојимо трећу шампионску титулу у низу. То ће бити тек трећи пут у 75 година дугој историји Црвене звезде.

• У децембру је из нашег клуба отишао тренер Владан Милојевић, један од најуспешнијих тренера које је Звезда икада имала. На његово место смо довели играчку легенду нашег клуба Дејана Станковића, за кога сам уверен да ће као тренер бити једнако успешан као што је био играч.

• Посебно се радујем што је нови тренер Дејан Станковић од старта чврсто стао иза наших младих играча Вељка Николића, Жељка Гаврића и Његоша Петровића и од њих овог пролећа очекујемо пуну афирмацију.

2. Поред спортских успеха, успешно реализујемо и зацртане пословне циљеве:

• Наставили смо са даљом финансијском стабилизацијом клуба, УЕФА лиценцу добијамо у року, редовно измирујемо све обавезе, успешно решавамо старе наслеђене дугове. Организовали смо се тако да сами обезбеђујемо новац за функционисање клуба. Проблем функционисања Црвене звезде је јасно дефинисан: ако хоћемо добар спортски резултат имамо сигурне расходе у износу од око 30 милиона евра, а сигурне приходе од само 5.2 милиона евра (од Газпрома четири милиона и 1.2 милион евра од Телекома). Разлику од 25 милиона евра морамо сами обезбедити из веома несигурних извора прихода, а то су трансфери играча и бонуси од УЕФА такмичења. Вец шест година смо успешни у томе и доказали смо да ова управа има капацитет да тако настави и у будућем периоду.

• Скоро 90% прихода остварујемо из иностранства. Нисмо на терету државе и пореских обвезника, функционишемо искључиво преко рачуна – без сиве зоне, и са задовољством на име пореза уплаћујемо новац у буџет Републике Србије.

• Оно што је такође важно и хоћу да истакнем је да смо коначно решили дуг према Агробанци.

• Оно што је најбитније је да пету годину заредом послујемо финансијски позитивно, а то значи да смо сваке године до сада више зарађивали него што смо трошили. То мора бити наш циљ и у наредном периоду.

3. Много смо уложили у инфраструктуру и наставићемо да улажемо.

• Преко седам милиона евра до сада је уложено у стадион и објекте око стадиона. Све из текућег пословања, без динара задуживања. У овој години смо реновирали западну трибину са свим пратећим садржајима, а завршавамо и нову зграду за теретану, медико блок и дневни одмор играча.

4. Омладинска школа је наш велики понос и наставићемо и даље да улаземо у њу.

• Омладинци су се пласирали међу 16 најбољих клубова Европе, надам се да ћемо проћи и даље. У квалитетној лиги Србије и омладинци и кадети су јесењи шампиони. У свим млађим категоријама имамо рекордан број репрезентативних играча. Осим инвестиције у изградњу тренинг кампа за млађе селекције, ми сваке године улозимо око три милиона евра у рад омладинске школе, а планирамо да у наредном периоду уложимо јос више. То је инвестирање које ће се сигурно исплатити.

• Знамо да играчи који изађу из омладинске селекције тешко могу одговорити високим резултатским захтевима првог тима па све најталентованије играче шаљемо у наш развојни тим који игра под именом ФК Графичар. Наши млади играчи су јесењи прваци Прве лиге Србије и својим играма и резултатима су показали да имају огроман потенцијал. Највећи бенефит за наш клуб су млади играчи који преко Графичара долазе спремни за први тим Црвене звезде. Најбољи доказ за то су Вељко Николић и Жељко Гаврић од којих овог пролећа много очекујемо.

• Први смо фудбалски клуб на овим просторима који је основао своју телевизију. Звезда ТВ це ући у дом сваког звездаша који ће свакодневно моћи да прати дешавања у нашем клубу.

• Били смо друштвено одговоран клуб који је учествовао у многим хуманитарним акцијама, и донирали смо значајна финансијска средства за болнице у Србији.

• Финансијски смо помогли многим клубовима у оквиру нашег спортског друштва, и тако показали јединство и солидарност унутар Звездине породице.

• Изборили смо се да нам скупстина ФСС призна титулу из 1946, освојену на терену, и тако исправи вишедеценијску неправду.

Наставићемо вредно да радимо, свесни смо да у Црвеној звезди нема минулог рада ни старе славе. Сваки дан је ново доказивање. Циљеви су јасни: шампионске титуле и стално играње у групним фазама УЕФА такмичења – европске утакмице морају бити наша обавеза.

Хвала вам.

Претходни текстСезонци, преузмите додатне бесплатне карте за вечити дерби
Следећи текстМилица на корак до медаље у Дизелдорфу