Шампион Европе славио у „Штарк арени“

42

Кошаркаши Црвене звезде мтс уложили су велики напор и били у игри готово 35 минута против актуелног освајача Евролиге. Међутим, скраћени ростер услед недавних повреда Огњена Добрића и Чарлса Џенкинса осетио се у завршници утакмице. Чврста игра са пуно контаката обележила је ову утакмицу, Звезда је парирала, али шампион Европе је искористио дужину клупе и чини се у завршници имао више енергије.

Свакако, у прилог Московљанима ишла је и пауза за националне Купове те су они имали 14 дана паузе, а Црвена звезда пре само пет дана играла напорно финале. Било је превише отежавајућих фактора за изабранике Драгана Шакоте да изненаде браниоце трофеја и једног од главних кандидата за највиши пласман и у сезони 2019/2020.

На крају, ЦСКА је славио резултатом 81:86. Најефикаснији у редовима црвено-белих био је БИли Берон који је постигао 15 поена. Кевин Пантер је постигао 12 кошева, док су Владимир Штимац и Џејмс Гист меч завршили са по 11 поена.

Од почетка утакмице играло се веома чврсто на обе стране. Одбрана црвено-белих је добро чувала најбољег стрелца ЦСКА Мајка Џејмса који није погодио првих пет шутева из игре, док су са друге стране у нападу сјајне роле имали Владимир Штимац и Лорензо Браун. Црвена звезда је преузела вођство у раној фази и чувала га до краја прве четвртине – 17:16.

На почетку друге деонице ЦСКА је готово до свих поена долазио са линије пенала, а црвено-бели још нису ни били близу да испуне бонус. Неки од фаулова били су сувише лако досуђени, а то је проузроковало и бурнију реакцију Драгана Шакоте који је зарадио техничку грешку. Поени са пенала били су пракса и након још два погођена Данијела Хекета ЦСКА је стекао највеће вођство – 22:28.

Међутим, црвено-бели нису клонули. Били су и даље веома чврсти у одбрани, активни на скоку, а у нападу су проналазила све боља и боља решење. Као резултат тога стигла је серија 9:2 и повратак у вођство – 31:30.

Са минималним вођством је Црвена звезда мтс је отишла на одмор, а за то је био заслужан Били Берон који је погодио тројку практично уз звук сирене из веома тешке позиције преко Кајла Хајнса – 37:36.

Судијски критеријум је био такав да је готово све било дозвољено. Црвено-бели су се тражили у таквим околностима па је то био вероватно главни разлог што су постигли свега четири поена за пет и по минута. ЦСКА је стекао пет поена предности – 41:46.

Налет ривала на кратко је одбио Били Берон, али Звезда није успевала да пронађе континуитет у нападу па је после још једне изгубљене лопте Хилиард положио уз фаул за заостатак црвено-белих од осам поена – 45:53.

У завршници четвртине разиграо се и Мајк Џејмс па значајно боља игра у нападу изабраника Драгана Шакоте није награђена потпуним резултатским повратком. У последњу четвртину гости су ушли са седам поена предности – 53:60.

Почетак последње деонице у потпуности је припао црвено-белима. Одлична одбрана и добра решења Кевина Пантера и Џејмса Гиста донели су мини серију 5:0 која је значила резултатски егал и разбудила публику у ”Штарк арени” – 58:60. У следећем нападу је Мајк Џејмс добио три слободна бацања. Ни то није поколебало црвено-беле јер је Кевин Пантер погодио тројку уз прекршај и додатно приближио свој тим – 62:63.

Црвено-бели су имали прилику и за потпуни преокрет, али их нису искористили па је Данијел Хекет тројком одбио налет ривала. Када је и грађење скока заказало у неколико наврата Црвена звезда се нашла у веома неповољној позицији. Мајк Џејмс је извукао нова три слободна бацања након којих су Московљани стекли двоцифрену предност на четири и по минута пре краја утакмице – 66:76.

Искуство, али пре свега свежина ЦСКА одиграли су битну улогу у завршници утакмице. Освајач Евролиге знао је да сачува стечену предност па црвено-бели и поред велике борбе нису успели да угрозе ЦСКА.

Црвена звезда мтс – ЦСКА Москва 81:86 (17:16, 20:20, 16:24, 28:26)

Црвена звезда мтс: Пантер 12, Браун 10 (4ас), Перпероглу 3, Давидовац 4, Лазић 6, Берон 15, Гист 11 (4ск, 4ас), Јагодић-Куриџа 3, Симанић, Јовановић, Оџо 6 (5ск), Штимац 11 (4ск)

Драган Шакота:
Била је ово тешка утакмица против шампиона Европе. Дали смо све од себе, али су они заслужено победили. Црвена звезда је играла против најбоље одбрамбене екипе у Европи и постигла 81 поен. Играла је без два битна играча без којих је остала у последњи час, а то су Чарлс Џенкинс и Огњен Добрић. Немам шта да замерим екипи, а када чујем шта причате, онда ћу тим пре да станем у одбрану играча. Изашли смо из веома тешког програма и носили смо се са ЦСКА скоро целу утакмицу. Не може стално да изгледа лепо, а само једну утакмицу смо изгубили више од 10 разлике. Такође, немамо добро суђење. Мислим да се слажете и није исти критеријум за свакога ко долази овде. Фанатизован сам и ја у фудбалу, али немам појма. Годинама сам вређао тренера и подржавао Манчестер Јунајтед. Немам појма о фудбалу.

Чарлс Џенкинс неће играти и следећу утакмицу. Моменат када се повредио изазвао је бригу. Срећом он је чврст момак и истегао је лигамент. Надамо се да ће против Цедевита Олимпије бити уз нас. У Евролиги дајемо све од себе, али нам је АБА лига потпуни приоритет.

Чекамо за Лукаса још неке прегледе, сачекаћемо још неколико дана. Били смо у ситуацији да доведемо играча који би био ”бекап” солуција на позицији плејмејкера, а то је на тржишту најтеже пронаћи. Сузио се избор на два имена, а један је више бек, а Лукас је био једини прави плејмејкер. Видели сте на шта личи када Кевин или Били морају да играју плејмејкере који то никада нису играли. Када немаш креатора игре онда сви трпе. Мало смо тренирали, а покушавали смо да се опоравимо од емотивно тешке утакмице коју смо имали иза нас.

Најмањи проблем је да тренер буде мета критика, а најгоре је када су то играчи, а ми смо и то прошли. Мене не дотиче то колико њих. Нисмо ми за џабе шеста екипа у Евролиги по утакмицама на страни. Када неко промаши пенал, а ви чујете хук или не направи потез који се очекује… Они изразито лоше реагују на такву реакцију публике.

Нисам могао да припремим екипу, а ни да је селектирам. Ово је први пут сада да немамо утакмицу за викенд. Погледајте табелу и видећете коме шта треба. Нормално да ћемо ићи да се боримо, а ја тврдим да смо увек ишли са том намером. Једино играчима могу да замерим јесте завршница Купа када смо одиграли нешто што се нисмо договорили, а ништа осим тога. Надам се да ће навијачи препознати да је нама утакмица против Цедевите веома битна и вредна уласка у најбоље четири екипе. Навијачки коментари су субјективни, они узимају карту и имају права да искажу своје мишљење и ја то поштујем. Ипак, више ослушкујем шта каже струка. Партизан нам је био приоритет у односу на Европу и мислим да смо одрадили добар посао, а Бар нам је дошао одмах после дуплог програма.

Претходни текстУ сусрет противнику – Војводина
Следећи текстУбу победа на домаћем терену