КРК – Црвена звезда испустила добијено у финалу

59

Кошаркаши Црвене звезде мтс пропустили су велику прилику да освоје 10.пехар националног купа пошто су у финалу у Нишу поражени од Партизана резултатом 84:85 (13:19, 18:15, 18:18, 29:26, 6:7) .У регуларном току било је 78:78, али су црвено-бели успели да прокоцкају вођство од 78:72 у последњих 30 секунди регуларног тока.

Најефикаснији код црвено-белих био је Лорензо Браун са 17 поена, док је Давидовац убацио 16.

Од почетка утакмице играло се веома чврсто на обе стране и зато не треба да чуди што је после четири минута игре постигнуто само девет поена – 4:5. У игри са пуно контакта, у наставку се нешто боље Партизан снашао, истини за вољу и до поена долазио претежно преко линије за слободна бацања које црвено-бели нису ни изводили у првој четвртини. Резултат на крају прве деонице био је 13-19, а однос у слободним бацањима 0-8 па отуд и разлика не треба да чуди.

Почетак другог периода донео је везане грешке са обе стране, а црвено-бели су на поене чекали готово три минута. Након тајмаута Драгана Шакоте Лорензо Браун је постигао тројку и смањио разлику – 18:23.

Звездина одбрана је била веома квалитетна у тим тренуцима, а Лорензо Браун је проналазио ритам. Након 15 и по минута кошарке стигла су и прва слободна бацања за црвено-беле. Погодио их је Марко Јагодић-Куриџа, а након нових поена Лоренза Брауна црвено-бели су пришли на само пола коша заостатка – 26:27.

До полувремена се стање није много променило, чврсто и уз мало поена, а изабраници Драгана Шакоте су по завршетку 20 минута имали три поена заостатка – 31:34.

Нешто спорији почетак у нападу црвено-белих, али исто тако добра одбрана. Тражили су црвено-бели нападачки ритам који би успео да преокрене резултат у њихову корист. Наговештај тога стигао је након поена Владимира Штимца и снажног закуцавања Џејмса Гиста који су вратили Звезду у потпуни резултатски егал – 38:39. Међутим, Партизан је одговорио са две узастопне тројке – 38:45.

Звезда није клонула! Борбеност у одбрани и одлична рола Дејана Давидовца били су одговор црвено-белих – 44:45. Недуго потом црвено-бели су изједначили, али исхитрени потези Пантера и две тројке Загорца на другој страни вратиле су шест понеа предности ривалу. Изразито важну тројку погодио је тада Чарлс Џенкинс и узвратио пред одлазак на одмор између трећег и четвртог периода – 49:52.

Почетком последње четвртине Пејџ је тројком из угла вратио шест поена предности Партизану, али изабраници Драгана Шакоте нису губили главу. Пантер је пронашао поене, а затим и Џејмс Гист из офанзивног скока. На нешто мање од осам минута пре краја ривал је имао пола коша предности – 56:57. Дуго очекивано вођство стигло је након феноменалне одбране Чарлса Џенкинса и Џејмса Гиста и полагања Џенкинса у контри – 58:57!

Звездина одбрана била је изврсна, а у нападу су добро функционисали Лорензо Браун и Били Берон након чијих поена су црвено-бели стекли четири поена – 63:59.

Велика борба виђена је у наставку. Одбрана Црвене звезде је била готово перфектна, а када је попустила на кратко Били Берон је успео да врати тројку Пејџа. Уследила је нова феноменална одбрана и онда атрактивно закуцавање Џејмса Гиста за 71:66 на минут и 48 до краја утакмице.

На 30 секунди пре краја чинило се да је утакмица решена. Дејан Давидовац је погодио тројку за плус шест – 76:70. Међутим, серија великих грешака одвела је меч у продужетак. Били Берон је правио фаул када за то није било потребе, а онда и фаул у нападу Кевин Пантер који је и испоставиће се одлучио овај меч.

Тамо је Црвена звезда поново имала велики број шанси за победу, али је она изостала. Били Берон је промашио тројку за победу, промашио је и Лорензо Браун из продора, а то је било превише за овакву утакмицу.

Црвена звезда мтс: Лазић, Берон 8 (1/4 за три), Јагодић Куриџа 4, Џенкинс 5, Штимац 11 (10 ск), Пантер 12, Браун 17 (7 ас, 5 изг), Давидовац 16 (2/5 за три), Добрић, Гист 11, Симанић, Оџо.

Већ у петак у Београд стиже актуелни првак Европе екипа ЦСКА када ће на програм бити утакмица 25.кола Евролиге.

Претходни текстГаврић: Остварујем дечачке снове
Следећи текстПетровић: Развојни тим пун погодак Звезде