Мркела: Николић и Гаврић су одушевили

150
Спортски директор Црвене звезде Митар Мркела говорио је на прес конференцији у хотелу „Регнум“ о прелазном року, припремама, очекивањима, сјајним младим играчима.

Прелазни рок за Црвену звезду још није завршен.

– Може да се догоди да још неко оде, као што вам је напоменуо недавно генерални директор Звездан Терзић у току су разговори по питању трансфера Дегенека и Боаћија. О довођењу играча размишљаћемо само ако нам оде неко од играча на неким кључним позицијама. Искрено, не очекујем да ће се то догодити – истакао је на почетку Мркела.

Преговори око продужења уговора са Ел Фарду Беном још нису завршени.

– Са Беном разговарамо дуго, постоји обострана заинтересованост да се уговор продужи. У овом тренутку Бен тражи већу плату од оног што му је Црвена звезда већ понудила. Наставићемо разговор, причаћемо, Бен је неко ко је оставио јако добар утисак као играч и човек. Неко је ко је оправдао улагање и већ се исплатио, а ми бисмо волели да остане у клубу и до краја каријере.

Жељко Гаврић, Вељко Николић су одушевили на припремама, озбиљно су се наметнули.

Изванредан утисак су оставили и на мене, знали смо да су квалитет. Они су већ били на припремама раније, али су направили огроман напредак у последњих шест месеци. Николић је био планиран и од летос да има већу минутажу, али повреда га је спутала у томе. Показали су висок ниво, сложио бих се са Терзићем, да су њих двојица у овом часу можда по форми двојица најбољих играча.

Добре партије приказао је и млади леви бек Марко Конатар.

– Добар утисак оставио на тренера и у наредних неколико дана донеће се одлука да ли остаје. Од процене стручног штаба колико би шансу могао да добије у шест месеци у првим тимом донеће се одлука. Он је у годинама кад су му потребне утакмице.

Секу Саного се због бољег опоравка вратио у Београд.

– Дошао са закашњењем, радио је изваредно, Станковић је био задовољан. Нажалост, добио је јак ударац у мишић, дошло је до руптуре и вратио се у Београд. Наставиће лечење и рад са кондиционим тренером у нашем главном граду. Кад спласне хематом који је настао, обавиће се нова магнетна резонанца и видећемо колико ће морати да одсуствује. Саного би био јака карика у тиму. Био је један од најбољих играча Јанг Бојса и донео им је Лигу шампиона. Имамо на тој позицији Петровића, Вулића, Јованчића, враћа се и Јовичић па нећемо бити дефицитарни.

Душан Јованчић је одлично одиграо меч против Лудогореца и најавио повратак на стару форму.

– Важан је играч за нас. То је био и  кад није био на свом нивоу у претходних неколико месеци. Увек даје све од себе, претрчи 12 километара, очекујем да поврати форму кад нам је био значајан шраф у Лиги шампиона. Високо је у плановима тренера Дејана Станковића.

Потврдио је Мркела да су постојала интересовања за Милана Павкова и Матеа Гарсију и да су понуде биле одбијене.

– Гарсија је одличан играч, у периоду од када је дошао показао је квалитет. Он тек треба да експлодира и урадиће то у наредном периоду.

Летошња инострана појачања Кањас, Жандер и Ван ла Пара нису у плановима, Томане је на припремама.

– Њих тројица су била у плановима претходног стручног штаба. Станковић је имао лепо мишљење о Ла Пари, али на тренинзима у Пафосу није показао страст, одлучност и све што је тренер поставио као минимум захтева. Жандер је добар играч, али има терет те грешке против Олимпијакоса која нас је резултатски коштала и процена је да са тим теретом нови шеф струке не треба да почне мандат. Кањас се није уклапао, Томане има терет конкуренције још двојице играча у шпицу.

Тржишна вредност тима Црвене звезде је велика, али…

– Свесно смо доводили играче који су у датом моменту правили резултат. Велику вредност на европском тржишту из Србије могу да имају само млади играчи. Ми због те повреде Вељка Николића у Аустрији нисмо имали играча са годиштем које би имало велику вредност. Као што је рекао недавно директор Терзић, само млади играчи имају у Европи велику тржишну вредност.

Тим оптерећује и број квалитетних нападача јер су у конкуренцији Ричмонд Боаћи, Милан Павков и Томане.

– У прошлој сезони смо покушали да поделимо минутажу међу тројицом нападача, али то није добро. Шпицеви су посебна категорија којима треба стална пажња, стварање самопоуздања и кад не дају голове. Три шпица је заиста превише. Надам се да ћемо смањити на двојицу. Из тих разлога смо послали Николу Крстовића у Графичар. Још шест месеци неиграња за њега не би било добро. Генерално, са аспекта резултата можемо да будемо задовољни летошњим појачањима што су као делови тима учинили све. Са аспекта индивидуалних презентација било је подбачаја са њихове стране.

Сваки тренер има своју филозифију, визију игре а самим тим и појачања која му се уклапају.

– Увек постоје различита мишљења, Дејан има своју филозофију и захтеве и наравно да има и жеље кад су појачања у питању. Немогуће је то спровести одмах и у једном прелазном року. Трудимо се, радимо, 20 дана је мало, играчи су добили огроман број нових информација. У првом делу против Лудогореца екипа је изгледала како Дејан Станковић и ми желимо да изгледа. Задовољни смо радом, припремама и очекујемо да се све то покаже у такмичарској сезони – јасан је био Мркела.

Претходни текстШевченко подржао Звезду и Станковића
Следећи текстРаспоред друге фазе Триглав регионалне лиге за ватерполисте