Велика и важна победа Црвене звезде у дербију!

83

Кошаркаши Црвене звезде победили су Партизан 92:86 у 18. колу АБА лиге. Пред 6000 гледалаца црвено-бели су остварили изузетно важну 12.победу у регионалном такмичењу иако су пред овај меч били под великим притиском и императивом победе.

У екипи Црвене звезде свако је дао свој допринос у великој победи, а нејефикаснији је био Били Берон са 26 поена.

Њега су пратили Лазић са 12 и Давидовац са 11 поена. Велику улогу имао је и Марко Јагодић Куриџа који је након дуже паузе са једним тренингом водио велику борбу на паркету, а онда погодио кључна слободна бацања на 37 секунди до краја за испоставило се недостижних 90:86.

Поражене је предводио Немања Гордић са 14 поена

Црвено-бели сада имају скор 12-5 (утакмица у Подгорици још увек није регистрована и чека се одлука Председништва).

Од уводних минута утакмица је оправдавала назив великог дербија. Црвено-бели су ушли са пуно енергије, а предњачио је фантастични Били Берон који је већ у првој деоници на свом конту имао 11 поена. Ипак, добар шут за три поена, али и врло чудан судијски критеријум, ако се тако може рећи, у тим моментима су држали Партизан у резултатском егалу. Баш у завршници четвртине судијске одлуке спречиле су да црвено-бели стекну осетниј вођство па је на крају прве деонице резултат гласио – 25:23.

Након два слободна бацања Стефана Бирчевића на почетку другог квартала резултат је био изједначен, али је одговор био у рукама Чарлса Џенкинса који је погодио за три поена па потом и Владимира Штимца који је поентирао из рекета – 30:25. Узвратио је Кори Волден, а онда су стигле и две нове тројке црвено-белих, биле су дело капитена Бранка Лазића и Кевина Пантера – 36:27. Добра одбрана спречавала је одговор вечитог ривала, а када је Штимац половином другог периода поново погодио из рекета Звезда је стекла прву двоцифрену предност – 38:27.

Црвено-бели нису стајали! Фантастичној публици мало атракције подарио је Лорензо Браун сјајном блокадом над Јанковићем и после полагањем на другој страни, а већ у следећем нападу је његову одличну асистенцију крунисао закуцавањем Дејан Давидовац – 42:29. Партизан је успео да узврати серијом 10:0 искористивши пад у дефанзиви црвено-белих – 42:39. Серију ривала прекинуо је Владимир Штимац након изврсне асистенције Брауна, али је одмах потом Маркус Пејџ погодио тројку која је вратила госте на два поена заостатка – 44:42. Серија 13:2 Партизана било је и последње што се догодило у другом кварталу утакмице – 44:42.

Сјајна рола Бранка Лазића почетком трећег периода чувала је вођство Црвене звезде која ипак није успевала резултатски да се одвоји. Након неспортске грешке црвено-белих, а убрзо и техничке за Драгана Шакоту Партизан је направио серију 10:0 и стекао вођство 52:57. Серију ривала прекинуо је Џејмс Гист са линије пенала – 54:57.

Звезда је трагала за петорком која ће коначно пронаћи нападачки ритам. Били Берон је био један од ретких који су били расположени у тим тренуцима, а и игра у одбрани није била налик оној из прве половине другог квартала. Ипак, Били Берон је био мотивисан довољно да покрене екипу и после седам његових везаних поена црвено-бели су пришли на пола коша заостатка – 63:64.

Звезда је до краја четвртине додатно појчала одбрану, а поени Чарлса Џенкинса, њих четири вратили су вођство црвено-белима пре уласка у последњи квартал – 67:66.

У наставку је виђена велика борба, налик целој утакмици. Звезда је чувала вођство, али и није успевала да се резултатски одлепи. Партизан је константно био близу. Одлично су у тим тренуцима играли Дејан Давидовац и Бранко Лазић, одбрана је била нешто боља, али је резултатски егал и даље трајао. Након скоро 36 минута игре семафор је показивао 80:80 што је прилично добро описивало цео ток утакмице.

Обе екипе рано су испуниле бонус и до нових поена стизало се претежено путем слободних бацања. Били Берон је и тада био миран, а када је погодио полудистанцу за 86:82 на 2:22 цела дворана је узвикивала његово име. Ипак, било је још много посла пред изабраницима Драгана Шакоте.

Феноменалан посао у завршници радио је Марко Јагодић-Куриџа. Није имао проблема да у преузимању сачува значајно бржег Маркуса Пејџа, а када је Били Берон промашио тројку за плус 5 на 40 секунди пре краја Јагодић-Куриџа се нашао на офанзивном скоку и изнудио фаул. Његова слободна бацања донела су црвено-белима ”плус четири” на 37.4 секунде пре краја. После још једне добре одбране Црвене звезде деловало је да је крај. На 23 секунде пре краја Били Берон је имао два слободна бацања којима је крунисао изванредну партију и ставио тачку на питање победника – 92:86.

АБА лига, 18. коло:

Црвена звезда – Партизан 92:86 (25:23, 19:19, 23:24, 25:20)

Дворана: Александар Николић. Гледалаца: 5.989. Судије: Радовић, Јурас, Николић.

Црвена звезда: Пантер 3, Кузмић 2, Браун 5п+8ас, Давидовац 11, Лазић 12, Берон 26, Добрић 1, Гист 7, Куриџа 4, Џенкинс 9, Оџо 6, Штимац 6.

Партизан: Волден 12, Загорац 9, Пејџ 13, Гордић 14, Мекаду 4, Јарамаз 13, Величковић 6, Бирчевић 2, Јанковић 0, Томас 4, Трифуновић 0, Мозли 9.

Тренер КК Црвена Звезда Драган Шакота:

Партизан је добро играо, била је занимљива утакмица, у првом делу лепша, у завршници занимљива. Важна победа за нас, били смо под императивом победе, у ситуацији у којој смо се у задњи час попуниили због болести и повреда. Задовољни смо победом, припремамо се за дуплу недељу, иде и Куп… Више нема слободног дана.

Пре свега, Партизан је имао бољу психологију пред меч, јер немају практично шта да изгубе, у бољој су ситуацији од нас. Ми смо баш били под морањем и ту се ствари разликују.

О учинку Јагодић Куриџе:
То је везано за моменат наших промена. Доводили смо играче који имају већу енергију и дају нешто што раде на другачији начин од оних који су отишли, Брауна и Фајеа. Нажалост, Марко је био повређен и врло брзо се вратио. Дао је велики допринос практично са једним тренингом. И да није убацио ниједан поен, одиграо је херојски – додао је Звездин тренер.

Већ у среду црвено-беле очекује нова утакмица у Евролиги против Панатинаикоса иу “Штарк Арени” па пут у Москву у четвртак ујутру, а право из Москве након утакмице са Химкијем, екипа Црвене звезде путује у Црну Гору где је очекује меч 19.кола АБА лиге са Морнаром.

Претходни текстОмладинци без голова са Биљем
Следећи текстНакон дербија, стиже Панатинаикос