Пораз уморне Црвене звезде у дуелу са Албом

68

Кошаркаши Црвене звезде поражени су у утакмици 20.кола Евролиге од АЛБЕ у Београду 85:94,после продужетка, у регуларном току било је 79:79 (22:21, 21:18, 19:23, 17:17).

Пред 15 хиљада гледалаца црвено-бели су у распону од 48 часовапоново као И против Жалгириса, у скраћеној ротацији остали без енергије И изгубили меч након продужетка, иако су у последњем нападу имали прилику да дођу до вредних бодова.

Најефикаснији у екипи Црвене звезде био је Пантер са 24 поена, двоцифрени су били И Владимир Штимац И Браун сап о 12 поена.

!План црвено-белих у уводним минутима је био да се успори карактеристично брза игра Аитове Албе и у томе су успели. За више од два минута гости нису постигли кош и црвено-бели су преко капитена Бранка Лазића и Лоренза Брауна повели 5:0. Међутим, одговорио је искусни Сикма тројком преко руке младог Симанића, а потом је Гифај поравнао резултат. Утакмица је враћена на почетак – 5:5.

Није прошло много док Гудаитис није довео Албу у вођство, али је одговор био у рукама Борише Симанића који је постигао важну тројку.

Црвено-бели су тражили решење за одличну игру Албе у транзицији, а разлог што нису успели да се резултатски одлепе може се потражити и у упућеним шутевима Лазића и Симанића за три поена који су веома несрећно излазили из обруча. То није био случај када је Бранко Лазић погодио тројку у завршници четвртине и ипак донео својој екипи предност на крају првог квартала – 22:21.

Резултатска клацкалица трајала је и у три минута у другој деоници. Мини серију црвено-белих креирали су сјајним ролама Чарлс Џенкинс и Владимир Штимац, а након поена Пантера Звезда је повела 30:25.

Одбрана Звезде је била на одличном нивоу, али неке исхитрене грешке у нападу коштале су изабранике Драгана Шакоте већег вођства. Скраћена ротација и умор су се већ у другом кварталу осећали, а Алба је то знала да искористи и серијом 7:1 је поново прешла у вођство – 31:32. Серију је важним поенима из карактеристичног продора прекинуо Чарлс Џенкинс – 33:32.

Серија од осам узастопних поена Кевина Пантера дошла је у правом тренутку, када су црвено-бели имали нападачке проблеме и када их је Енноко мучио у одбрани. Минијатуре Пантера креирале су вођство од четири поена у завршници – 41:37. Последњи поени у првом полувремену били су дело Мајкла Оџа после офанзивног скока – 43:39.

Звезда је са добром енергијом ушла у трећи период, али је Алба успевала да држи резултатски прикључак захваљујући тројкама Маркуса Ериксена из прилично тешких позиција – 54:50. Уследила је веома важна тројка Борише Симанића која је била преко потребна – 57:50. Ипак, три узастопне тројке Албе из не баш идеалних позиција потпуно су преокренуле резултат, а свакако није помогао ни чудан судијски критеријум у тим моментима – 57:59.

Изједначио је Лорензо Браун, а тројка расположеног Пантера вратила вођство. Ипак, Пејтон Сива је тројком уз звук сирене донела изједначење Алби уочи последњег квартала – 62:62.

Алба је наставила са сјајним шутем за три поена и то је отежавало посао црвено-белима. Борба и то беспоштедна била је једина опција за Звезду. Велику енергију на обе стране терена доносили су црвено-бели, у тим моментима, активно се и укључила публика у велику борбу на паркету. Ипак, оно што Албу није напуштало је добар шут за три поена па су после још једне тројке поново гости изједначили резултат – 72:72. Семафор је показивао нешто више од пет минута до краја меча.

Резултатска клацкалица уследила је у наставку. Иако је умор био евидентан, жеље није мањкало. Борили су се црвено-бели преко граница тренутних могућности. Одбрана је била изврсна, терала је Албу на тешке шутеве, али у нападу никако није шут служио Звезду. Вероватно и због поменутог умора.

Драма није изостала. У последње 52 секунде меча ушло се при резултату 77:79 и зо због несрећних околности, односно неспоразума Гиста и Штимца након два промашена слободна бацања Лука Сикме. Енноко је ухватио скок и поентирао.

Пантер је погодио два слободна бацања, а затим Лазић енергичном одбраном и феноменалним скоком обезбедио нови напад Звезди. Пантер и Лорензо у нападу за победу нису пронашли идеална решења, лопта је по истеку напада дошла Лазићу који је промашио тежак шут за победу, али одмах и украо лопту. Штимац је имао покушај за три вредан победе уз истек времена, али није ни он био прецизан. Победника је одлучивао продужетак – 79:79.

Додатних пет минута игре није добро започело по Црвену звезду. За готово два и по минута игре црвено-бели нису могли да постигну кош и резултат је био 79:84 након тројке Хермансона. Деловали су црвено-бели исцрпљено, а тренер Драган Шакота је позвао тајмаут у жељи да промени ток утакмице. Кевин Пантер је убацио прве поене за Звезду у продужетку, а Сикма узвратио са линије пенала.

Олако досуђена два фаула Гисту отежали су посао Звезди. Скоро га учинили немогућим. На минут и по пре краја Алба је након још пенала стекла седам поена предности – 81:88.

Тачку на утакмицу ставио је Хермансон новом тројком на нешто више од минут пре краја – 83.91.

Велика штета, црвено-бели су након сјајне серије И 4 победе, покошени повредама, вирусом, спорним судијским одлукама у неколико наврата, мањком времена у две готово идентичне утакмице И због идентичних проблема,остали без енергије И бодова.

Црвена звезда – Алба 84:95 (22:21, 21:18, 19:23, 17:17, 6:15)

дворана: Штарк арена
гледалаца: 14.376
судије: Христодулу, Ковалски, Лауринавичус

Црвена звезда: Кузмић 4, Пантер 24, Браун 12, Лазић 5, Берон 9, Добрић 2, Гист 3, Џенкинс 4, Симанић 8, Јовановић 0, Оџо 2, Штимац 12.

Алба: Мејсон 6, Сива 15, Гифај 6, Матисек 0, Ериксон 10, Шнајдер 0, Хермансон 13, Гедраитис 8, Тиман 5, Кавано 4, Ноко 12, Сикма 15.

Тренер Драган Шакота:

– Очекивали смо тешку утакмицу, подсећам другу у само два дана. Имали смо у финишу шансу за победу, али тако је како је. Играли смо са мањком енергије’Играч одигра слабо и то је за критику. Не бежимо од тога да смо је одиграли слабо у завршници, а на неки начин треба да будемо задовољни у првом полувремену без обзира што смо на почетку примили наивно неке кошеве. Не можете или не желите да схватите да смо ми остали без снаге и енергије у завршници. Немамо бензина и не иде ауто. Жалгирис је имао четири дана, а Алба три дана до утакмице и лаган пут из Атине. Други приступ. Нама недостају играчи и фали нам енергије. Улазимо у анализу да ли је неко слабо играо. Да питамо Лазића што је уопште играо? Имао је температуру, није ни требало да игра, али је морао. Све би било другачије да смо имали Куриџу и Давидовца са нама.

Ми нисмо екипа која не игра одбрану, а погледајте последње две утакмице. Они су били свежији, имали су већу снагу. Хтели смо, разговарали смо, желели смо да извучемо све под нас. Нас је ова дупла недеља покосила, не само због умора, већ и због повреда. Играли смо без стреч четворка због повреда. Бориша који је још увек млад и наиван да се носи са Сикмом, а Гист силом прилика игра четворку. Перпероглуа смо и сви заборавили да је повређен, Давидовац који може да покрије ту позицију повређен и Куриџа – рекао је тренер црвено-белих на конференцији за медије.

Кошаркаши Црвене звезде у понедељак дочекују Цибону у утакмици 16.кола АБА лиге у хали “Александар Николић”.

Претходни текстЗвездини летњи кампови у осам градова
Следећи текстЦрвено-бели убедљиви против Јесеница