Пораз црвено-белих од Басконије

65

Кошаркаши Црвене звезде мтс поражени су у 13. колу Евролиге. У ’’Штарк арени’’ пред 10.367 гледалаца боља је била Басконија резултатом 64:72 (14:20, 17:12, 12:24, 21:26).

Није ово било вече црвено-белих, већ једна од оних утакмица када мало шта полази за руком. Одбрана је била на добром нивоу 25 минута, а када је и она попустила онда је било тешко вратити се у утакмицу.

Требало би истаћи да су изабраници Драгана Шакоте у овој утакмици били ослабљени неиграњем Стратоса Перпероглуа и Филипа Човића због повреда.

Најефикаснији у редовима Звезде био је Лорензо Браун са 20 поена, али је морао да изађе из игре пре краја меча због повреде зглоба о којој ће се више знати наредних дана.

Уводни минути утакмице протекли су у игри кош за кош, а ниједна кеипа није могла до осетније предности. На ТВ тајмауту резултат је био 11:11, а онда је уследила серија гостију. Изгубљене лопте у нападу и проблеми са дефанзивним скоком у редовима црвено-белих дозволили су Басконији серију 9:1 и предност од одам поена – 12:20. Серију је прекинуо Давидовац поенима из рекета, а то је био и резултат на крају првог квартала – 14:22.

Црвено-бели нису могли да пронађу нападачки ритам ни у другој деоници. Промашени зицери, па чак и закуцавања нису дозволили да се награди сасвим добра игра у одбрани. Након пет минута игре резултат у четвртини је био свега 5:4 – 19:26.

Изразито битна тројка Билија Берона покренула је црвено-беле. Уследили су поени Кузмића са линије пенала, а затим и Лоренза Брауна у карактеристичном продору, као и са линије пенала. Црвено-бели су за веома кратко време пришли на само пола коша заостатка 26 секунди пре истека првог полувремена – 31:32. То је био и резултат по истеку 20 минута утакмице.

Почетак трећег периода донео је нови пад у игри Звезде. Одбрана је попустила и Басконија је за два минута игре постигла чак 10 поена и поново стекла девет поена предности – 33:42.

Од тог момента црвено-бели су заиграли поново агресивну одбрану, а Лазић је предњачио. И даље се чекала боља игра у нападу. Лорензо и Дерик Браун су доносили поене са линије пенала, а Кузмић је сјајно играо на обе стране паркета – 38:42. Било је неколико прилика за потпуни резултатски повратак, али је он изостао у трећој деоници. Стаускас је везао пет поена за свој тим и одбио налет црвено-белих, а када је Шенгелија постигао тројку то је било и највеће вођство гостију – 41:53. Серију је прекинуо Гист, али је узвратио расположени Стаускас – 43:56. Гости су имали велику предност уочи последњег квартала.

Последња четвртина почела је тројком Шенгелије и изабраници Драгана Шакоте су били у јако тешкој ситуацији – 43:59.

Покушавао је стратег Звезде да заустави црне минуте црвено-белих и изменама и тајмаутима, али једноставно ово није било њихово вече. Мало шта је полазило за руком Звезди, а са друге стране су Шенгелија и Стаускас показали зашто дуги низ година игра Евролигу.

Иако је све деловало изгубљено у једном моменту, црвено-бели се нису предавали. Одбрана је поново била затегнута, а у нападу је добро играо Лорензо Браун. Ипак, сат није био савезник изабраника Драгана Шакоте, а чудесни преокрет никако није олакшала и повреда Лоренза Брауна па је Звезда практично до краја меча била приморана да игра без плејмејкера.

На крају, Басконија је славила резултатом 64:72.

Црвена звезда мтс – Басконија 64:72 (14:20, 17:12, 12:24, 21:26)

Црвена звезда мтс: Кузмић 8 (8ск), Д. Браун 5, Л. Браун 20 (5ас, 4ск), Давидовац 6, Лазић, Фаје 1, Берон 9 (4ас), Добрић 5, Гист 2, Џенкинс 4, Симанић 4, Оџо.

Драган Шакота:

Пре свега, морам да кажем да су заслужили победу, јер су припремиили меч веома добро. Са друге стране, очигледно је да смо имали проблем са само једним играчем у ростеру који је могао да организује игру. У њиховом тиму има шест играча који могу да креирају са више позиција. То је велика предност за њих. Трудили смо се да се боримо за сваку лопту, да држимо прикључак и да на крају имамо среће.Играли смо против веома доброг тима који је имао проблеме претходних недеља, али очигледно се фокусирала на овај меч веома добро.

Претходни текстПоносни на учинак омладинаца у Европи
Следећи текстЗвездин атлетски лексикон: Јована Мићић