Црвено-бели бољи од ФМП-а након продужетка

50

Епитет једног од дербија 10. кола АБА лиге у потпуности је оправдао очекивања. У дворани ’’Александар Николић’’ виђена је велика борба, а победник је одлучен тек након продужетка. Талентовани састав ФМП-а показао је да се са разлогом уочи овог кола налазио на плејоф позицији на табели регионалног такмичења, али су у додатних пет минута игре квалитет и искуство донели превагу.

Неизвесност је потрајала све до 45. минута, али је битну улогу тада имао Дејан Давидовац који је везао пет поена и крунисао добру одбрану изабраника Драгана Шакоте за испостатвиће се недостижних 89:84.

Црвено-бели превазишли су умор са гостовања и велике победе у Милану и савладали госте из Железника резултатом 95:89

Још једна потврда сјајне форме Лоренза Брауна стигла је и на овој утакмици па је Браун био најефикаснији са 25 поена, а уз то је додао седам асистенција, пет скокова и пет украдених лопти. Сјајну партију имао је и Дејан Давидовац који је, као што смо већ истакли, био и меч винер, а утакмицу је завршио са 18 поена.

На почетку утакмице одбрана црвено-белих није личила на ону која је ређала велике победе у Евролиги па и упркос доброј игри у нападу Звезда није успевала да дође до осетније предности. Током првог периода највећа разлика у корист изабраника Шакоте износила је шест поена (11:5), али је у наставку четвртине ФМП показао зашто се високо котира на табели АБА лиге. Добре роле Улубаја, Раданова, Радовановића и Тејића трасирали су пут гостима до предности од четири поена – 19:23. Ипак, пре одласка на први одмор Чарлс Џенкинс је погодио за два поена заостатка – 21:23.

Џенкинс је био веома расположен за игру. За мање од шест минута на паркету имао је на свом конту осам поена. Ипак, фалила је и даље препознатљива игра у одбрани да би и разлика била већа – 34:31. Квалитет ФМП-а је поново дошао до изражаја и Пантери су вратили вођство које су и задржали до краја другог периода – 38:41.

У трећем кварталу Лорензо Браун је покренуо моторе црвено-белих. Одбрана је све била агресивнија и чинило се да веома расположени састав ФМП-а све теже налази пут до коша. Серија 10:2 коју је у потпуности креирао Браун са осам поена и асистенцијом донела је Звезди ново вођство – 50:48. Међутим, ФМП је и даље одолевао и гледала се резултатска ’’клацкалица’’. У последњем минуту ФМП је и направио серију 6:0 којом је стекао пет поена предности пред последњи квартал – 55:60.

Последњи квартал кренуо је серијом ривала 0:4 којом је ФМП стекао плус девет. Драган Шакота је реаговао тајмаутом, а потом је Гист поенима уз фаул прекинуо налет ривала – 57:64. Међутим, талентовани Пецарски је узвратио тројком и гости су стекли двоцифрену предност – 57:67.

Црвено-бели су од тог момента заиграли значајно одговорније у одбрани што је допринело серији 10:2 која је смањила разлику на само два поена уочи последња четири и по минута утакмице – 67:69.

Лорензо Браун и Џејмс Гист имали су добре роле у завршници, а након још једне њихове успешне сарадње Гист је закуцао за предност црвено-белих 73:72. Узвратио је Улубај, а потом и Браун погодио. У последњих 70 секунди ушло се при вођству црвено-белих од пола коша – 75:74. Добра одбрана Брауна, а затим погодак са полудистанце Џенкинса донели су црвено-белима три поена на 43 секунде пре краја. Узвратио је Улубај на само 24 секунде пре краја тројком – 77:77. То је био и коначан резултат на истеку 40 минута игре.

Било је познато да ће се играти додатних пет минута.

ФМП је боље заиграо у наставку. Поново са 4:0 отворио додатних пет минута игре. Одговорио је Лорензо Браун, а потом је веома битну тројку погодио Дејан Давидовац – 82:81. Узвратио је Ђоковић тројком о таблу па је ФМП поново стекао предност уочи последња два минута – 82:84. Уследили су важни поени Гиста, а потом и Давидовца са линије пенала за нови преокрет – 86:84. Тројка Давидовца из угла на 34 секунде пре краја решило је и питање победника – 89:84.

У пенал завршници Лорензо Браун и Били Берон били су мирне руке са линије пенала.

Црвена звезда је овом победом уписала шести тријумф у АБА лиги и изједначила се са ФМП-ом на табели регоналног такмичења. Нови изазов за црвено-беле је већ у четвртак када у ’’Штарк арену’’ стиже Басконија.

Црвена звезда мтс – ФМП 95:89 (21:23, 17:18, 17:19, 22:17, 18:12)

Црвена звезда мтс: Кузмић 2, Д.Браун 6, Човић 7, Л. Браун 25 (7ас, 5ск, 5ул, 5ил), Давидовац 18, Фаје, Берон 8, Добрић 3, Гист 12, Џенкинс 10, Симанић 2, Оџо 2.

Претходни текстПораз рукометашица у Шапцу
Следећи текстШакота: ФМП показао да је заслужено у врху табеле