На данашњи дан – Савић утишао „Хајбери”

60

Сезона 1978/1979 је једна од оних која је заувек уписана у историју Црвене звезде, јер је наш клуб стигао до првог европског финала – Купа УЕФА. Одиграно је неколико утакмица за памћење, а једна од великих те сезоне сигурно је била она на стадиону „Хајбери“ у Лондону, када је наш клуб у спектакуларној игри, на данашњи дан 1978, избацио Арсенал голом Душана Савића у 88. минуту – 1:1.

Били су то црвено-бели величанствени подухвати, међу којима се налазе и сусрети са славним Арсеналом, у трећем колу тадашњег Купа УЕФА. Звезда је у прва два елиминациона кола успела да савлада најпре Динамо из Берлина, и то тако што је после пораза у гостима од 5:2 славила на Маракани са 4:1, а онда је прескочила и Спортинг из Хихона тријумфом од 1:0 и ремијем 1:1.

Када се Звездине легенде присећају тог двомеча, кажу да смо у Београду, 22. новембра 1978. године заслужено тријумфовали (1:0), а у лондонском реваншу 6. децембра надиграли смо енглеског представника – 1:1. Арсенал је повео голом Сандерленда у 67, да би се у једној од најлепших акција те генерације исписала историја у 88. минуту. Играла се завршница меча када је акцију започео Недељко Милосављевић који је одиграо дупли пас са Владимиром Петровићем, овај луцидно петом додао лопту ка Цвијетину Благојевићу који је са леве стране центрирао у срце шеснаестерца. На ту лопту је натрчао ДушанСавић и левицом је послао у рашље Арсеналовог гола. За мук на „Хајберију“ какав Енглези нису до тада забележили. Преко 40 хиљада људи који су дошли на стадион “Хајбери” и видели су неустрашиву Црвену звезду и испратили су је заслуженим аплаузом. Тренутак за памћење, слика историје које се сви радо сећају.

Генерацију која је направила огроман корак ка првом финалу једног европског такмичења предводио је тренер Бранко Станковић, чувени „Амбасадор“. У утакмици у Лондону наступио је следећи састав:
Стојановић – Јовановић, Крмпотић, Муслин, Кери – Јуришић, Петровић, Благојевић, Савић, Боровница – Милосављевић.

Претходни текстМилојевић: Да наставимо у овом ритму
Следећи текстДегенек и Гарсија усрећили малишане