На данашњи дан – Освојен је први Куп

59

Претпоследњи дан новембра увек ће остати упамћен као дан када је Црвена звезда освојила свој први национални Куп давне 1948. године победом над вечитим ривалом резултатом 3:0.

Црвена звезда је у својој историји освојила 24 трофеја Националног купа и по том броју држимо рекорд. Први трофеј црвено-бели су освојили давне 1948. године.

Тадашњи тим Светозара Глишовића до утакмице финала стигао је победама тако што је елиминисала Спартак, Напредак и Наша крила. У финалу, 29. новембра, побеђен је Партизан резултатом 3:0, а стрелци су били Бранислав Вукосављевић два пута и Рајко Митић. Пехар фудбалерима Црвене звезде предао је славни командант и генерал Пеко Дапчевић.

То прво финале националног купа играло се на стадиону Црвене звезде „Авала“ у Београду. Стадион „ЈНА“ је био у изградњи, па су се тек од следеће године сва финална такмичења, по традицији после Другог светског рата, тамо одигравала.

Црвену звезду је са клупе предводио Светозар Глишовић, а црвено-бели су у финалу наступили у следећем саставу: Мркушић, Станковић, Дракулић, Тадић, Ђурђевић, Ђајић, Цокић, Митић, Томашевић, Палфи, Вукосављевић.

Претходни текстГенијалци велика подршка Црвеној звезди
Следећи текстУ сусрет противнику – Вождовац