Шакота: Црвена звезда је изазов који сам чекао

92

КК Црвена звезда мтс именовао је новог тренера. Екипу ће до краја сезоне предводити искусни стручњак Драган Шакота који се вратио у клуб са Малог Калемегдана. Бројни трофеји и велико искуство најбоља су референца за све изазове који предстоје, а више о томе је причао и сам тренер Црвене звезде који је на конференцији за медије био заједно са председником клуба Небојшом Човићем, директором Филипом Сунтурлићем, спортским директором Жарком Чабаркапом и тим менаџером Небојшом Илићем:

Пре свега желим да вас поздравим и да вам пожелим добру сарадњу, а мислим да смо у прошлости добро сарађивали. Претпостављам да ће бити доста питања, али оно што желим да кажем је то да је Црвена звезда српски представник у најелитнијем такмичењу, Евролиги, а исто тако и институција која има велику армију навијача. С тога, тренеру је лако да дође у такву средину. Од тренутка када смо ступили у контакт, до данас није било никаквих дилема. Само смо разговарали како и на који начин да решавамо проблеме. Ово је сезона која има 90 утакмица и носи много проблема. Циљеви јесу освајање трофеја, а послужио бих се тим речима и што бољи утисак у Евролиги без пресије да се прави озбиљан резултат који ако дође је и добродошао. Мој боравак у Црвеној звезди, односно искуство од раније неће представљати проблем да се прилагодим на нову средину. Организација клуба је на високом нивоу. Дуго сам у Европи, дуго у кошарци, а могу слободно да кажем да је организација Црвене звезда данас на нивоу највећих клубова у Европи – рекао је нови тренер Црвене звезде и потом додао:

Овакав ритам никада није био, са седам дуплих недеља. Мислим да нико није имао такво искуство, осим можда неколико тренера са НБА искуством. Мислим да због тога разлога за промене нема. Придружујем се стручном штабу, мислим да се моја помоћ неће видети следећег дана већ у наредном периоду. Сви у стручном штабу познају боље екипу од мене. Очекујем њихову помоћ да бих дошао у ситуацију да ја њима помажем. Мислим да су сви у стручном штабу довољно обучени да буду у великом тиму какав је Црвена звезда. Ако нам се неко придружи то значи да је обим посла толики да је то неопходно. Што су Американци давно рекли, што више тренера онда је и бољи тренинг – рекао је Шакота и потом додао:

Један од основних разлога када размишља о понуди коју је добио, он одмах размишља колико је екипа велика. Овакав један изазов је нешто што сам можда и чекао. Они који знају моју ситуацију последњих година у АЕК-у који су били трофејне, имао уговор на три године, сам сам изабрао да будем у овој ситуацији чекајући прилику која се зове Евролига. Састав је квалитетан, гледајући утакмице било је ту много позитивних ствари. Некада када гледаш видиш само на проблеме, али једно је телевизија, а друго утакмица и поготово тренинг. Дозволите ми да прође неко време да бих имао комплетну слику о тиму и појединцима. У овом тренутку, тим је сасвим добро селектиран. Једино што можемо да причамо у овом тренутку је то да ли је број играча довољан, ја бих рекао да уз наду да неће бити тежих повреда. Надам се да су играчи довољно добри да за промене неће бити потребе. Критеријум за промене није само играчки квалитет, већ и повреде. Промене су некада неопходне али их нико не жели – истакао је нови тренер Црвене звезде мтс.

Уследила су питања о евентуалним променама у играчком кадру и позицији плејмејкера у тиму, а Шакота је јасно одговорио:

Претходни тренер је претпостављам вршећи селекцију био задовољан Филипом Човићем у претходној сезони и изабрао да носи екипу и ове године. Претпостављам да је селекција Лоренза Брауна урађена на основу скаутинга. Обично два плејмејкера базична је сасвим довољно. Шта се догађа када је неко повређен или болестан? У том случају причамо о алтернативи да неко од бекова преузме улогу плејмејкера. Играчи који се налазе на тој позицији нису по природи плејмејкери, али са неком алтернативном игром то може да се премости. Неке екипе, попут Реал Мадрида, који имају изузетно тешку лигу и Евролигу су издржали сезону са два плејмејкера и постали прваци Европе у Београду иако су имали повреде. Узећемо и пример Барселоне која је са Хангом премостила период повреда Пенгоса, Дилејнија… То је улога тренера да то премости – истакао је Шакота који се потом осврнуо на то што је претходни период провео ван граница Србије:

Колико год да ја нисам присутан овде, то не значи да не знам шта се догађа овде. Кошарка је толико глобална. Регионална лига је све већа и снажнија, а медијски је свака утакмица доступна. Мислим да сам гледао око 80 одсто свих утакмица. Сигурно ће бити велике разлике уживо. Зашто долази до промена? Вероватно зато што нешто није по плану. Сада ја себе видим у улази да долазим да помогнем. Сматрам да је огроман посао пред нама. Треба бити свестан да екипе не могу да играју стално добро. То нећете доживети од Црвене звезде, као што нећете ни од ЦСКА или Фенербахчеа. Имамо и ми право да не одиграмо према нашим очекивањима и то је људски. Покушаћу да са својим искуством препознам ситуацију и да број лоших утакмица буде што мањи, а бољих што више – рекао је Шакота.

Говорио је нови тренер Црвене звезде мтс и о томе шта је потребно променити:

Оно што се најбрже мења, из мог искуства, то је игра у одбрани. Мислим да су сви свесни када се игра на високом нивоу какав је Евролига да је то толико усавршено и да разлика у кошарци у НБА и у Евролиги се смањује. Наравно, разлика ће увек бити. Одбране су толико напредовале, а годинама је важило мишљење да се она игра 1 на 1, али то није тачно јер су помагања толико добра, ротације… Из једне добре одбране долазиш у ситуацију да постижеш лакше кошеве и мислим да је она основ самопоуздања у шуту. Гледајући Црвену звезду из првог успешног периода, мислим да је Црвена звезда била екипа која је играла најагресивнију одбрану на лопти и томе ћу и ја тежити – рекао је Шакота, а затим додао:

Биће интересантно и тешко. Проблем који је реалан и који мора да се решава је то да имамо лигу која је у свим медијским пажњама, а то је Евролига. Сви страни играчи долазе да играју због Евролиге, а ми заборављамо да је АБА лига живот. Најбоље би било да више тимови из региона игра Евролигу и да би било мање ’’ратова’’, али нажалост то није могуће. Постојале су осцијалције, нећу да кажем потцењивати и то је предмет анализе. Како имати исти приступ утакмицама АБА лиге и Евролиге. Ако успемо да приближимо играчима приступ у утакмицама Евролиге и АБА лиге, постаћемо главни фаворит у АБА лиги, без обзира на стање тренутно на табели – истакао је тренер Драган Шакота.

Поводом ангажмана Драгана Шакоте говорио је и председник клуба Небоша Човић.

Када је Томић отишао и када смо поставили Гавриловића за привремено решење, рекли смо да ћемо убрзо поставити и новог првог тренера. Био је то тежак посао. Познат вам је свима господин Шакота, дуго година у кошарци. Изабрали смо право решење кроз искуство и референце које има. Нема кукања, знамо да ће бити подељеног мишљења. Када узмете дијаграм и погледате шта смо све урадили од 2011. до данас, ми смо као управа показали да знамо шта да радимо, а то говори велика концентрација трофеја коју имамо иза себе. Господин Шакота је после детаљних анализа и разговора и не само са њим, одлуком представништва изабран за првог тренера Црвене звезде и ја му на томе честитам. Знам да нас све чека тежак посао. Наши циљеви су исти, прво место у АБА лиги, а у Евролиги је свака победа добродошла. Уговор је потписан на 1+1 сезону. Стручни штаб је такав какав јесте, Гавриловић је био јако коректан и храбар човек. У веома тешком моменту је преузео Црвену звезду када је напустио Милан Томић. Препустимо се мало времену. Овај стручни штаб је трофејан, то не смемо заборавити. Знате шта су прошли све, када су кренули сви заједно било је огромно неповерење. Освојили су трофеје, прошли пакао полуфинала и финала у АБА лиги. Сви заједно – рекао је председник клуба Небојша Човић.

Медијима се обратио и директор Црвене звезде Филип Сунтурлић:

Испред менаџмента Црвене звезде, али и свих осталих којима је црвено-бела боја близу срца желим господину Шакоти добродошлицу у Црвену звезду, односно у његову кући. Ми ћемо дати максималну подршку, као и што смо до сада радили, новом тренеру и екипи. Оно што тражим од звездашке јавности је подршка и у тренуцима када не иде. Свака добра реч, конструктивна критика је добродошла. Мислим да смо показали да знамо како се клуб води. Постали смо најтрофејнији клуб у претходном периоду са много трофеја и успеха како у сениорској конкуренцији, тако и у свим млађим селекцијама. Свака помоћ, свака подршка од стране Звездаша је неопходна. Као што видимо ствари које се дешавају нису увек на руку Црвене звезде, али мислим да не схватају многи колика је жеља играча и стручног штаба да победе сваку утакмицу. Емоције нас некада савладају, никада није лако када се изгубе два или три меча заредом. Желимо да побеђујемо, желимо да освајамо и зато је тренер Шакота са нама ту. Неправедно је било извештавање према нашем тренеру који је био у претходном периоду и према свим играчима Црвене звезде. Слободни смо за све, добићете информацију, добићете одговор. Оно што ће у наредном периоду бити спроведено је то да ћемо купити сами себи мир са господином Шакотом. Ритам је напоран, треба нам свака могућа помоћ и подршка, а ми ћемо као клуб обезбедити све што је неопходно да бисмо опет освајали трофеје, поново се радовали у априлу и поново се у јуну скупили на Малом Калемегдану – рекао је Сунтурлић.

Претходни текстДраган Шакота нови тренер Црвене звезде!
Следећи текстЗвездини дизачи тегова на Сајму спорта