Звездина хоботница – рекордер!

102

Чувар мреже Црвене звезде Милан Борјан после утакмице са Тотенхемом постао је голман са највише европских утакмица у дресу нашег клуба у историји са 38 мечева на којима је стајао на голу црвено-белих.

„Брани Борјан!“, „Сјајна парада Звездиног голмана!“, „Феноменална одбрана Милана Борјана!“ – само су неке од реченица коју изговарају спортски коментатори када преносе утакмице Црвене звезде.

У својој историји наш клуб је имао бројне врхунске голмане као што су Оља Петровић, Ратомир Дујковић, Живан Љуковчан, Владимир Беара, Стеван Дика Стојановић, али после утакмице са Тотенхемом један голман се истиче по једном параметру – голман са највише европских утакмица у дресу Црвене звезде, а то је – Милан Борјан.

Било је лето 2017. године. Црвена звезда је са новим шефом стручног штаба Владаном Милојевићем правила тим пројектован за играње европских такмичења. Све позиције су се полако попуњавале, а онда је дошао избор голмана. Тог 24. јула 2017. године у Црвену звезду је дошао Милан Борјан. Од тада креће Звездина европска одисеја.

Први меч на ком је стао на гол био је 27. јула против Спарте из Прага у квалификацијама за Лигу Европе, који је наш тим победио са 2:0 и тиме наговестио успех црвено-белих. Уследиле су утакмице у Суперлиги, као и реванш са Спартом и мечеви са Краснодаром. Последњи меч квалификација играо се на Маракани против Краснодара. Наш тим је водио резултатом 2:1, а минути су делили Звезду од историјског уласка у Лигу Европе. Колосалну шансу имала је руска екипа, када је играч Краснодара био сам испред Борјана, али је Звездина хоботница сјајном одбраном, на неки начин, повела тим у групну фазу Лиге Европе.

Од те утакмице, свако верује у Борјана. Од најмлађег до најстаријег навијача. Кад год је голман репрезентације Канаде на голу, звездаши не страхују за нашу мрежу. Ређали су се успеси нашег тима, пролеће у Европи, потом два пута зередом групна фаза Лиге шампона, а наш фудбалер је из утакмице у утакмицу показивао велики квалитет.

Милан Борјан је после утакмице са Тотенхемом постао голман са највише европских утакмица у историји Црвене звезде престигавши на вечној листи Ратомира Дујковића који је до ове сезоне био неприкосновен са 37 мечева на којима је стајао између статива у дресу нашег клуба.

Борјан их сада има 38, а до краја године имаће их тачно 40, јер наш тим има на распореду утакмице са Бајерном и Олимпијакосом у групној фази Лиге шампиона. Иначе, наш голман је 115 пута био на голу Црвене звезде у свим такмичењима.

Још једном, честитамо Милану Борјану на овом феноменалном резултату и верујемо да ће овај број бити много већи!

Претходни текстЗвездин подмладак најуспешнији на Купу Жандармерије 2019
Следећи текстТројка омладинаца за нови тријумф