Звездине најубедљивије победе кроз историју

112

Црвена звезда је прошлог четвртак савладала екипу Трепче убедљивим резултатом 8:0 и тиме подсетила на старе дане када је црвено-бела екипа остваривала најубедљивије победе како у домаћим, тако и у европским такмичењима.

Фудбалски клуб Црвена звезда пласирала се у осмину финала Купа Србије победом против Трепче у којој је забележен један од историјских резулатата (8:0). Голове на мечу постигли су Вељко Симић (4), Ван Ла Пара, Алекса Вукановић, Томане и Милош Вулић. Ово није први пут да наш тим тријумфује са великом гол разликом, а историја је сведок Звездиних убедљивих победа.

У националном шампионату најубедљивије победе црвено-бели су забележелили су против Слободе из Тузле, Вардара и Напретка резулататом 9:1. Први меч одигран овим убедљивим резултатом је против Вардара у сезони 1957/58 када је први пут у првенству Југославије наш тим забележио најубедљивију победу, а голове су постигли Тасић (3), Костић (2), Шекуларац (2), Топлак и Митић. Следећа по редоследу је утакмица са Слободом из Тузле у сезони 1980/81 када су црвено-бели поновили идентичан успех. Стрелци на том мечу били су Боровница (5), Благојевић, Петровић, Репчић и Јанковић. Трећи пут када је утакмица завршена резултатом 9:1 била је против Напретка у сезони 2000/01 у оквиру 32. кола. Ову победу наши фудбалери изборили су головима Леринца два пута, Јелића (2), Пјановића Лалатовића, Друлића, Аћимовића и Мирковића.

Следећа најубедливија победа била је против екипе 14. Октобар 1946. године резултатом 8:0 и то је прва убедљива победа у првенству коју је наш клуб остварио головима Томашевића (4), Шећерова (2), Аранђеловића и Шапинца. Следе утакмице против Чукаричког и Рада које су завршене резултатом 8:1. Против Чукаричког тај резултат је остварен у сезони 1996/97 у којој су стрелци били Јовичић (3), Вулевић (2), Анић, Мићић и Мариновић, док је против екипе Рада тим резултатом Звезда славила у сезони 1994/95 головима Крупниковића (3), Стефановића (2), Петковића, Перовића и Ковачевића.

У Купу Србије најубедљивију победу Црвена звезда је забележила против екипе Младости из Подгорице резултатом 10:1 у сезони 1998/99. Голове су постигли Друлић (4), Гојковић (3), Аћимовић (2) и Буњевчевић. Следеће две убедљиве победе забележене су резултатом 9:0 против Вележа у сезони 1954/55 у којој су поготке дали Митић (4), Спајић (4) и Ђајић, као и против Хајдука са Лиона у сезони 1997/98 головима Јовичића (3), Шкорића (2), Георгијевског, Огњеновића, Гојковића и Друлића. Поред победе над Трепчом прошлог четвтрка, наш тим је такође забележио победу против екипе Кварнера у сезони 1952/53 резултатом 8:1 у корист нашег тима, а победу су головима изборили Златковић (3), Вукосављевић (3) и Живановић (2).

У европским такмичењима црвено-бели су били више него доминантни. Најубедљивију победу Црвена звезда је забележила против екипе Диделанжа у првом колу Купа европских шампиона у сезони 1957/58 резултатом 9:1, а голове на том мечу постигли су Костић и Цокић по четири и Рајко Митић један. Следећи меч је завршен резултатом 8:0 у првом колу Купа шампиона против Линфилда у сезони 1969/70. Стрелци на тој утакмици су били Караси три пута, Џајић два пута, Лазаревић, Кленковски и Аћимовић.

Следеће једна од најубедљивијих утакмица у Европи била је против Хибернијанса у првом колу Купа европских шампиона у сезони 1981/82, а голове на тој утакмици постигли су по два пута Петровић, Душан и Радомир Савић, као и Шестић и Горачинов. Наредни меч у којем је наш тим забележио једну од убедљивијих победа јесте утакмица против екипе Колхетија у квалификацијама за Куп УЕФА у сезони 1998/99 резултатом 7:0. Стрелци на том мечу су били Мићић три пута, Огњеновић два, Пантелић и Гојковић.

Последњи меч у Европи завршен великим резултатом јесте дуел против Вентспилса у квалификацијама за Лигу Европе у сезони 2011/12, када је наш тим славио резултатом 7:0 головима Калуђеровића(2), Борхе(2), аутоголом Мартинеза, Лазовића и Мезенге.

Претходни текстКарте за меч са Радом од сутра у продаји
Следећи текстЗвезда увеличала стогодишњицу клуба из Неготина