Срећан 56. рођендан нашој Маракани!

87

На данашњи дан, сада већ давне 1963. године, отпочело је ново поглавље богате Звездине историје – одиграна је прва утакмица на Маракани!

Пре 56 година, 1. септембра 1963, звездаши су похитали ка Маракани. Чекали се у реду како би по први пут ушли на новоизграђени стадион Црвене звезде, како би бодрили своје љубимце у потпуно новом амбијенту, на стадиону у који су сами, током изградње, уткали љубав према клубу.

Прва на програму била је предигра, утакмица пионира Црвене звезде, на којој аплаузе за први гол на новом стадиону нису штедели звездаши, након што је Трифун Михајловић затресао мрежу. Уследило је оно што су сви навијачи дуго чекали. Постали су део историје када су први тимови Црвене звезде и Ријеке изашли на терен. Била је то прва утакмица на новом стадиону, коју је додатно улепшала чињеница да су црвено-бели тријумфовали 2:1. Стрелац првог гола за сениорски тим Црвене звезде био је Душан Маравић.

Због грандиозности, величине и капацитета, којим није много стадиона могло да се похвали, новоизграђени стадион је, по узору на бразилски у Рио де Жанеиру, са поносом понео име Маракана.

Рекордна посета на Маракани забележена је 23. априла 1975. године на мечу против Ференцвароша. Званично, утакмици је присуствовало 110.000 гледалаца. И данас се прича да је огроман број навијача остао испред капија Маракане и бодрио наш тим.

Од 2014. године популарна Маркана носи име легенде клуба, прве Звездине звезде, Рајка Митића.

Првотимци Црвене звезда предвођени Владаном Милојевићем и ове године Маракани су спремили најлепши рођендански поклон. Захваљујући одличним партијама и проласку квалификационих утакмица, наш стадион биће домаћин групне фазе Лиге шампиона. На травнатој подлози Маракане бориће се неки од најбољих тимова Европе, а са трибина ће се изнова слати најлепша слика у свет. Слика до последњег места попуњене Маракане.

Нека наредне године донесу још много радости, голова, победа, трофеја, суза радосница свима којима је црвено-бела боја у срца и који Маракану зову својом кућом.

Срећан рођендан!

Претходни текстЦене пакета улазница за Лигу шампиона, сезонцима 50% попуста
Следећи текстПавков: Гол у важном тренутку