Црвена звезда – Хелсинки 2:0 (1:0)

148

Фудбалери Црвене звезде савладали су Хелсинки резултатом 2:0 (1:0) у првом мечу другог кола квалификација за Лигу шампиона.

Шеф Владан Милојевић одлучио је да први чин борбе за треће коло почну: Борјан, Стојковић, Милуновић, Бабић, Родић, Јовичић, Иванић, Марин, Јованчић, Бен и Боаћи.

Једна промена у односу на двомеч са Судувом била је Филип Стојковић уместо Марка Гобељића на десном беку.

И тактичко изненађење сервирано финском прваку у виду Иванића по десном крилу дало је резултат. Од почетка су наши момци нападали и нападали, и скоро на истеку пола сата крунисали иницијативу.

До тада је виђено неколико добрих покушаја, као и најбоља шанса у 24. минуту!

Кренимо редом…

Први ударац упутили смо већ у другом минуту. Иванић је, поменуто неочекивано за ривала био на десној страни, одакле је додао до Јованчића чији је шут зауставио голман Рудаков.

Већ тада је било јасно колико је шампион Србије био мотивисан и жељан предности пред око 30.000 навијача.

У уводним тренуцима главну улогу преузео је Душан Јованчић. Свуда га је било, трчао је, шутирао, чинио све да донесе добро екипи.

Други његов покушај био је изблокиран, док је ударац Јовичића са више од 20 метара отишао поред стативе. У петом минуту је мало недостајало да све присутни Јованчић центаршут са левог крила скрене у мрежу.

Играли смо најчешће у формацији 4-1-4-1, али шеф Милојевић у складу са модерним тенденцијама инсистира на трансформацијама према потреби.

Јовичић је био тај задњи везни, скроз десно Иванић, одмах до њега у офанзиви Марин, затим више улево Јованчић, а до њега одмах Бен на левом крилу.

Гости из Хелсинкија били су најпре орјентисани на дефанзиву, али су у 15. минуту затресли мрежу. Ипак, судија Павел Гил оправдано је поништио погодак због офсајда у коме се налазио Рику Риски.

Најбоља прилика пре вођства Звезде виђена је средином првог полувремена. Кренула је контра после прекида, Марин је сјајно проиграо Иванића на десној страни одакле је наша „осмица“ хтела да пребаци Рудакова, али је голман Хелсинкија скренуо лопту.

Коначно – гол у 27. минуту! Иванић је идеално центрирао са десног крила, а Боаћи главом проследио лопту у мрежу за 1:0!

Уследио је прилично мирнији период игре после вођства и уочи саме завршнице првог полувремена. До полувремена још три покушаја наших момака…

Јовичић је са дистанце разбио монотонију, Марин из слободњака са 27-28 метара натерао Рудакова на нову интервенцију, а Иванић искоса да десне стране послао лопту мало поред даље стативе.

Прву опасност у наставку игре видели смо у 48. минуту, добар покушај Родића зауставио је голман Рудаков.

У 51. минуту изузетан опасан напад имала је гостујућа екипа, могло је врло проблематично да буде по Борјана да Родић није скренуо центаршут Рискија у корнер. На другој страни још једном је Марко Марин демонстрирао какав је мајстор фудбала. Наш капитен је по левој страни чекао прави тренутак и упослио Иванића чији је шут завршио у наручју голмана Хелсинкија.

Прва измена на утакмици у 63. минуту, када је Иванића заменио Јевтовић. Самим тим дошло је и до померања у нашој формацији, Бен је отишао десно, на место на коме је био Иванић, док је Јевтовић играо по левом боку.

У 73. минуту са трибина су се чули добро познати стихови:“Хеј, Павков, скочи дај гол главом“, јер је тада високи нападач на терену заменио Боаћија.

Пет минута пре краја регуларног дела меча Владан Милојевић извршио је и трећу измену. Бена је заменио Вукановић и тиме је Јевтовић отишао на десну страну. Управо је Јевтовић имао изгледну прилику у 86. минуту, измамио је уздахе са трибина, али лопта је отишла поред гола.

У 90. минуту стадион је подигао на ноге и поставио коначан резултат сјајним ударцем Милан Павков! Марин је центрирао са десне стране, а грешку одбране Хелсинкија казнио је Павков са 6-7 метара.

Лепа предност за изабранике Владана Милојевића, који за седам дана путују на реванш у Хелсинки.

Црвена звезда – Хелсинки 2:0 (1:0)

Стадион: „Рајко Митић“. Гледалаца: 36.289. Судија: Павел Гил (Пољска). Стрелци: Боаћи у 27’ и Павков у 90′.

Црвена звезда: Борјан, Стојковић, Милуновић, Бабић, Родић, Јовичић, Јованчић, Иванић (од 63′ Јевтовић), Бен (од 85′ Вукановић), Марин, Боаћи (од 72′ Павков).
Резерве: Поповић, Жандер, Дегенек, Панков, Јевтовић, Вукановић, Павков.

Хелсинки: Рудаков, Тоивомаки, Рафиња, Обилор, Менсах (од 90′ Ваиринен), Далстром, Пара Синистера, Каиринен, Алхо, Тарасов (од 81′ Бенисан), Риски.
Клупа: Уситало, О’Шонеси, Вертаинен, Ваиринен, Кусаиви Бенисан, Вананен, Зенели.

Претходни текстОгњен Кузмић: Хвала свима од срца
Следећи текстМилојевић: Готово тек прво полувреме