Звезди прија Балтик

36

Елиминацијом првака Литваније Судуве Црвена звезда је прескочила прву европску препреку, а интернационални пут ће наставити у Балтичкој регији, против Хелсинкија. Занимљиво, уколико наш тим савлада шампиона Финске, борбе за Лигу шампиона ће наставити у „комшилуку“ што је повод да се осврнемо на учинак црвено-белих са екипама из балтичког дела Европе.

Једини двомеч са финским тимовима Црвена звезда је одиграла управо против Хелсинкија, у сезони 1997/98 у оквиру квалификација за Куп победника купова. Наш тим уписао је минимални пораз на гостовању (1:0), али је убедљивом победом прошао у наредну фазу. Победу Црвене звезде у Београду потписали су Дејан Станковић са два поготка и Зоран Његуш стрелац поготка за коначних 3:0.

Позитиван скор наш клуб има и са клубовима из земље потенцијалног ривала у трећем колу квалификација. Са екипама из Данске сусрели смо се четири пута и остварили два ремија и две победе. У сезони 1985/86 Црвена звезда је елиминисала Лингби остваривши победу (3:1) код куће и реми (2:2) на страни. По истом сценарију (4:3, 2:2) елиминисан је и Оденсе у првом колу квалификација за Куп УЕФА.

Посебно импресиван је и учинак црвено-белих са осталим земљама у Балтичком региону, па је Звездин скор против клубова из Данске, Норвешке, Шведске, Финске, Литваније, Летоније и Естоније: 20 победа, седам ремија и четри пораза.

Учинак Црвене звезде против екипа из Балтичке регије

Данска: 2 победе, 2 ремија

Норвешка: 6 победа, реми и 2 пораза

Шведска: победа и реми

Финска: победа и пораз

Литванија: 5 победа и реми

Летонија: 6 победа и 2 ремија

Естонија: победа и пораз

Претходни текстМилојевић: На крилима звездаша против Хелсинкија
Следећи текстКато, хвала! Срећно!