Терзић: Изузетно успешна сезона

58

Звездан Терзић, генерални директор Црвене звезде, приликом обраћања на редовној седници Скупштине ФК Црвена звезда, направио је резиме претходне сезоне не скривајући задовољство оствареним у претходном периоду.

Црвена звезда иза себе има још једну изузетно успешну годину. Свакодневно смо напорно радили како бисмо данас могли да кажемо да смо поносни на стање у клубу. Из године у годину подижемо клуб на европски ниво, а година за нама је најбољи доказ тога – рекао је Терзић и додао: – Ове сезоне смо направили највећи спортски успех још од времена освајања Купа шампиона. Успели смо да задржимо успешан стручни штаб и гро тима са којим смо обезбедили пласман у Лигу шампиона. У екстремно квалитетној групи смо имали озбиљну улогу о чему говори и чињеница да смо савладали велики Ливерпул и постигли највише за српски фудбал у Лиги шампиона икада. Навијачима смо приредили најлешу фудбалску јесен и чак 14 европских мечева са најјачим тимовима и играчима Европе. У домаћем првенству смо потврдили апсолутну доминацију.

Значајан помак по питању резултата на интернационалној позорници проузроковао је и улагања у инфраструктуру.

Паралелно са успесима играча радили смо и на обимним инфраструктурним пројектима. Наш сатадион је унапређиван из дана у дан. Добио је низ побољшања, пре свега када је комфор гледалаца у питању. Инсталирали смо и нове улазе на источној и западној трибини који ће драстично смањити могућност евентуалне злоупотребе. Звезда је први пут у историји добила терен који се греје и на коме може да се игра у свако доба године. Такође први тим је добио још један потпуно нов терен за тренинге који омогућава квалитетнији рад и у најлошијим временским условима.

Успеси остварени на терену донели су позитиван ефекат и по питању финансија.

Веома важно је истаћи и да Црвена звезда већ пету годину заредом завршава са позитивним финансијским резултатом. Нето новчани дуг Црвене звезде се смањује сваке године. За разлику од јуна 2014. године када је дуг износио 53 милиона евра, у децембру 2018. године дуг је 14 милона евра. Одлични резултати које је наша екипа бележила на терену утицали су на то да се вредност играчког кадра повећава. Јуна 2014. године тим Црвене звезде вредео је 17,5 милиона, док тренутно наш тим вреди чак три пута више – 52 милиона. И у 2019. години ћемо добити УЕФА лиценцу већ у првом кругу, што доказује да све своје обавезе измирујемо на време. У претходних 365 дана смо на име пореза у будзет републике Србије уплатили чак 6,7 милиона евра. Та цифра је виша него што износе сви спонзорски уговори које клуб има. Оно ште је важно истаћи јесте да Црвена звезда чак 92% укупног прихода остварује из иностранства. Нето новчани дуг клуба на дан 31.12.2018. године износи око 14 милиона евра. Књиговодствени дуг са датумом 31.12.2018 је у односу на реалан дуг већи, али, како би се избегла забуна, треба знати да су то књиговодствене обрачунске категорије које се не плаћају. Приход од Лиге шампиона, као и од трансфера играча, у висини од 18 милиона евра искоришћен је за отплату старог дуга. С обзиром на то да је приход који иде клубовима кроз велике бонусе за учешће за у УЕФА такмицењима, као и кроз телевизијска права за пренос мечева, интенција Црвене звезде мора да буде веће улагање у тим и играче, како би Црвена звезда сваке године била учесник неког УЕФА такмичења.

Управо остварено у претходном периоду разлог је због којег Терзић са оптимизмом гледа на будуће дане.

У 2021. години почеће да се одржава Лига Европе 2, такмичење у коме би шампион Србије имао сигурно место. Предвиђено је да 2024. године бонус за учешће у Лиги Европе и Лигу шампиона буде знатно веће. Све то ће пратити и огромно повећање цена играча на европском тржишту и управо због великог потенцијалног будућег прихода морамо да препознамо важност садашњег тренутка за улагање. На крају, посебно истичем важан податак да смо истрајали и успели у нашој борби да се призна легитимно освојена титулар шампиона Србије из 1946. године. Великом већином чланова скупштине Фудбалског савеза Србије је прихваћен наш захтев и Звезда је и званично приписала 30. титулу и трећу звездицу изнад грба. Наставићемо да улажемо максималан напор како бисмо и у наредној години наставили са победама, смањењем дуга и учвршћивањем места Црвене звезде у Европи – закључио је генерални директор Црвене звезде.

Претходни текстОдржана редовна седница Звездине скупштине
Следећи текстКадети шампиони Србије