Црвена звезда победом започела финалну серију

48

Кошаркаши Црвене звезде мтс савладали су екипу Будућност Воли у првом мечу финалне серије АБА лиге. Црвено-бели су у препуној дворани ’’Александар Николић’’ славили резултатом 91:72. Други меч игра се у недељу, у исто време, на истом месту.

Кошаркаши Црвене звезде мтс направили су први корак у борби за трофеј АБА лиге и повратак у Евролигу. Црвено-бели су у препуној дворани ’’Александар Николић’’ савладали Будућност резултатом 91:72 (18:20, 27:22, 20:10, 25:20).

Пресудни моменти догодили су се у трећем периоду када је одбрана изабраника Милана Томића била нестварна. Од тренутка када је Норис Кол изједначио на 45:45, уследила је фуриозна серија Црвене звезде. Огромна енергија у одбрани и изузетно паметна решења из напада у напад креирали су серију 17:2. Тада је Звезда повела великих 15 поена разлике и у потпуности преузела апсолутну контролу над утакмицом.

Победа је након 40 минута била чак и убедљива.Следећи меч финалне серије на програму је у недељу од 19 часова на истом месту, у нашој кући, дворани ’’Александар Николић’’.

Почетак утакмице припао је Будућности након што је Гога Битадзе погодио две везане тројке. Међутим, чврстина Црвене звезде у одбрани и сјајна рола Мајкла Оџа у оба правца брзо су топиле предност ривала. Серија 13:2 затворена је са две тројке из угла које су погодиле Дејан Давидовац и Мо Фаје па су изабраници Милана Томића преузели вођство – 13:8.

Међутим, Будућност се вратила у игру преко Нориса Кола и гости су узвратили серијом 8:1. То је било кључно за предност гостију након прве четвртине – 18:20.

Црвено-бели нису имали карактеристичан ритам у нападу. За четири минута постигли су само два поена, а чинило се да се мало увукла и нервоза. Борбеност и добра одбрана црвено-белих спречавале су госте да стекну већу разлику, али је недостајао напад у континуитету и већа концентрација.

Везаних пет поена Филипа Човића вратили су црвено-беле у резултатски егал – 37:38, а није много прошло до поена Маика Цирбеса на асистенцију Билија Берона, а онда и Добрићевих у контри. Црвено-бели су се захуктали, направили серију 11:2 за мање од два минута и поново били у вођству – 43:40. Публика се тада громогласно укључила у утакмицу – 43:40. Кулминација је била алеј уп Берон-Фаје за 45:42 и потпуну експлозију у дворани. То је био и резултат на крају првих 20 минута.

На први кош у трећој деоници чекало се два и по минута, а онда је Норис Кол погодио тројку. Били Берон је имао спреман одговор и поентирао са исте раздаљине – 48:45. Поново су мрежице мировале готово два минута, поново је Норис Кол потегао за три поена, промашио и поново је узвраћао Берон и погодио за 51:45 на нешто више од 15 минута пре краја.

Звезда је поново била у ритму. Фантастична одбрана доносила је и лаке поене који су се ређали један за другим и серијом 17:2 црвено-бели су дошли до 15 поена предности – 62:47.

Гости су одговорили серијом 5:0, али је онда Добрић наградио себе тројком за изванредну реакцију у одбрани и поставио на семафор резултат 65:52 након 30 минута игре.

И даље одбрана била кључ предности изабраника Милана Томића који су са много енергије и без опуштања приступали сваком поседу. Командант одбране Бранко Лазић мучио је НБА шампиона Нориса Кола. Наградио се на нешто више од четири минута пре краја тројком из угла, а када је тројку погодио и Кеј Си Риверс разлика је износила плус 20! (80:60)

Питање победника више није било на дневном реду. Фантастична Црвена звезда је убедљиво славила и направила први корак ка трофеју АБА лиге и Евролиги. Следећи ће пробати да начини за само два дана када се на истом месту и у исто време игра други меч финалне серије.

Црвена звезда мтс – Будућност Воли 91:72 (18:20, 27:22, 20:10, 26:20)

Црвена звезда мтс: Човић 8 (6ас), Перпероглу 7, Давидовац 8 (5ск, 4ас), Ненадић, Лазић 3, Фаје 7 (5ск), Берон 19 (5ас, 4ск), Добрић 12, Симанић 3, Риверс 7, Цирбес 9 (6ск), Оџо 8 (6ск).

Претходни текстНови пораз Звезде, Железничар преокренуо на 1:2
Следећи текстТомић: Играли смо тимски