Црвена звезда – Будућност, историјат сусрета

159

пише: Жарко Дапчевић – Даба

Другу годину заредом у финалу АБА лиге састају се Црвена звезда и Будућност из Подгорице. За разлику од вишедеценијских ривалства са Партизаном, Олимпијом, Локомотивом/Цибоном, Задром… дуели против Будућности су почели 80-их година прошлога века, и до пред крај миленијума нису били толико занимљиви и неизвесни, односно све док екипа Будућности није полако почела да се диже и претвара у један од битнијих клубова у новој Југославији. Ове године ће финални сусрети ова два тима имати посебну димензију не само због тога што ће шампион АБА лиге следеће сезоне наступати у Евролиги, већ и због прошлогодишњег финала које је имало елементе нерегуларности.

У финалу прошле сезоне славила је екипа Будућности са 3-1 у победама, али ће свакако трећа и четврта утакмица које су игране у Подгорици свакако остати упамћене по великој тензији и елементима нерегуларности, на којима је Црвена звезда била оштећена. Тада је Будућност по први пут постала шампион АБА лиге.

Ове сезоне Црвена звезда и Будућност су се већ састали три пута, у финалу Супер купа АБА лиге, као и регуларном делу АБА лиге. Црвена звезда је на сва три меча деловала супериорније и однела три убедљиве победе. Да ли ће се та тенденција наставити и Звезда наставити победнички поход и титулу вратити на Мали Калемегдан добићемо одговор врло брзо.

Почетак њиховог ривалства датира од 7. децембра 1980. године у оквиру 8. кола тадашње југословенске лиге. Играло се у хали „Пионир“. Будућност се те сезоне први пут пласирала у Прву лигу и ово је било прво гостовање црвено-белима.

Црвена звезда је славила резултатом 105:91, а најефикаснији су били Живковић са 26 поена код победника, док је у гостујућем тиму то био Антић са 33 поена. За историју су записани састави:
Црвена звезда: Дабић, Јанковић, Николић, Милекић, Живковић, Караџић, Богосављев, Бањанин, Салај, Јокановић, Ковачевић, Авдија.
Будућност: Антић, Драган Ивановић, Вукићевић, Радуловић, Кнежевић, Ковачевић, Петровић, Ракочевић, Ђуровић, Г.Бојанић, М.Бојанић, Гарић.

Те сезоне у реванш мечу 21. фебруара 1981. године у Даниловграду Будућност је у судбоносном мечу за себе славила резултатом 106:92 и изборили опстанак у лиги.

У периоду 1980–1997 Црвена звезда и Будућност су се углавном састајали у регуларном делу првенства, осим у сезони 1984/85 када је у четвртфиналу плеј-офа Звезда победила са 2-0, као и у сезони 1990/91 када су се ова два тима нашла у плеј-ауту, а Звезда је и тада славила са 2-0.

Од сезоне 1997/98 ривалство ова два тима прелази на виши ниво. Тада је Црвена звезда у полуфиналу победила Подгоричане са 2-0 и те сезоне освојила 15. титулу шампиона државе. Наредне сезоне ова два тима су водила мртву трку све до краја регуларног дела првенства, али због агресије НАТО пакта на нашу државу и бомбардовања које је трајало 77 дана, одлучено је да се шампион прогласи након завршетка лигашког дела без одигравања плеј-офа. Иако је Звезда била боља у међусобном скору, Будућност је постала по први пут првак државе јер је имала једну победу више.

Следеће две сезоне Будућност је наставила са доминацијом и освајањем шампионских титула највише захваљујући бившим кошаркашима Звезде који су у том периоду појачали Будућност: Топић, Ракочевић, Обрадовић, Кузмановић, Топаловић, Томашевић…

Ривалство је од 2000. године настављено у АБА лиги и траје све до данашњих дана. Звезда је на свом терену углавном била неосвојива тврђава, а исто је важило за екипу Будућности у Подгорици,. То је потрајало све док на место тренера Црвене звезде није дошао Подгоричанин Дејан Радоњић. Са њим на клупи Звезда је прекинула непобедивост екипе Будућности на паркету дворане „Морача“.

Црвена звезда и Будућност су одиграли 91 меч у свим такмичењима. Београђани су славили 53 пута, а 38 пута је Будућност изашла као победник. Појединачно по такмичењима то изгледа овако:
Првенство – 46 утакмица, 27 победа Звезде, 19 победа Будућности
Плеј-оф – 5 утакмица, 4 победе Црвене звезде, 1 победа Будућности
Плеј-аут – 2 утакмице, 2 победе Црвене звезде
Куп – 1 утакмица, 1 победа Будућности
АБА лига – 37 утакмица, 20 победа Црвене звезде, 17 победа Будућности

Звезда је на свом паркету од ова 83 меча изгубила само 9, први пут у сезони 1983/84 и то је био једини пораз све до 1995/96, а после тога је још пет пута губила у периоду 1996 -2002. године. Последњи, седми неуспех у Београду Звезда је претрпела у сезони 2009/10 и то је, за сада, и једини „домаћи“ пораз Звезде у АБА лиги од Будућности.

Са друге стране, Звезда је 16 пута славила у Подгорици, први пут у сезони 1982/83, и све до сезоне 1997/98 имала је 9 победа као гост. Тада је настала пауза од неколико година да би у периоду 2002-2005. године извојевала четири победе, што у АБА лиги што у домаћем првенству.

Од 2006. године, када је Црна Гора прогласила независност, Црвена звезда и Будућност су се састајали само у АБА лиги и требало је да прође десет пуних година да би Звезда славила сада већ оним чувеним кошем из одбојке Николе Калинића у Подгорици, и тако прекинула десетогодишњи пост. У сезони 2016-17 Црвена звезда је просто декласирала екипу Будућности у Подгорици, али је зато Будућност у полуфиналу АБА лиге једина, поред Партизана, победила Звезду, али јој та победа није помогла да се домогне финала. Звезда је у трећем мечу у Железнику славила и после је у финалу победила и Цедевиту и по трећи пут заредом освојила регионално такмичење. Црвена звезда је и у овој сезони 2018-19 славила убедљиво у Подгорици резултатом 87:71.

Највећу победу Звезда је остварила у сезони 1982/83 резултатом 117:87 (+30), а Будућност у сезони 1981/82 – 106:84 (+22).
Ривали су имали сјајне кошаркаше и сјајне кошгетере, а двојица држе индивидуални рекорд по броју датих поена:
– Игор Ракочевић, који је у каријери облачио дрес оба ривала, држи рекорд када је Црвена звезда у питању. Он је у сезони 2003/04 постигао 40 поена у победи Звезде у Подгорици резултатом 99:88.
– За Будућност тај рекорд држи Владо Шћепановић из сезоне 1995/96 са 36 постигнутих поена у победи над Звездом у Београду резултатом 113:102.

Интересантно је да су оба рекорда постављена на гостујућем терену.


Жарко Дапчевић – Даба

Рођен 14. јула 1967. године у Приштини. Велики заљубљеник у црвено-беле боје. Аутор књига „Под црвено-белим обручима (2014)“, „Слободан Јанковић, српски Лери Бирд (2014)“, Приче о југословенској кошарци 1945-1991 (2015)“, „Златна левица Радивој Кораћ (2015)“, „Црвено-бела бајка (2015)“ и „Модри чаробњаци са Маракане (2016)“.

“Годинама је Звездина ревија била моја спона са Црвеном звездом и све у вези ње. Јако сам јој на томе захвалан, јер уз помоћ ње сам сазнао многе ствари и упознао многе спортисте из разних Звездиних секција. Жеља ми је да се што више лепих прича и историјских података отме и сачува од заборава, и ово је моја захвалност СД Црвена звезда за све радости, све успехе и трофеје које нам је до сада даривала.”

Претходни текстЗвезда и Железничар настављају борбу за финале
Следећи текстОд рођења мог