Дан када је отишао легендарни Рајко Митић

183

На данашњи дан 2008. године заувек нас је напустила прва Звездина звезда и фудбалер који је учествовао у стварању Црвене звезде – Рајко Митић.

Био је легенда у сваком смислу те речи, један од највећих фудбалских мајстора које је наш клуб имао, играчка и људска громада.

Легендарни ас рођен је у селу Дол, близу Беле Паланке, 19. новембра 1922. године, а напустио нас је 29. марта 2008. Црвено-беле боје бранио је 14 сезона – од оснивања 4. марта 1945. године па све до новембра 1958. Одиграо је 572 утакмице и постигао 262 гола, био је капитен и допринео је освајању шест титула.

Због великог џентлменства које га је красило на терену и ван њега важио је за омиљеног фудбалера. Захваљујући свом раду, посвећеношћу и људскошћу којом је зрачио, био је омиљен у свим круговима, а свакако један од симбола Црвене звезде и човек по којем су спонтано одређена правила понашања.

Можда је довољно рећи и то да је стекао статус прве Звездине звезде!

Велика већина заљубљеника у црвено-бело никада није имала прилику да види на терену чаролије које је изводио. Чика Рајко је важио за великог господина који је непревазиђеном харизмом, знањем и головима обележио почетну еру Црвене звезде. Фудбал је почео да игра на ливадама београдског Кошутњака, а наставио је у клубу истог имена, који се такмичио у трећем разреду Београда. Лета 1938. постао је члан омладинске екипе БСК-а, а касније и првотимац овог некада славног предратног клуба.

Од 1944. године наставља да игра, да би 4. марта 1945. постао члан Црвене звезде, а касније њен капитен, симбол, легенда и прва Звездина звезда. У 14 првенствених сезона носио је црвено-бели дрес као један од најбољих играча у историји клуба. Као капитен, Митић је шест пута предводио саиграче до титуле првака Југославије: 1946, 1951, 1953, 1956, 1957. и 1959. године. Трофеј Купа Југославије са Звездом је освајао у четири наврата: 1948, 1949, 1950. и 1958. године.

Од дреса Црвене звезде опростио се 29. новембра 1958. у финалу Купа, тријумфално са 4:0 против мостарског Вележа у Београду.

Током 11 година играња за репрезентацију Југославије забележио је 59 наступа и за национални тим постигао 32 гола.

О животу и догађајима који су везани за чика Рајка, испричане су многе приче и анегдоте. Мноштво је примера који доказују ко је био и зашто ће се Црвена звезда увек трудити да име Рајка Митића буде истакнуто и видљиво.
Јер, чика Рајко је то најмање заслужио! Испред западне трибине поносно стоји споменик који носи његово име. Ту је да нас заувек посматра и некако подсећа да увек будемо још вреднији, часнији и поштенији.

Иако је са животне сцене сишао 29. марта 2008. године оставивши иза себе неизбрисив траг у нашем клубу и нашој земљи, заувек ће живети у црвено-белим сећањима и бити она звезда која вечно сја.

Претходни текстЗвезда поново надиграла Млади радник
Следећи текстЗвездина борба за 2. место пред плеј-оф