Спортски форум 2019 успешан, Ерин и Борјан као мотивација

61

Полазници Спортског форума 2019 имали су привилегију да чују животне приче голмана Црвене звезде Милана Борјана и бивше WNBA кошаркашице и садашње супруге Стратоса Перпероглуа.

Спортски форум 2019 који је одржан у хотелу ’’Crowne Plaza’’ био је више него успешан. Еминентни гости из света спорта и менаџмента били су фантастични говорници и општи утисак је да су умели да пренесу своје велико знање свим полазницима конференције.

Све је почело презентацијом Студије случаја која је била велики изазов за све полазнике и која је подстицала њихову креативност и сналажљивост у решавању проблема. Црвена звезда је као награду добила занимљиво решење, а заузврат се обавезала да ће победник овог такмичења бити активни учесник у неком од наредних клупских пројеката.

Уследила је дискусија на тему ’’Модерне тендеције и утицај технологије у спорту’’. Тешко је именовати боље говорнике на ту тему од гостију Спортског форума 2019. О томе су говорили у три подељене теме Никола Чавић, Ђулиен Франческини и Ненад Николине.

Никола Чавић је оснивач и директор консултантске агенције ’’GameBiz’’ специјализоване за рад са компанијама из сектора индустрије видео игара. Такође, Никола је и некадашњи директор развоја компаније ’’Nordeus’’, а иза себе има и рад у компанији ЦЦП Гамес из Рејкјавика. С тога, Чавић је био иделан говорник на тему ’’Развој и утицај Е-Спорта на тржиште, предности и мане’’.

Реч је преузео Ђулиен Франческини, регионални менаџер новог Звездиног партнера ’’Hudl’’ једног од лидера у прављењу програма за анализу и развој играча и екипе у кошарци. Он је такође бивши професионални кошаркаш који је са успехом наступао у Француској, а своје кошаркашко знање најбоље је применио у развоју софтвера компаније „Hudl“. Франческини је говорио на тему ’’Утицај нових технологија на развој спорта’’.

Након Чавића и Франческинија говорио је Ненад Николин, оснивач и директор ИТ консултантске куће ’’Fractal Dimension’’ и поседује двадесетогодишње искуство у пројектовању, реализацији и надзору ИТ пројеката. Сарадњу са Црвеном звездом потврдио је и као оснивач и директор стартап компаније ’’Couch Coach’’ која је веома популарна међу љубитељима кошарке. То је управо и била тема Ненадовог предавања на тему ’’Развој кошаркашке апликације и стартапа, Couch Coach’’.

Након изванредних предавања Чавића, Франческинија и Николина време је било за нови подстицај друштвене-одговорности. Бројни пројекти иза КК Црвена звезда довољно говоре колико је клуб активан на овом пољу. ’’Learning to play’’, ’’IDEA Finish line’’, ’’Win4Smile’’, бројни тренинзи Специјалне олимпијаде Србије под надзором Звездиних тренера, а уз помоћ првотимаца Црвене звезде… Само су неки од бројних друштвено-одговорних пројеката који су били окосница и ’’One Team’’ панел дискусије.

Тема је била ’’Друштвено-одговорно пословање у спорту и реализација Оне Теам пројеката током Фајнал фор турнира Евролиге у Београду’’. На ту тему говорили су директор Црвене звезде мтс Филип Сунтурлић, тренер млађих селекција и један од најбољих тренера Европе у оквиру ’’One Team пројекта’’ Иван Павловић и директор Специјалне Олимпијаде Србије, дугогодишњег Звездиног партнера, Александар Стојановић. Сви они били су активни учесници ’’One Team’’ радионице која је минуле године одржана у Београду у организацији Црвене звезде, а гости били представници свих тимова евролигашке породице.

На крају овог дела програма свим учесницима подељене захвалнице и поклони које је припремио Фан Сторе КК Црвена звезда. Сви слушаоци су добили сертификате.

Међутим, студија случаја, предавања и панел дискусије нису представљали комплетан програм Спортског форума 2019. За крај, оставили смо мотивациону причу ’’From zero to hero’’, а прави говорници на том пољу били су голман Црвене звезде Милан Борјан и бивша кошаркашица, а сада супруга првотимца Црвене звезде, Ерин Перпероглу.

Можемо слободно да кажемо да су Милан и Ерин досегли врх свог посла. Борјан је успео са Црвеном звездом за две године да досегне сам врх европског фудбала и после дуго година донесе црвено-белима пласман у Лигу Шампиона. Са друге стране, Ерин Перпероглу је имала фантастичну интернационалну каријеру, досегла је врх професионалне женске кошарке јер је три сезоне успешно играла WNBA лигу. Одакле су они почели, а где су дошли? Какав је то био пут и колико је одрицања на том путу било? Одговори на та питања била су тема приче ’’Zero to hero’’, а сви полазници помно су слушали и добили прави подстрек за свој даљи рад.

Било је и много питања од стране учесника Спортског форума. Тако је Милан Борјан открио да му је победа против Ливерпула и даље невероватна, али да је и даље најдража сада већ чувена утакмица на стадиону ’’Рајко Митић’’ против Краснодара. Ерин Перпероглу је упитана колико је било тешко због породице ставити тачку на професионалну каријеру. Одговор је измамио уздахе ’’Уз правог човека, таква одлука није ни мало тешка’’.

Милан Борјан и Ерин Перпероглу су хероји многих младих генерација. И они су почели од ’’нуле’’, а сада су узори многих младих голмана који бране голове својих екипа или младих кошаркашица које гаје исту љубав према ’’баскетари’’ као Ерин. Пут није лак, али одустајање није опција. То је лекција коју су нас научили Ерин и Милан.

Претходни текстИза југа Маракане – Из Терми на трон
Следећи текстАНГТ – Црвено-бели стартовали победом