ИН МЕМОРИАМ – Срећко Радишић

114

У родном Горњем Милановцу данас је у 88. години преминуо прослављени атлетичар Црвене звезде и познати кондициони тренер у фудбалу, Срећко Радишић.

Срећко је атлетиком почео да се бави у родном граду као члан АК „Таково“ са 19 година. Убрзо после тога долази у Београд на студије и почиње да ради код чувеног тренера Боже Јанковића, где је његов таленат дошао до изражаја. Срећко је три пута био сениорски првак Југославије и то у трци на 800 метара, за коју је био специјалиста.

Остаће упамћен по томе што је 1955.године истрчао два круга око стадиона за међународно вредних 1:49,9 а то је био први пут да неки тркач из Југославије истрчи ову деоницу брже од 1:50. Наравно, био је то државни рекорд а рекордер Југославије био је и као члан штафете 3х1000м, заједно са клупским друговима Божом Ђорђевићем и Велишом Мугошом.

Радишић је добро трчао и 1500м а његов лични рекорд 3:48,4 био је веома близу државног рекорда. Атлетиком се бавио до 1959. године и за то време 12 пута наступио у репрезентацији Југославије. По завршетку каријере прелази у фудбал, где се врло брзо доказао као врхунски кондициони тренер. Радио је у многим европским државама у којима је оставио дубок траг и где га се радо сећају.

Према сопственим речима највише је постигао у Реалу из Мадрида и Спортингу из Лисабона, а радити у поменутим клубовима светског калибра представља велику част за сваког тренера и спортисту.

Име Срећка Радишића тако ће великим словима бити записано у два спорта: атлетици и фудбалу, као и у историји Атлетског клуба Црвена звезда чији је члан био у својим најбољим годинама.

Спортско друштво Црвена звезда изражава поруке најискренијег саућешћа породици и пријатељима нашег Срећка Радишића. Слава му.

Претходни текстДебитанти у првом плану
Следећи текстОмладинци и кадети у Термама Чатеж