Цвеће Манчестера

56

Обликују нас искуства, догађаји, вести – али не утичу на нас сви догађаји једнако. Они трагични имају обичај да постану део нашег ткива, да одреде будућност, да нас униште или учине јачим. Један од оваквих трагичних догађаја је авионска несрећа из 1958. године.

На данашњи дан, пре 61 године, 21 особа је настрадала кад је авион, после неуспелог полетања са минхенског аеродрома ударио у зграду поред писте и запалио се. Минхен је био само успутна станица за тим Манчестер јунајтеда, који је летео кући после београдског ремија (3:3) са Црвеном звездом у четвртфиналу Купа европских шампиона.

Негде на пола пута између Манчестера и Београда прерано су окончани животи седморице фудбалера енглеског клуба, чланова чувене генерације познате као „Безбијеве бебе“ и „цвеће Манчестера“, тима који се и данас сматра једном од најталентованијих у историји европског фудбала.

Трагедија из Минхена умногоме је обележила клуб са „Олд Трафорда“ и одредила његов пут. Десет година касније, менаџер Мет Безби је са клупе водио свој клуб до титуле европског шампиона, док су на терену, поред фантастичног Џорџа Беста, блистали Боби Чарлтон и Бил Фоулкс, двојица фудбалера који су преживели минхенску несрећу.

Интересантно је да се, међу бројним порукама саучешћа тог фебруара 1958, истакла она из Београда, порука која, уз изразе саосећања са фудбалским пријатељима из Енглеске, позива фудбалску организацију да титулу најбољег на континенту додели Манчестер јунајтеду и тиме ода почаст настрадалима.

Поред „црвених ђавола“, и остатак фудбалског света научио је много те 1958. године. Одлучност, мудрост, ментална снага фудбалера и свих оних који учествују у животу једног клуба, могу да учине да се заједница, ма колико тешко погођена, дигне као Феникс из пепела и крене ка неким новим утакмицама и победама – на фудбалском терену и ван њега.

Несреће нас повређују и остављају ожиљке, али нас такође зближавају и уче нас да увидимо драгоценост живота. Данас се присећамо оних који су настрадали и захваљујемо што су зближили читаву једну заједницу – фудбалску заједницу.

Црвена звезда памти 1958. и „цвеће Манчестера“.

Претходни текстЗвездина штафета поставила нови државни рекорд!
Следећи текстГајићев први тренинг у Звезди