Отворен споменик кошарци на Калемегдану

110

У среду 12. децембра 2018. године на простору код кошаркашких терена Црвене звезде на Малом Калемегдану, свечано је откривен Споменик оснивачима српске и југословенске школе кошарке.

Споменик је подигнут у славу наше репрезентације која се квалификовала на Прво светско првенство у Буенос Ајресу 1950, али и у знак српско-француског пријатељства у кошарци, пошто је први селектор југословенске репрезентације био Француз Анри Хел, истакнути репрезентативац Француске пре Другог светског рата, једини је тренер који је у нашој репрезентацији у исто време тренирао четири члана ФИБА „Куће славних”, четири стуба српске, југословенске и европске кошарке: Бору Станковића, Небојшу Поповића, Радомира Шапера и Александра Николића.

На изради и комплетној идеји споменика се посебно ангажовала Наташа Ковачевић некадашња кошаркашица репрезентације и Црвене звезде, а свечано су га открили председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић, председник Кошаркашког савеза Француске Жан-Пјер Сиута, Министар омладине и спорта Вања Удовичић, челници града Београда и највиши званичници ФИБА Европе. Свечаности која је уприличена на теренима КК Црвена звезда присуствовали су и челници наших клубова, председник КК Црвена звезда мтс Небојша Човић, селектор Србије Александар Ђорђевић, некадашњи играчи и тренери Црвене звезде и Партизана, и бројни кошаркашки радници љубитељи кошарке, као и амбасадор Француске Фредерик Мондолони који је на крају церемоније добио поклон дрес и шал Црвене звезде.

КК Црвена звезда мтс потрудио се да буде добар домаћин свима који су дошли на отварање овог споменика кошарци, Анрију Хелу и оснивачима кошарке на овим просторима.

Претходни текстЗвезда зове – дајте крв
Следећи текстПавков продужио уговор