Крај у Лиги шампиона

172

Фудбалери Црвене звезде завршили су учешће у Лиги шампиона и у последњем, 6. колу Ц групе доживели су пораз од Пари Сен Жермена са 1:4 (0:2), уз овације са трибина као награду за све што су приказали у елитном такмичењу ове сезоне. Стрелац за наш тим био је Марко Гобељић фантастичним ударцем у 56. минуту.

Спектакуларна атмосфера на опроштају од Лиге шампиона виђена је на нашем стадиону. Публика је још једном испунила трибине Маракане и приредила фантастичан амбијент за европски поздрав у години која ће златним словима остати уписана у клупској историји.

Улазак у Лигу шампиона преко три кола квалификација и онда сада већ чувена борба у двомечу плеј-офа са Салцбургом остаће за препричавање, као и одличне партије изабраника Владана Милојевића у групи са европским великанима.
На премијери је освојен први, историјски бод, први погодак у елитном такмичењу био је дело Марка Марина у Паризу, а онда је уследила и утакмица са Ливепрулом, односно магични тријумф од 2:0.

За крај битка са „свецима“… Хук са трибина дао је ветар у леђа црвено-белима који су показали како могу да се носе са фаворизованим ривалима пројектованим да нападну европски трон. Милојевић је одлучио да испред Борјана делују Гобељић, Стојковић, Дегенек и Родић, као задњи везни деловали су Јованчић и Чаушић, офанзивни трио били су Бен, Марин и Симић, а Павков као најистуренији.

И тренутак непажње у раној фази коштао је наше момке примљеног поготка у режији Каванија, а после тога су чинили све како би пронашли пут до мреже Буфона. Имао је Бен добар покушај искоса са леве стране, поред ближе стативе, трудио се и Павков да спушта лопту саиграчима, као и Јованчић да их разиграва.

Теренска иницијатива нажалост није крунисана, иако је и Марин имао неколико луцидних потеза, већ је моменат луцидности Нејмара донео Парижанима 0:2 у финишу првог полувремена, пре чега је Борјан са две-три интервенције бранио минималан заостатак.

Песма са трибина није престајала и додатно је носила шампиона Србије који је почетком другог полувремена имао неколико одличних напада. Најпре је био виђен жесток дуел Кимпембеа и Симића, а онда и невероватна борба наших фудбалера, било их је на свим деловима терена и претили су из свих позиција.

Прво је то учинио Марин поред стативе, онда је Стојковић опасно центрирао и Бен је замало закаснио, па је и та лопта прохујала поред гола.

Опет су ударце опробали и Марин и Симић, уочи црвено-беле експлозије у 56. минуту – Родић је центрирао са левог крила, Тијаго Силва главом избио лопту право до Гобељића који је на другој стативи ухватио феноменалан волеј и матирао Буфона ударцем из прве у ближи угао.

За 1:2 и додатну енергију нашим фудбалерима који су „летели“ по терену наше Маракане. Гобеља је неуморно шпартао по десном боку као да је утакмица тек почела, Јованчић је контролисао средину терена, док је Борјан такође знао да се истакне одличним одбранама, попут оне када је ногама зауставио шут Керера. Опасно је било и пре него што је Стојковић клизећим стартом избацио лопту са ивице петерца, а утакмица је имала врло динамичан ритам између 60. и 70. минута.

Марин је успевао и против Парижана да прикаже какву магију поседује, а из прекида је пронашао Јованчића чији је ударац главом отишао преко пречке. Били су то тренуци сјајне игре изабраника тренера Милојевића, који је двоструку измену извршио убацивши Ебисилија и Боаћија уместо Симића и Павкова како би освежио офанзиву.

Ипак, још један тренутак непажње је плаћен у 74. минуту када је Ди Марија искоса са леве стране извео прекид и пронашао Маркињоса, а он је главом погодио мету, док је Мбапе у самој завршници поставио коначан резултат.

И поред пораза, Звезда је показала да јој је место у друштву најбољих и сјајно се приказала у Лиги шампиона.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН 1:4 (0:2)

Стадион: Рајко Митић. Судија: Вилијам Колум (Шкотска). Гледалаца: 50.000. Стрелци: Гобељић у 56′ (Црвена звезда); Кавани у 10′, Нејмар у 40′, Маркињос у 74′ и Мбапе у 90+2′ (ПСЖ). Жути картони: Борјан у 10′, Павков у 28′, Стојковић у 78′, Гобељић у 87′ (Црвена звезда); Керер у 29′, Бернат у 62′ (ПСЖ)

Црвена звезда: Борјан, Гобељић, Стојковић, Дегенек, Родић, Чаушић, Јованчић, Бен, Марин (од 86′ Јовељић), Симић (од 72′ Ебисилио), Павков (од 72′ Боаћи).

Пари Сен Жермен: Буфон, Керер, Тијаго Силва, Кимпембе, Бернат, Маркињос, Верати (од 83′ Рабио), Ди Марија (од 88′ Дракслер), Нејмар, Мбапе, Кавани.

Претходни текстПораз Звездиних дама у првом мечу полуфинала Купа
Следећи текстМилојевић: Искуство, знање, напредак…