Историјска победа!

88

Овај 6. новембар 2018. остаће златним словима уписан у историји Црвене звезде! Пред пуним трибинама стадиона „Рајко Митић“ савладан је Ливерпул са 2:0 за прву, историјску победу у Лиги шампиона, откако се игра у овом формату. Јунак – Милан Павков, двоструски стрелац, први међу једнакима, јер су хероји били сви од фудбалера на терену од чланова стручног штаба предвођеног Владаном Милојевићем.

Какво је то црвено-бело вече било… За препричавање, за памћење, вече које ће генерације описивати као једно од најлепших. Спектакуларна увертира најавила је да нас чека магија у режији Звездиних фудбалера!

Наши асови из 1973. године, који су у двомечу тадашњег Купа шампиона савладали Ливерпул са по 2:1, дочекани су овацијама са пуних трибина Маракане. И након што су обишли почасни круг око терена, као да је тај дух претходника дао додатну снагу наследницима да се вину до звезда.

У први план је искочио Милан Павков! Горостасни нападач одушевио је Европу и заузео посебно место у срцима свих навијача Црвене звезде. Дуго ће памтити дуел са Ливерпулом, као двоструки стрелац, али и као главни протагониста историјског тријумфа. Његови погоци донели су Звезди прву победу у историји Лиге шампиона, то је нешто што сања сваки звездаш када заигра за вољени тим.

Од самог старта су изабраници Владана Милојевића показали шта су научили из претходних дуела у елитном такмичењу. Храбро су изашли на терен и ношени хуком са трибина, на којима је било 51.318 гледалаца, супротставили се фаворизованом ривалу. Спремни да уђу у анале, одлучни, борбени, маестрални, срчани…

Било је јасно да ће се црвено-бели успешније него на Енфилду носити са прошлосезонским финалистом, али су они успели далеко више од тога. У жестокој борби прво су се издвојили покушаји Марка Марина и Вујадина Савића, а онда и стопостотна шанса у којој се нашао Данијел Стариџ.

И, онда тренуци који ће се препричавати. Марин је са десне стране извео корнер, а Милан Павков био највиши у скоку и ударцем главом проследио лопту у мрежу. За 1:0 у 22. минуту и невероватну ерупцију одушевљења, да би седам минута касније све било додатно појачано.

Снажни нападач је упутио прави „пројектил“ са више од 20 метара, матирао одличног голмана Алисона Бекера и тако удвостручио предност. Подсетио је Павков на Николу Жигића и његов магичан гол против Роме, и мало је недостајало да упише хет-трик до полувремена.

Нашао се у још једном прилици приликом центаршута Стојковића са десног крила, али је главом послао лопту мало поред ближе стативе… Скандирало се Милану Павкову у наставку, током кога је Ливерпул бацио све карте у напад. Гости су успели да погоде пречку у 56. минуту, али је Борјан био све сигурнији и потом одбранама додатно уливао самопоуздање саиграчима.

Сенку на сјајно издање шампиона Србије благо је бацила повреда Филипа Стојковића, који се сам повредио и његово место по истеку сат времена на терену је заузео Марко Гобељић. Друга измена у црвено-белом табору била је улазак Горана Чаушића уместо фантастничног Марина, како би средина терена додатно била освежена.

Сваки потез тренера Милојевића био је перфектно испланиран, правовремен, попут и уласка Јовичића уместо Крстичића, да се додатно осујете налети премијерлигаша. Борјан је чувао мрежу, као и статива коју је погодио Салах у 71. минуту. Гости су у последњих 10 минута све карте бацили на офанзиву, и штопер Ван Дајк је отишао напред, али ни гужва у нашем петерцу није помогла Ливерпулу да преполови заостатак.

Ово вече било је резервисано за Звездину историјску победу и велико црвено-бело славље – 6. новембар 2018. године!

Црвена звезда – Ливерпул 2:0 (2:0)

Стадион: Рајко Митић. Гледалаца: 51.318. Судија: Антонио Матеу (Шпанија). Стрелац: Павков у 22′ и 29′. Жути картони: Марин (Црвена звезда); Лалана (Ливерпул)

Црвена звезда: Борјан, Стојковић (од 58′ Гобељић), Савић, Дегенек, Родић, Јованчић, Крстичић (од 73′ Јовичић), Срнић, Бен, Марин (од 65′ Чаушић), Павков.

Ливерпул: Алисон, Александер-Арнолд (од 46′ Гомез), Матип, Ван Дајк, Робертсон, Милнер, Лалана (од 79′ Ориги), Вајналдум, Салах, Стариџ (од 46′ Фирмино), Мане.

Претходни текстПобедници из ’73. дочекани овацијама
Следећи текстПавков: Невероватна ноћ