Звезда тренирала на Енфилду

86

Експедиција Црвене звезде данас је, нешто пре 14 часова стигла у Ливерпул, где је сутра, 24. октобра, од 21 час очекује трећа утакмица у групи Ц Лиге шампиона.

Пријатних 13 степени и сунчано време дочекало је наше фудбалере по доласку у трећи по величини енглески град. Уследио је одмор од путовања и полазак на последњи тренинг пред меч са Ливерпулом. Изабраници Владана Милојевића на Енфилд су изашли у 20 часова по локалном, односно у 21 час по српском времену. Тренинг су отпочели уобичајеним загревањем, а потом је уследила игра на два гола, односно рукометна утакмица по нешто измењеним правилима. У наставку су наши фудбалери увежбавали пас игру.

Енфилд, један од најпознатијих европских стадиона, дом је Ливерпула од оснивања клуба 1892. године, а сам стадион отворен је 1884. године, када је био у власништву младог земљопоседника Џона Орела. Он га је за малу новчану накнаду уступио стадион Евертону, највећем градском ривалу Ливерпула, који је на њему играо до 1892. године.

Фудбалско здање импозантне величине поседује две капије које су назване по бившим тренерима који су оставили дубок траг у клубу – Билу Шенклију и Бобу Пејслију. Култно место на овом стадиону за све љубитеље енглеског клуба свакако јесте Шенклијева капија на којој су исписане речи које су свима асоцијација на Ливерпул. Натпис „Никада нећеш ходати сам“ јесте име чувене песме коју су Ливерпулови навијачи прогласили својом химном у време док је Шенкли био тренер. Занимљиво је да је управо Шенкли са клупе предводио Ливерпул у двомечу са Црвеном звездом 1973. године, а да га је после историјског пораза на том месту наследио Пејсли, чија биста је подигнута испред стадиона.

Највећа посета од 61.905 гледалаца на овом стадиону забележена је давне 1952. године, 2. фебруара на мечу ФА купа између Ливерпула и Вулверхемптон вондерерса. Сутра тај рекорд неће бити оборен, јер данашњи капацитет стадиона износи 54.704 седећих места, али смо сигурни да ће наши фудбалери уживати у лепом фудбалском амбијенту, да ће трибине бити испуњене, а атмосфера одлична.

Претходни текстДегенек: Спремни за добар меч
Следећи текстНа данашњи дан победили смо Ливерпул