Човић: Очекују нас велике активности у СД Црвена звезда

263

Председник Управног одбора Спортског друштва Црвена звезда др Небојша Човић, гостујући у емисији „Правац“ на Пинк 3 каналу говорио је о развоју нашег спортског друштва, као и о одличном почетку сезоне наших кошаркаша.

Спортско друштво Црвена звезда је баштиник бренда Црвене звезде и знака, основано пре 73 године и у овом тренутку окупља 30 клубова, са преко 5000 спортиста. Клубови СД Црвена звезда су у том периоду освојили 674 трофеја у званичним такмичењима у екипној конкуренцији. Спортско друштво Црвена звезда је неопходно, јер груписање свих тих клубова око бренда Црвене звезде даје још већу снагу Црвеној звезди и када погледате Реал, Барселону, Бајерн, они исто раде на окупљању клубова. Бренд Црвене звезде је изузетно значајан за ову државу и исто тако мислим и на Партизан, јер сматрам да односи између Црвене звезде и Партизана не би требало да буду засновани на мржњи, на лицитацији ко је добио више, а ко мање, то су наша два најважнија спортска стуба у свим спортовима. Места и простора у спорту има за све – изјавио је Човић.

Председник УО СД Црвена звезда је потом говорио о пројекту „Јачање бренда Црвене звезде“.

Оно на чему радимо је пројекат „Јачање бренда Црвене звезде“. Црвена звезда на својој навигацији има постављену опцију из Љутице Богдана у Европу. У овом тренутку имамо 7 клубова који се такмиче у европским куповима. То су фудбалски (Лига шампиона), кошаркашки (Еврокуп), џудо (Куп шампиона), ватерполо (Лига шампиона), атлетски и мушки и женски (Куп шампиона), хокејашки (Континентал Куп), одбојкашки (Куп изазивача). То је огроман капитал и огромна одговорност, јер је Црвена звезда, као систем спортског друштва, нешто што је јако велико. Чим је јако велико имате и велику одговорност, али та одговорност мора да функционише у оба смера. Црвена звезда, као и Партизан, а знамо шта значи спорт за друштво и државу, такође морају да имају и с друге стране одговорност и посвећеност државе. То држава у одређеним стварима схвата у складу са одређеним могућностима. Да ли то све може да буде боље, и са наше стране и са стране државе, наравно да може и на томе ћемо радити. Гледаћемо да повезујемо наше клубове у оквиру спортског друштва, да дођемо до генералног спонзора СД Црвена звезда. Имамо аномалију, да када погледате спонзорске уговоре у свету, када је спорт у питању, расту, а у Србији опадају. Некада су се можда људи „старог кова“ опредељивали као навијачи Звезде и Партизана, али млади људи данас знају да израчунају колико носи та синергија и колико носи та повезаност. Када видимо да Реал или Барселона упадну у проблеме држава се максимално умеша да им помогне. Неколико пута су продавали један те исти тренажни центар и то по не баш тржишним ценама како би санирали одређене проблеме. Мађари су одредили приоритетне спортове, направили су рационализацију и обнављају свој фудбал и добиће резултате. Спорт је привредна грана – каже Човић.

Протекле године Небојша Човић је отворио Међународни сајам спорта у Пекингу.

Имао сам прилику да прошле године отворим међународни сајам спорта у Кини, у Пекингу, где је било преко 3000 људи и видео сам какви су трендови у свету. Ми морамо то да пратимо, јер Звездин пут, а верујем и Партизанов, је окренут ка Европи. На жалост много спортских друштава у Србији је пропало. Оно што ме је обрадовало пре извесног времена је када сам видео да постоји забринутост и препознавање проблема у смислу поновног анимирања једног знаменитог спортског друштва, са традицијом, какво је СД Раднички. Трудићемо се да поставимо концепт, имамо пројекат који смо кренули да радимо „Јачање бренда Црвене звезде“, имамо управну зграду СД Црвена звезда са 6000 квадрата коју морамо максимално да ставимо у функцију, хоћемо да дођемо до директних преноса утакмица, не само фудбала и кошарке, него и многих других такмичења наших 30 клубова, хоћемо да поставимо тај комуникативни систем сви заједно – истиче председник УО СД Црвена звезда.

Појединачни наступи клубова СД Црвена звезда код потенцијалних спонзора стварају канибализацију споственог бренда.

За мене је успех сваког клуба у породици Црвене звезде успех Црвене звезде. Наравно да свако има своје бриге, није лако, али ако можете да замислите, када дође до обједињавања маркетинга у неку руку, колика је то онда снага бренда. Када ми наступамо посебно као појединачни клубови често пута смо не принципијелна конкуренција код истих спонзора, а то би могло да се опише као канибализација сопственог бренда, што је велика опасност. Хоћемо то заједно да постигнемо. Наравно да је централна осовина таквог функционисања фудбал. Фудбал је озбиљна индустрија и драго ми је да је наш фудбалски клуб направио одличне резултате и прави их и даље – рекао је Човић.

Причу о Спортском друштву Црвена звезда Човић је закључио:

Чекају нас велике активности у Спортском друштву Црвена звезда. Поменули смо зграду, бренд, клубове… Нешто што вам се свиђа можете да назовете робном марком, а нешто што вам се свиђа и волите то је бренд. А у овом случају то је Црвена звезда. То је наш потенцијал и морамо то заједно да повежемо и максимално да помогнемо једни другима. Много смо снажнији када нас је 30 него појединачно. Са снагом ви се договарате, а са слабошћу сте у групацији која мора да кука и моли. Наши изазови су прилика да направимо шансу, да направимо нови приступ, јер за нас изазови нису фактор кукњаве и мољакања. Борићемо се, а очекујемо и помоћ. Веома важан фактор нам је Град Београд. Колики су ефекти за Београд и Србију што Звезда у фудбалу игра групну фазу Лиге шампиона? Колики су ефекти што је Фајнал фор Евролиге био у Београду? Колики су ефекти када Звезда и Партизан играју Еврокуп? То се све да израчунати. Спорт је изузетно важан фактор за сваку државу. Зна се колико и како он може да афирмише државу. Новак Ђоковић и његови резултати са чим су упоредиви? Ми то морамо да препознамо и добро је да препознајемо, потребно је само стрпљење, време, упоран рад и да почнемо да поштујемо резултат – истакао је Човић.

Током емисије др Небојша Човић је говорио и о сјајном почетку сезоне нашег Кошаркашког клуба.

Научили смо лекцију из априла, са завршнице плеј-офа. Било је вруће тада у Подгорици. Звезда је, уз уважавање других, весник свега што се догађа. Ми смо се у недељу бавили само игром, спортом, тако ћемо и наставити. Остало сте видели у ТВ преносу. Има ту неких ружних, зачуђујућих појава у Црној Гори, што је чудно посебно што су односи два политичка врха коректни. Увек подсећам на ону познату „сачувај ме Боже осетљивости мале Црне Горе и ароганције велике Србије.

Коментаришући кошаркашки дерби са задовољством је истакао:

Све је било очекивано како треба. Мислим на смештај, безбедност, пријем екипе и стручног штаба. Сада имамо финансијски стабилну АБА лигу, прошле сезоне смо урадили са колегама из Цибоне и Игокее невероватан посао у стабилизацији такмичења. Формирана АБА 2 лига, наш циљ је буђење центара попут Вршца, Чачка, давање подршке људима који хоће да улажу у кошарку. Ту је пример Динамик. Лига је јака и поред спортског смисла служи за помирење, нормализацију односа.

На питање колико нова Звезда може ове сезоне Човић је рекао:

Ни у једном такмичењу нисмо фаворити. У АБА лиги ту су Будућност, Цедевита, Партизан игра јако добро, има врло квалитетног тренера Чанка, избалансиран и интересантан тим, затим за кондицију одличног стручњака Крџалића који је радио у почетним данима ФМП-а. У Еврокупу су фаворити Локомотива, Монако, Андора…

На констатацију водитеља да прву петорку Звезде чине страни играчи Човић је одговорио контра питањем:

Где је ту проблем? Имамо 15 играча, добру хемију, све остало је ствар надмудривања на друштвеним мрежама. Ту се не упуштамо у расправу. Нама је драго да је наш концепт прихваћен у Србији. Партизан има млади тим Младости, Мега сарађује са ОКК Београдом, а ми имамо стратешко партнерство са ФМП-ом.

Пуно комплимената Човић је упутио на рачун новог тренера Милана Томића.

Желели смо га и прошле године. Искусан је у свим сегментима. У Олимпијакосу је био играч, тим менаџер, спортски директор, помоћни тренер, па и у неколико наврата тренер првог тима.

Звезда је одлично стартовала у новој сезони:

Полако, идемо из меча у меч. Верујем да постоји велики простор за напредак, 40, можда 50 одсто. Али и други ће напредовати – закључио је Човић.

Претходни текстЗвездине даме боље од Радничког у Купу Србије
Следећи текстПродаја карата за утакмицу са Крком од петка