Одржана комеморација за Божидара Церовића

56

Комеморативни скуп поводом смрти Божидара Церовића, потпредседника ФК Црвена звезда, одржан је у четвртак, 13. септембра, на стадиону „Рајко Митић“.

Скупу су присуствовали председник ФК Црвена звезда Светозар Мијаиловић, генерални директор клуба Звездан Терзић, председник СД Црвена звезда Петар Шкундрић, велики број Звездиних легенди, као и чланова породице и пријатеља.

Након одавања почасти Божидару Церовићу минутом ћутања, присутнима се обратио председник ФК Црвена звезда Светозар Мијаиловић.

Из наших редова одлази Цера, један од оних који су стварали историју Црвене звезде.

Данас одајемо пошту и опраштамо се од човека који је у Звезди руководио у периоду пред њен највећи спортски успех, освајање европске и светске титуле.

А почело је онда када је Цера био млад, ондашњи омладински руководилац Беогарада, онда када су прекаљени звездаши учили млађе, како се води, организује и руководи у Црвеној звезди. Учили шта је Црвена звезда и какве све захтеве поставља пред њене чланове, а посебно пред њене руководиоце. Пун знања, а са младалачким еланом, брзо је савладао сву сложеност фудбала као игре, организације и пословања. Звезда је била и остала клуб на који су се други угледали, не само у ондашњој држави, него и у Европи. Цера не само да је то својим радом унапређивао, него је постао и сам руководилац, на кога су се други угледали. Умео је да окупи око себе прави тим сарадника, да извуче најбоље од свих и сложи у тимски рад.

Цера је био посебан, добар човек, одан, поуздан, човек са ставом, увек насмејан. Универзитетски професор, декан факултета, омладински и спортски руководилац, акцијаш. Његова биографија је препуна функција и звања, како домаћих тако и страних. Оно што га издваја је то што је умео сва та своја звања и функције претворити у практичан рад и дела. То што је знао и умео и најсложеније, чак и стручне теме, да приближи људима са којима је радио или разговарао. Све то је примењивао и у Звезди, зато спада у ред посебних људи, оних који су знали и разумели фудбалски спорт. Израстао је у руководиоца цењеног у својој Звезди и другим спортским организацијама.

Стекао је велики углед у фудбалском свету. На време је увидео значај фудбалског спорта, као генератор не само укупног спорта, већ и великог бизниса који се за њега везује.

Ми смо били другови, пријатељи. Много времена провели смо заједно на утакмицама, састанцима, дружењима. Недостајаћеш Церо нама свима, твојим најмилијима, твојим друговима и пријатељима, твојим звездашима. Биће празно твоје место на овом стадиону, недостајаће твоје умно обраћање, твој ентузијазам. И све то да нам Звезда буде најбоља. Оставио си дубок и неизбрисив траг.

– И нешто сасвим лично. Пре неколико дана био сам код тебе. Разговарали смо о свему. О Звезди највише. „Знаш, Тозо, ја нисам у стању да долазим, телефоном се можемо договорити. Ту сам са вама, али не знам колико ћу. Анализе показују да терапије не делују. Пиши говор.“

Знам да не волиш дуге говоре. Али како у говор сместити оно што смо ти, Слоба и ја годинама имали. Наше другарство, наше пријатељство, наша дружења, наш рад у омладини, наш рад у спорту Београда и овде у Црвеној везди. Немам довољно речи да бих то написао. Овај говор није оно што сам хтео и требао рећи. Оставио си ми мало времена. Само осећам велику празнину и велики бол што сам те изгубио.

Чуваћемо у Звезди успомену на тебе. Почивај у миру, драги Церо. Нека ти је вечна слава – рекао је Светозар Мијаиловић.

Сахрана Божидара Церовића биће одржана у петак, 14. септембра, у 13:30 на Новом гробљу.

Претходни текстЦрвена звезда – НИжни Новогород, важне информације
Следећи текстМаракана се спрема за Лигу шампиона