Срећан рођендан нашој Маракани!

109

На данашњи дан 1963. године, три године пошто је отпочела градња, отворена је наша Маракана!

Пре тачно 55 година, 1. септембра 1963, црвено-бели одиграли су прву утакмицу на свом стадиону и забележили су прву победу од 2:1 над Ријеком. Стрелац првог гола за сениорски тим Црвене звезде био је Душан Маравић. Нешто раније, на мечу предигре где су се састали пионири два тима први погодак за Звезду постигао је Трифун Михајловић.

У саме зидове наше Маракане уткана је љубав навијача према Црвеној звезди. Они су куповали циглице и на тај начин донирали новац за изградњу стадиона. Тако зидови Маракане и данас одишу ентузијазмом, љубављу, пркосом.

Новоизграђени стадион је због своје величине убрзо назван Маракана, по узору на ону бразилску, у Рио де Жанеиру.

Рекордна посета на нашем стадиону забележена је 23. априла 1975. на мечу против Ференцвароша. Званично, утакмици је присуствовало 110.000 гледалаца.

Од пре четири године популарна Маркана носи име једне од највећих легенди клуба, прве Звездине звезде Рајка Митића.

Данас на травнатој подлози нашег стадиона неки нови дечаци започињу своје каријере, на истом месту се овог момента исписује нова историја, постижу се голови вредни Лиге шампиона, они о којима ће се причати наредних година, стварају се нове легенде, а са трибина се чују песме посвећене једној јединој Црвеној звезди.

Мноштво прелепих емоција, смеха, суза остаће заувек записано између зидова наше Маракане.

Кућо, срећан рођендан!

Претходни текстЗвезда ТВ | Звезда у Лиги шампиона (трећи део)
Следећи текстПобеда кадета над Вождовцем