Звезда у Лиги шампиона!

133

Браво, Звездо! Фудбалери Црвене звезде пласирали су се у групну фазу Лиге шампиона одигравши 2:2 на гостовању Салцбургу, у реваншу плеј-офа, после београдских 0:0.

Каква је то само борба била, меч за инфаркт и судар за памћење! Повратак као из филма, за нову историју нашег клуба! Вратили смо се где нам је место.

Била је то борба и те како достојна уласка у Лигу шампиона, и обе екипе су показале зашто су дошле на сам праг елитног такмичења.

Салцбург је од почетка константно нападао и стварао шансе, претио и са дистанце, и из казненог простора, али је наша одбрана одолевала свим изазовима. Претио је аустријски првак преко оба крила и у неколико наврата био близу поготка.

Могла је и Звезда да запрети да је додавање Бена за Радоњића било само мало јаче у уводној фази утакмице, или да је наше лево крило нешто прецизније шутирало са дистанце на истеку пола сата игре.

Пре тога је Милан Родић у деветом минуту одличном интервенцијом испред петерца зауставио покушај Салцбурга, а само неколико секунди касније капитенска реакција Вујадина Савића. Борјан је истрчао и Дака је имао празну мрежу испред себе, али је није погодио пошто је Звездин штопер право ниоткуда чудесно уклизао и спречио гол.

Онда је на ред дошло и то да Борјан сигурним одбранама убризга додатну дозу сигурности у последњу линију. Заустављао је редом ударце Волфа, Хајдаре и Даке, али је ипак био немоћан пред сам крај првог полувремена.

Тада је Дабур, најопаснији фудбалер Салцбурга, са ивице петерца нашао пут до наше мреже приликом центаршута са левог крила за 1:0.
Нажалост, исти играч био је кобан по црвено-беле и на самом почетку другог дела. Турски судија Цунејт Чакир је досудио једанаестерац после дуела Савића и Волфа, а прецизан са пенала био је Дабур и тако донео аустријској екипи два гола предности.

Чинило се тада да је Лига шампиона далеко, али… Звездашко срце је веће од сваког другог и зна да куца најјаче када је то најпотребније. Уследила су два пресликана минута, два минута за нове, златне странице историје нашег клуба. За вечност!

Била је то магија коју само пулени Владана Милојевића, рођеног шампиона, могу да изведу! Како се само Милош Дегенек изборио за лопту на десној страни и попут најобученијих техничара мајсторски центрирао на другу стативу одакле је Бен затресао мрежу. Није то било само за 2:1 и наду, већ јуриш ка карти за групну фазу!

Само неколико секунди касније пресликана акција, Крстичић је пронашао Дегенека и он је са десне стране готово идентично проиграо Бена, а онда… Мрежа се затресла, за 2:2 и ерупцију црвено-белог одушевљења!

Историја је исписана!

Салцбург – Црвена звезда 2:2 (1:0)

Стадион: Ред Бул арена. Гледалаца: 26.500. Судија: Цунејт Чакир. Стрелци: Дабур у 45′ и 48′ (пенал) за Салцбург, а Бен у 65′ и 66′ за Црвену звезду.

Салцбург: Станковић, Лајнер, Рамаљо, Шлагер, Понгарчић, Хајдара, Самасеку, Улмер, Волф, Дака, Дабур.
Црвена звезда: Борјан, Стојковић, Савић, Дегенек, Родић, Јовичић, Крстичић, Симић (од 37′ Јованчић), Бен, Радоњић (од 81′ Гобељић), Милић (од 46′ Павков).

Претходни текстУбедљиве победе омладинаца и кадета
Следећи текстМилојевић: Звезда је тамо где припада