Звезда поправила коефицијент у Европи

79

После 16 одиграних утакмица, седам победа, шест ремија и само три пораза, Црвена звезда је завршила своје најдуже учешће у Европи након 26 година.

Осим сатисфакције због свега учињеног, Звездин успех донео је и нешто бољу позицију пред наредно лето, односно нове квалификације за европска такмичења. Црвено-бели су, летос, у прво коло квалификација за Лигу Европе ушли са коефицијентом 7.325, колико је клуб сакупио у претходних пет сезона. Захваљујући добрим партијама у Европи, Звездин коефицијент сада износи 10.750.

Ако буде шампион Србије, Црвена звезда ће квалификације за Лигу шампиона по новом систему такмичења почети из првог кола. У првом колу, Звезда ће сигурно бити међу носиоцима, а да би у другом колу била носилац, неопходно је да се поклопе многи резултати из домаћих првенстава неколицине лига.

Уколико буде елиминисана у одређеном колу квалификација за Лигу шампиона, Звезда ће добити шансу у наредном колу квалификација за Лигу Европе.

Уколико Звезда не буде шампион, почеће сезону у првом колу квалификација за Лигу Европе. У првом, као и у другом, Звезда ће бити повлашћена, а велике су шансе да се међу носиоцима нађе и у трећем колу. То је уједно и највећа промена у односу на текућу сезону, јер је Звезда летос као неповлашћена одмеравала снаге са Спартом из Прага и успела да прође даље. Постоје шансе и да наши фудбалери буду носиоци у плеј-офу за Лигу Европе, али потребно је да се поклопе многи резултати у осталим европским шампионатима.

Захваљујући успешној сезони у Европи, Звезда је поправила своју почетну позицију. Уколико успе да обезбеди континуитет учешћа у групним фазама европских такмичења, Црвена звезда ће врло брзо још значаније поправити свој биланс и оставити иза себе трновит пут који јој је донео много проблема у прошлости.

Претходни текстГобељић: Офанзивно до нова три бода
Следећи текстЦрвено-беле изгубиле у Суботици