Наставља се сарадња Графичара и Звезде

68

У Медија центру стадиона „Рајко Митић“ у петак, 9. фебруара, озваничен је наставак сарадње између фудбалских клубова Црвена звезда и Графичар.

Током претходног периода два клуба су већ имала завидну сарадњу, а она је данас подигнута на још виши ниво. О тој теми говорили су председник Црвене звезде Светозар Мијаиловић, спортски директор Митар Мркела, четврта Звездина звезда и члан Управног одбора клуба Владимир Петровић Пижон, као и Слободан Говедарица, директор ФК Графичар.

Ово је лепа прилика да овим чином потврдимо досадашњу веома успешну сарадњу са ФК Графичар. Наше опредељење јесте да нам Графичар буде филајала у којој ће наши млади играчи стицати своје прво сениорско искуство и припремати се за улогу која ће им бити додељена у Црвеној звезди. Због тога смо веома поносни на то што је у протеклој години све добро функционисало, и верујем да ће овим споразумом сарадња бити унапређена. Компетна инфраструктура Црвене звезде ће бити у служби Графичара и њихових екипа — рекао је Светозар Мијаиловић.

Слободан Говедарица је објаснио значај оваквог типа сарадње из угла оба клуба.

Ово је можда и најзначајнији догађај у историји Графичара. Ово је надоградња једне успешне сарадње која је до сада функционисала на нивоу омладинских школа. Сада ће бити укључен и први тим Графичара који ће Звезди бити међустаница за перспективне играче на које Звезда озбиљно рачуна и који ће се кроз ниво такмичења треће лиге спремати и обучавати да што пре буду прихваћени у првом тиму Црвене звезде. Графичар је крунисао две године успешне сарадње озбиљним резултатима омладинске школе, и то уласком омладинаца два ранга више, односно кадета један ранг више. Оформљене су све селекције и у клубу смо веома поносни на рад наше омладинске школе. Надамо се новој сарадњи у будућности и пресрећни смо што је Црвена звезда указала баш нама поверење и трудићемо се да то поверење оправдамо. Пожелео бих срећу играчима који су нам се прикључили ове године и да се у што краћем року врате на Маракану и заблистају у пуном сјајну. Играчи ће тренирати у опреми Црвене звезде, а играће утакмице у Графичаровим дресовима, за сада — открио је Говедарица.

Спортски директор Црвене звезде свестан је да је младим фудбалерима неопходна прилика за правилан искорак након што заврше свој омладински стаж.

Морам да изразим задовољство што данас озваничавамо сарадњу која траје дуже време, и са којом смо ми у Звезди веома задовољни. Као што знате, ми имвамо велики број талентованих играча. Струка је проценила да се они у том периоду од омладинске школе до првог тима губе на разноразним позајмицама. Процена је да морамо имати клуб у којем ће се наши играчи развијати како треба. Знате да је поред талента за развој младих фудбалера потребан и добар стручни кадар око њих, односно добар стручни рад. Јако је важно да играчи стасавају у адекватном такмињеу за њих, ни прејаком ни преслабом када је њихов квалитет у питању. Да би се до краја развили, наша је процена да треба да прођу адапциони период од омладинаца до првог тима, и мислим да ће Графичар бити добра станица на том путу. Ове сезоне ћемо позајмити седам играча Графичру. То су голман Александар Станковић, Алекса Терзић, Вељко Николић, Немања Стојић, Слађан Ракић, Југ Станојев и Стефан Цветковић. Сви су они играчи на које најозбиљније рачунамо. Колико озбиљно приступамо послу говори податак да смо уз њих као кооринатора у стручном штабу Графичара ангажовали и нашег прослављеног фудбалера и тренера Владимира Петровића који ће помоћи да се ови играчи што боље развију. Они су наш квалитет и наша будућност, нема никаквих услова, одлазе тамо да би играли — рекао је Мркела.

Звездина легенда Владимир Петровић Пижон имаће веома одговоран задатак да Звездину децу усмери, и помогне им на било који начин како би могли да покуцају на врата првог тима.

Мени је ово у спортсом смислу велики изазов. Стално причамо између себе шта треба да се ради и како, а сада смо нешто и предузели.У ранијим година смо имали три таква клуба са којима смо сарађивали, Чукарички, Јединство са Уба и Сопот, и показало се да је доста играча који су играли у тим клубовима касније заиграло за први тим. Звезда сада има одличне услове, имамо нова три терена на којима можемо да радимо и да играмо, и надам се да ће ова сарадња бити дуготрајна. Ово треба да буде стратегија на дуже године. Мислим да су и играчи свесни где су и шта треба да раде, ја им то и говорим. Звезда им пружа највеће могућности да покажу квалитете, и ко покаже квалитет тај ће прећи у први тим. Нема никакве протекције нити сентименталности. Њихово је да раде, наше је да их добро тренирамо и трудићемо се да то урадимо. На крају првенства ћемо се видети и сабраћемо резултате. Примарни циљ је стварање играча, није важан резултат, тј улазак у веће лиге. Како будемо играли такви ће бити и резултати, али најважније је да они играју и да покажу свој квалитет — био је јасан Пижон.

Претходни текстБабић продужио уговор
Следећи текст85. „Вечити дерби“ на почетку другог дела сезоне