Химки бољи од Звезде

104

Кошаркаши Црвене звезде мтс нису успели да савладају Химки у дворани ’’Александар Николић’’. Руски састав пун преискусних интернационалаца био је за нијансу бољи и победио резултатом – 70:79 (21:14, 16:17, 17:21, 16:27).

У веома борбеној утакмици са пуно преокрета кошаркаши Црвене звезде мтс поражени су од Химкија. На страни гостију било је велико искуство и индивидуални квалитет појединаца који улазе у ред најплаћенијих играча Европе. Упркос томе Звезда се борила, чак и већим делом меча диктирала ритам, али чинило се на крају остала без снаге. Паклен ритам утакмица у претходних недељу дана, путовања у Подгорицу, Истанбул и исцрпљујући меч са Цедевитом на домаћем терену оставили су трага у редовима изабраника Душана Алимпијевића.

На крају, гости су славили у дворани ’’Александар Николић’’ резултатом 70:79. Узроци пораза могу се пронаћи у нешто слабијем извођењу слободних бацања и деконцентрацији у последњој четвртини. Свакако и то иде на рачун огромне потрошње у претходној недељи.

Почетак утакмице у потпуности је припао Немањи Дангубићу. Популарни Данга је био у феноменалном ритму и везао четири тројке у веома раној фази утакмице. Уз веома добру одбрану црвено-белих био је најзаслужнији за вођство 14:5 после четири минута игре.

У наставку је Звезда диктирала ритам, али промашени зицери и слободна бацања коштали су црвено-беле да у раној фази стекну и већу предност од 21:14 колико је било на крају прве деонице.

Звезда је почетком друге деонице изгубила ритам у нападу и Химки је одговорио серијом 7:0 за потпуни егал. Расположени Дангубић је прекинуо серију гостију. Одбрана је поново била на високом нивоу, а напад је у своје руке преузео Рочести и тројком вратио Звезди плус шест (27:21). Рафална паљба Тејлора Рочестија и Немање Дангубића није стајала. Тројка за тројком, Рочести па Дангубић, а одбрана црвено-белих је чувала стечено. На два минута пре краја другог периода Звезда је стекла прво двоцифрено вођство – 37:26.

До полувремена Химки је направио серију 5-0 и смањио вођство на 37:31.

Почетак трећег периода такође је припао Русима који су били у бољем ритму. Серија 8:0 донела је Химкију прво вођство након уводних 2:0. Нешто лошију игру у нападу прекинули су Фелдин и Рочести, а Звезду је у резултатском егалу држала одлична одбрана док се неко не прикључи Рочестију са поентерским учинком. Одговорност је све више у руке узимао Фелдин и он је био тај играч којег је Рочести чекао. Уз добру одбрану стигла је и серија 9:0 која је вратила контролу утакмице у руке црвено-белих – 48:43.

Међутим, Химкијев индивудални квалитет је превелик и далеко од тога да је било шта било решено. Играло се у серијама. Црвено-беле је предводио Рочести, а Химки у тим тренуцима Андерсон. Важни поени Фелдина коначно су пробили лошу серију Звезде и примакли је поново на поен заостатка – 60:61. Ипак, Моња је одговорио на исти начин и црвено-бели никако нису могли да ухвате залет.

Недовољно расположених играча у нападу поред Тејлора Рочестија и невероватни поготци Химкија из велике удаљености, приближавали су госте победи. Три минута пре краја Химки је стекао највеће вођство на мечу – 62:71.

Смирене руке Алексеја Шведа, Џејмса Андерсона и осталих прекаљених интернационалаца у редовима Химкија нису дозволили преокрет раван чуду. Химки је задржао предност и на крају заслужено славио.

Душан Алимпијевић:

Врло јасно све, у првом полувремену смо примили 31 поен, а у другом 48. Изгубили смо енергију да се боримо са тимом као што је Химки. Нисмо имали контролу над Шведом у другом полувремену.

Дефинитивно се види озбиљан енергетски пад, осим Рочестија и донекле Дангубића у првом полуврмену. Ми не можемо овакве утакмице да добијемо кад се истрошимо у одбрани ако немамо олакшање у напад. На 50 одсто смо били са бацања, имали смо слаб шут за три поена, није се то скоро десило. За нас са идејама које смо имали на почетку сезоне, овакав ритам где смо ми без тренинга практично је врло тежак. Сутра смо у 12.30 на аеродрому, после одмах иде МЗТ. Као што сам много пута рекао тежак је јануар, а неки дани из децембра се препознају у јануару.

Перо Антић има ситну повреду, а није једини. Он је одиграо на договор да покушамо да победимо, али та повреда захтева и терапију и паузу. Санираћемо после ове утакмице. Има још неколико играча који су у повредама, то видите и сами по игрању. Неке ствари које се дешавају на утакмици су потпуно атипичне за ову екипу. Перо неће путовати у Израел.

Претходни текстТакмичарско тријгонале на тренингу
Следећи текстЕраковић: Напорно и занимљиво