Прва Звездина победа против Бајерна

60

На данашњи дан 1979. године Црвена звезда је по први пут у својој историји савладала Минхенски Бајерн.

Сезону након великог финала Купа УЕФА у којем је несрећно поражена, Црвена звезда је амбициозно ушла у исто такмичење како би покушала да макар понови, а ако не и надмаши тај успех. И све је почело како се пожелети може. Најпре је у првом колу Црвена звезда елиминисала турски Галатасарај, а потом у шеснаестини финала Карл Цајс Јену. Међутим, у осмини финала Црвену звезду је чекала озбиљна препрека – Бајерн из Минхена.

Немачки клуб је средином седамдесетих три године заредом освајао Куп шампиона, све док га са трона није „збацио“ Ливерпул, и важио је за једног од фаворита за освајање пехара. Први меч одигран је у Минхену, и домаћин је славио победу од 2:0.

Црвена звезда је на сјајан начин отворила реванш утакмицу на Маракани, пред више од 90.000 навијача. Душан Савић је већ у 4. минуту довео Београђане у вођство, а на 2:0 повисио је Владимир Петровић Пижон. Када је у 50. минуту Сребренко Репчић постигао и трећи гол и дигао на ноге како стадион, тако и читаву земљу, мало ко је очекивао да Црвена звезда неће успети да прође у четвртфинале. Ипак, лекцију о чувеној немачкој упорности, Црвена звезда је научила већ тада. Наш тим је примио два гола за свега четири минута, а двоструки стрелац био је Хенес (69. и 73. минут).

Црвена звезда је наступила у саставу: Александар Стојановић, Никола Јовановић, Милан Јовин, Славољуб Муслин, Драган Милетовић, Ђорђе Миловановић, Владимир Петровић, Цвијетин Благојевић, Душан Савић, Милош Шестић (од 78. Зоран Филиповић), Сребренко Репчић. Тренер: Бранко Станковић.

Претходни текстМилојевић: Дерби је више од игре
Следећи текстЗвезда дочекује Ниш у 10. колу