Звездина рафална паљба срушила Ефес

99

Кошаркаши Црвене звезде мтс савладали су на крилима фантастичне публике Андолу Ефес резултатом 100:81 (29:23, 21:21, 24:18, 26:19). На тај начин Звезда је забележила четврту евролигашку победу у овој сезони.

Кошаркаши Црвене звезде мтс имали су тријумфални повратак у дворану ’’Александар Николић’’. Звезда је свих 40 минута играла у фантастичном ритму. Рочести и Давидовац дириговли су игру у нападу, а шутерске справе су биле фантастично нашпановане. Звезда је меч завршила са 14 убачених тројки и изванредним процентима шута – 53 одсто за два, 50 одсто за три и 83 одсто са линије пенала. Своје вече дефинитивно је имао Џејмс Фелдин који је је убацио чак 29 поена (11/16 из игре).

Ипак и поред фантастичне поентерске представе и убачених 100 поена никако не треба занемарити и одличну одбрану црвено-белих. Изабраници Душана Алимпијевића приморали су искусне интернационалце у редовима Ефеса да узимају изузетно тешке шутеве и то је резултовало убедљивом разликом на крају.

Фантастична публика награђена је још једном атрактивном представом цревно-белих и још једном евролигашком победом. Фантастична мадридска ноћ донела је преко потребно самопоуздање, а изврсно издање против Ефеса потврдило одличну форму изабраника тренера Алимпијевића.

Од почетка се играло у изузетно брзом ритму. Звезда је била у фантастичном шутерском ритму, а предњачили су Тејлор Рочести и Џејмс Фелдин. Амерички двојац у црвено-белом је убацио комбиновано чак 21 у првој деоници били најзаслужнији за вођство 29:23.

Црвено-бели су првом периоду погодили пет тројки из седам покушаја, а једини разлог зашто предност није била већа јесу слободна бацања гостију. Ефес их је у првом периоду извео чак осам и погодио седам.

Изабраници Душана Алимпијевића су били у незадрживом ритму. Одбрана је била све боља, а напад једнако течан као на почетку игре. Сјајан проток лопте обезбедио је Добрићу и Дангубићу да наставе где су стали Фелдин и Рочести. Тројка за тројком, а потом и продор Огњена Добрића донели су прво осетније вођство црвено-белима. За свега 13 минута игре, Звезда је убацила 41 поен и имала 12 поена предности (41:29).

Разиграли су се Данстон и Штимац. Управо су они били најзаслужнији а серију ривала 11:4 која је примакла Ефес на пет поена заостатка (45:40). Уследио је квар на семафору који је прилично оборио ритам утакмице, али није умањио енергију у редовима Звезде.

Борба за сваку лопту је и даље била присутна, а то је доносило и офанзивни скок у ком је предњачио Јанковић. До полувремена црвено-бели су сачували вођство од шест поена – 50:44.

Енергија са почетка меча поново се појавила почетком трећег периода. Публика је давала велику снагу црвено-белима који су били изразито агресивни и убрзо су поново стекли двоцифрено вођство које је након тројке капитена Лазића износило плус 13 (62:49).

Штимац је на кракто прекинуо серију, али је Звезда била у ритму. Рочести и Лесор су пронашли конекцију у пик ен рол игри и доносили Звезди лаке поене. Данстон је био сјајан, погађао је и некарактеристично са дистанце, али је ово било Фелдиново вече. Сјајни Американац домениканског порекла, погађао је и за три, био убитачан у продору и држао Звезду двоцифреном одстојању. Пред улазак у последњи период црвено-бели су имали 12 поена предности.

За одржавање разлике и стицање недостижне предности Душан Алимпијевић је задужио одбрану и Дејана Давидовца. Сјајни Давидовац је још једном потврдио таленат и сјајну форму и одлично дириговао нападом црвено-белих. Погађао је он, Бјелица, Дангубић… а онда је Перо Антић погодио тројку за огромних плус 20 на седам минута пре краја (86:66). Публика је била у екстази и победник је био решен.

Остатак посла је за изабранике Душана Алимпијевића био рутина, прослављена је и нова ’’стотка’’. Тренер црвено-белих је након меча изнео своје виђење велике победе:

Ово је била скоро савршена утакмица за нас. Имали смо само два минута слабије игре у одбрани у другој четвртини. Пре утакмице смо рекли да су они први тим у Евролиги по офанзивном скоку, тако да морамо да будемо озбиљни у заграђивању. Морали смо да останемо агресивни свих 40 минута. Имају индивидуални квалитет и озбиљно играју на страни. А то је да је ово тимска победа.

Сада када размишљамо о победама које смо до сада остварили, врло је јасно да су све оне дошле после тимске игре и са тимским духом. Има хероја који се истакну кроз статистику, али има много малих хероја који се истакну добрим послом. Њих је вечерас било много. Изузетно сам поносан начином на који смо остварили ову победу.

Ми смо веровали у себе и када је било пораза. Од почетка сезоне смо то причали, не због алибија, него због реалности. Ако немамо пресију за ЕЛ, не значи да треба да улазимо без спортских мотива, али треба бити реалан. Када побеђујете у ЕЛ, онда лакше стижете до нашег примарног циља, а то је АБА. У старту који, али не да нас не интересује Евролига.

Црвена звезда мтс – Анадолу Ефес 100:81 (29:23, 21:21, 24:18, 26:19)

Црвена звезда мтс: Радичевић, Дангубић 6 (5ас), Давидовац 5, Антић 5, Добрић 10, Добрић 10, Фелдин 29, Јанковић 6, Рочести 11 (6ас), Лесор 9 (9ск), Јовановић, Бјелица 9.

Претходни текстМркела: Генерација која обећава
Следећи текстЦрвено-бели изгубили после пет сетова