Милојевић: Без калкулација

63

Црвена звезда ће сутра, у четвртак 7. децембра, затворити европско поглавље најлепшег романа написаног у последњих 10 година. Да ли ће бити нових поглавља на пролеће, наш клуб ће одлучивати у директном дуелу са немачким Келном. Своју шансу чекаће и БАТЕ који мора да тријумфује у Лондону, и нада се ремију у Београду.

Шеф стручног штаба Црвене звезде Владан Милојевић не жели ни да размишља о било каквим калкулацијама, и најављује борбу за три бода.

Код мене нема калкулација, ни у спорту ни у животу. Велика је важност ове утакмице, али не већа од било које утакмице коју смо играли до сада. О Келну могу све у суперлативима да кажем. Без обзира на њихову ситуацију и позицију на табели, мислим да се много преувеличавају њихови проблеми. Можда се они налазе ту где су сада, али кроз нашу анализу смо схватили да то не осликава реалан квалитет који имају. Променили су тренера пред ову утакмицу, а сваки пут када се то догоди, играчи имају мотив да се наметну новом тренеру. Биће то утакмица коју ће да одлуче храброст, брзина, интелигенција и дисциплина у игри. Ми смо спремни, мало смо причали после утакмице са Бачком, важност је важност и притисак постоји. Ми смо спортисти и морамо да га носимо. Рекао сам им да треба да уживају, јер они су ти који су довели Звезду овде, и мислим да не би требало да размишљамо да ли можемо много да добијемо или много да изгубимо. Мислим да имамо снаге, нека дају све од себе на терену, па ћемо сумирати утиске после утакмице. За мене, они су увек победници и увек ће бити — рекао је Милојевић, и искористио прилику да пожели брз опоравак Драгану Милетовићу који је недавно имао операцију.

На неки начин, много тога стаје у ову утакмицу. Црвена звезда је оставила и више него добар утисак ове јесени, али прави шлаг на торти била би победа против Келна.

Свака утакмица је прича за себе. Вредно радимо и тренирамо од лета, како се ближи крај сезоне долази до умора, неочекиваних повреда, то је нормално. Играчи који се враћају из повреда не могу да играју у форми као у почетку. Наше је да радимо и гледамо сваку наредну утакмицу. Делује као да у седам дана стаје све, али и када смо почињали, и тада је све стајало у утакмицу коју смо играли следећу. Са аспекта спортисте, за нас је свака утакмица изазов, препрека коју морамо прећи. Спремамо се за Келн и само о Келну размишљамо. На све играче могу да рачунам осим на Немању Радоњића — потврдио је Милојевић.

„Немачки менталитет“ је нешто што Милојевић највише цени код наредног ривала, и такође нешто што жели да временом усади и међу своје фудбалере.

Келн ове сезоне игра у другом систему у односу на прошлу годину, и питање је колико ће моћи да промени тактику одједном, због промене тренера. Келн је један систем, велики клуб има велики систем, и код њих не може да се деси да због повреда два или три играча испаднеш из колосека. Ко год да се нађе на терену, знаће шта треба да ради, тако да не очекујем промену у самом стилу игре. Играчки, вероватно, у стилу, не. Са Шалкеом су играли нерешено, али Шалке је 3. или 4. на табели, а по мом мишљењу Келн је био бољи на тој утакмици. Они не знају шта је притисак, како тренирају тако и играју и то је тај менталитет којем се ја дивим. Дисциплина им много тога доноси, и када сам рекао да можемо много да научимо у Европи, мислио сам и на ту дисциплину. Нема бирања утакмица, на свакој се трчи максимално. Они и на тренинзима трче као да играју утакмицу. Волео бих да што више таквог менталитета усадимо и нашим фудбалерима. Ја сам и приватно веома дисциплинован, волим дисциплину, мислим да је лакше радити у уређењим системима, не волим било шта хаотично. Близу смо, на добром путу да и њима усадим дисциплину — рекао је Милојевић.

На крају, Владан је оптимиста.

Већ сам рекао да Звезда апсолутно припада овде где се сада налази. Сутра ћемо покушати да начинимо још један корак, али у томе ћемо успети само ако одиграмо како умемо. Желим да играчи уживају и да буду дисциплиновани, а после утакмице ћемо разговарати о правити пресек — закључио је МИлојевић.

Претходни текстЛе Талек: Навијачи заслужују пролеће у Европи
Следећи текстСтојковић: Да славимо пред пуном Мараканом